Η γυναίκα αλλιώς: 20+1 σκίτσα της Ιρίνας Χατζηνικολάου για την Ημέρα της Γυναίκας | 0 bovary.gr
Η γυναίκα αλλιώς: 20+1 σκίτσα της Ιρίνας Χατζηνικολάου για την Ημέρα της Γυναίκας | 0 bovary.gr
H ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΛΛΙΩΣ

Η γυναίκα αλλιώς: 20+1 σκίτσα της Ιρίνας Χατζηνικολάου για την Ημέρα της Γυναίκας


H Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας εδραιώθηκε το 1907, μετά από μια μεγάλη διαδήλωση γυναικών που δούλευαν στα εργοστάσια υφασμάτων στη Νέα Υόρκη.

Ήταν η εποχή που είχε ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και το δικαίωμα ψήφου. Περίπου 15.000 γυναίκες που ασχολούνταν με την κλωστοϋφαντουργία διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλώτριες απαιτούσαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, στο βιβλίο της για τα Σοσιαλιστικά Πρώτα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, η Τέμα Κάπλαν (1985) υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδηλώσεις μπορεί να μην έχουν πραγματοποιηθεί και ότι ο μύθος τους δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Έναν αιώνα και κάποια χρόνια αργότερα, η Ημέρα αυτή φαίνεται ότι έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα. Η εμπορευματοποίησή της δίνει άλλη διάσταση και οι γυναίκες που αγωνίστηκαν μένουν στο περιθώριο. 
 
Στο Bovary.gr επιλέξαμε να τιμήσουμε τους αγώνες των γυναικών, με έναν διαφορετικό τρόπο. Ζητήσαμε από την καλλιτέχνιδα Iρίνα Χατζηνικολάου, να σχεδιάσει 15 γυναίκες αλλιώς, αλλά και όπως ακριβώς είναι. 

 

H Δυνατή

Της έλεγαν μία ζωή οτί θα πρέπει να είναι δυνατή. Το πήρε κυριολεκτικά.

H Δυνατή
H Δυνατή

Η Καθαρίστρια

Καθάριζε τον φούρνο στον οποίο δούλευε κάθε μέρα. Σιχάθηκε τόσο πολύ το καθάρισμα που σταμάτησε να καθαρίζει το δικό της σπίτι.

Η Καθαρίστρια
Η Καθαρίστρια

Η Αθλήτρια

Έκανε βόλτα με το ποδήλατο και την χτύπησε αυτοκίνητο. Δεν θα μπορέσει να παίξει στον αγώνα beach volley την επόμενη εβδομάδα.

Η Αθλήτρια
Η Αθλήτρια

Η ομοφυλόφιλη

Καλύτερες φίλες από παιδιά. Δεν περίμεναν ότι η αγάπη τους μπορεί να μεγαλώσει τόσο που να εξελιχθεί σε έρωτα. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, αλλά είναι ακόμα μαζί, και η αγάπη τους αληθινή.

Η ομοφυλόφιλη
Η ομοφυλόφιλη

Η Traveller

Ονειρευόταν να ανακαλύψει τον πλανήτη γη. Άφησε την δουλειά και το σπίτι της. Πήρε ένα backpack με τα απολύτως απαραίτητα και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα.

Η Traveller
Η Traveller

Η Ερωτευμένη

Πήγαν για πικ νικ και από την ανυπομονησία τους ξέχασαν τα φρούτα, τον χυμό, τα σάντουιτς, το κασετόφωνο και τα βιβλία σπίτια τους. Είχαν μόνο ο ένας τον άλλον.

Η Ερωτευμένη
Η Ερωτευμένη

Η Σύζυγος

1 γάμος. 47.412 φιλιά. 68 βασιλόπιτες. 3 χειρουργία. 78 ταξίδια. 0 τσακωμοί. 97.576 αγκαλιές. 4 παιδία. 7 εγγόνια. 1 ζωή μαζί.

Η Σύζυγος
Η Σύζυγος

Η Αφηρημένη

Πήγε να μαζέψει μανιτάρια και τελικά ανακάλυψε ότι είναι πιο άνετα απ’ ότι νόστιμα.

Η Αφηρημένη
Η Αφηρημένη

Η Μητέρα

Η μαμά. Η αγάπη.

