Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

H σφαγή της 26χρονης εγκύου και συζύγου του Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, από τους οπαδούς του Τσαρλς Μάνσον


 

Η Σάρον Τέιτ γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1943 και τη δεκαετία του 60 ήταν ήδη σταρ. Το όνομά της συζητούσε όλο το Χόλιγουντ. Η πανέμορφη ηθοποιός δολοφονήθηκε βίαια το 1969 σε ηλικία 26 ετών από τέσσερα μέλη της «Οικογένειας» Μάνσον (όπως ονόμαζε ο Τσαρλς Μάνσον την οργάνωσή του) μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, στη βίλα του Ρόμαν Πολάνσκι, κοντά στο Μπέβερλι Χιλς. Η Τέιτ βρισκόταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Το παιδί που θα γεννούσε ήταν ο καρπός του μεγάλου της έρωτα με τον σπουδαίο Γαλλο-Πολωνό σκηνοθέτη. 

Η ηθοποιός, έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη το 1966 με την αποκρυφιστικού θέματος ταινία «Τα 13 Μάτια Του Σατανά» (Eye of the Devil). Η πιο γνωστή ερμηνεία της ωστόσο, ήταν το 1967 ως Τζένιφερ Νορθ στην cult ταινία «Η Κοιλάδα Με Τις Κούκλες» (Valley of the Dolls), όπου και θα κερδίζε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία της Τέιτ, «Δώδεκα Συν Ένα» (12+1), προβλήθηκε το 1969 μετά το θάνατό της.

Φωτογραφία: SplashNews
Φωτογραφία: SplashNews

Στις 20 Ιανουαρίου 1968, η Τέιτ παντρεύτηκε τον Ρόμαν Πολάνσκι, σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Η Νύχτα Των Βρυκολάκων (Dance of the Vampires, 1967). Φορούσε ένα εντυπωσιακό, μίνι νυφικό από μετάξι και έδειχνε πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Με τον γάμο της, έγινε ακόμα πιο διάσημη. Μπήκε σε έναν διαφορετικό κύκλο ανθρώπων. Συγχρωτιζόταν με τους διανοούμενους φίλους του Πολάνσκι και πλέον ήταν πλούσια. 

Είχε περάσει περίπου 1,5 χρόνος από το γάμο. Ζούσε με τον σύζυγό της στη βίλα του στο Λος Άντζελες και περίμενε να γεννήσει το πρώτο της παιδί.

Ήθελε περίπου 2,5 εβδομάδες ακόμη. Μέχρι που ένα βράδυ, στις 9 Αυγούστου του 1969 και μέσα σε λίγα λεπτά, θα άλλαζαν τα πάντα.

Τη νύχτα των δολοφονιών, η Τέιτ, αντί να βγει με τέσσερις φίλους όπως είχαν κανονίσει, στο εστιατόριο El Coyote, αποφάσισε να τους προσκαλέσει για δείπνο στο σπίτι. Πρόκειται για τον διάσημο κομμωτή του Χόλιγουντ, Τζέι Σέμπριγκ, τον φίλο του Πολάνσκι και playboy, Βόιτεκ Φρικόφσκι και μία συνεργάτη του Φρικόφσκι και πλούσια κληρονόμο, την Άμπιγκέιλ Φόλγκερ. Έφτασαν στο σπίτι, στις 10.30. Στην παρέα θα έπρεπε να βρίσκεται και ο θρυλικός μουσικός παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς, αλλά είχε ξεχάσει τελείως το ραντεβού τους. Ο Πολάνσκι βρισκόταν στην Ευρώπη για τα γυρίσματα μιας ταινίας.

Το επόμενο πρωί, η καθαρίστρια που πήγε πρώτη στο σπίτι, ήρθε αντιμέτωπη με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Κατακρεουργημένα σώματα ανθρώπων κείτονταν στο πάτωμα και τον κήπο, μέσα σε λίμνες αίματος. 

Η βραδιά των φόνων

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Τέσσερις οπαδοί του Τσαρλς Μάνσον, οι Τεξ Γουότσον, Πατ Κρενγουινκλ, Σούζαν Ατκινς και Λίντα Κασάμπιαν, επιβιβάστηκαν σε ένα Ford του '59 και έφτασαν στο σπίτι όπου βρισκόταν η παρέα της Τέιτ, γύρω στα μεσάνυχτα. Ο Μάνσον ο οποίος τότε εμφανιζόταν ως προφήτης,  ήθελε να πάρει εκδίκηση από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του σπιτιού και μουσικό παραγωγό, επειδή του είχε απορρίψει ένα άλμπουμ. 

Το πρώτο θύμα της ομάδας του Μάνσον, η οποία διψούσε για αίμα, ήταν ένας 18χρονος, ονόματι Στίβεν Πάρεντ, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την Τέιτ. Πήγε στο σπίτι, μόνο και μόνο για να συναντήσει τον φύλακα και να του πουλήσει ένα ραδιόφωνο.
Την ώρα που η ομάδα είδε τον Πάρεντ, αυτός έφευγε με το αυτοκίνητο. Κουνώντας ένα όπλο, του έκαναν νόημα να σταματήσει. Αρχικά με μία μαχαιριά και κατόπιν με τέσσερις πυροβολισμούς, ο 18χρονος πέφτει νεκρός.

Η Πατ Κρενγουινκλ. Φωτογραφία: AP
Η Πατ