Η Μητέρα
Η Μητέρα

Η Χαρτορίχτρα

Μικρότερη, γνώρισε στην γειτονιά της μία Μαροκινή χαρτορίχτρα που έβλεπε το μέλλον. Μία μέρα η Μαροκινή έσπασε το χέρι της και η μικρή βρέθηκε να την βοηθάει στο ρίξιμο των χαρτιών. Σιγά-σιγά της δίδαξε όλα της τα μυστικά. Έτσι τώρα η μικρή μεγάλωσε και λέει το μέλλον σε ανυπόμονους ανθρώπους.

Η Μαθήτρια

Το λάμα αυτό εκτός από τον καλύτερό της φίλο είναι και το σχολικό της, αφού κάθε πρωί την πηγαίνει σχολείο και κάθε μεσημέρι την περιμένει στο σχόλασμα να την γυρίσει σπίτι.

Η Μαθήτρια
Η Μαθήτρια

Η Κοκέτα

Την κοκέτα δεν θα την δεις ποτέ, ποτέ, κι ας λένε -ποτέ μην λες ποτέ- ποτέ απεριποίητη.

Η κοκέτα
Η κοκέτα

Η Παιχνιδιάρα

Το σύνδρομο του Peter Pan είναι αληθινό. Για πάντα παιδί.

Η Παιχνιδιάρα
Η Παιχνιδιάρα

Η Κατσούφα

Όρεξη; Τι είναι αυτό;

Η Επαίτης

Αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια του κόσμου όταν την έφεραν μ' εκείνη την βάρκα στην Ελλάδα. Θα καταφέρει να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να βοηθάει η ίδια τον εαυτό της.

Η Ονειροπόλος

Ονειρεύεται από τώρα την ημέρα του γάμου της.

Η Ονειροπόλος
Η Ονειροπόλος

Η Βιβλιοφάγος

Το αγαπημένο της βιβλίο που διαβάζει και ξαναδιαβάζει κάθε χειμώνα με τα πόδια ψηλά στον τοίχο.

Η Βιβλιοφάγος
Η Βιβλιοφάγος

Η Δασκάλα

Η πιο αγαπητή δασκάλα των παιδιών.

Η Φιλόζωη 

Ο παππούς της ήθελε να κάνει κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο. Τα σχέδιά του όμως χάλασαν όταν η εγγονή του έκανε το κοτόπουλο τον καλύτερό της φίλο.

Η Φιλόζωη
Η Φιλόζωη

Η Yogee

Η αγχώδης εργασιομανής που κατάφερε να βρει ισορροπία.

Η Yogee
Η Yogee

Η Επαναστάτρια

Όταν την πνίγει το άδικο βγαίνει στους δρόμους και διαμαρτύρεται. Ποτέ της δεν κράτησε την γνώμη της για τον εαυτό της. Έχει φωνή.

H Eπαναστάτρια
H Eπαναστάτρια

Η Ιρίνα Χατζηνικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Στα 18 σπούδασε ψυχολογία στο αμερικανικό κολλέγιο Αθηνών και αργότερα σπούδασε στον Ακτο γραφιστική και Εικονογράφηση.

Με την ψυχολογία δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελματικά, ενώ έχει δουλέψει ως γραφίστρια σε διαφημιστικές εταιρίες. Αυτό όμως που πραγματικά αγαπάει είναι ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών.

Από μικρή την μάγευαν τα παραμύθια και κυρίως οι εικόνες τους! Μέχρι σήμερα, στα 29 της χρόνια έχει καταφέρει να γεμίσει βιβλιοθήκες από αμέτρητα παραμύθια και εικονοβιβλία.

Έχει κι η ίδια εικονογραφήσει παραμύθια, ενώ παράλληλα γράφει και εικονογραφεί και δικά της.

Το 2016 εξέθεσε κάποια έργα της στο Oia’s Vineyart στην Σαντορίνη. Καθημερινά ζωγραφίζει μικρές αυτοτελείς ιστορίες όπου μπορείτε να δείτε στο προφίλ της στο ινσταγκραμ (irinachatzinikolaou) και σύντομα στο προσωπική της ιστοσελίδα.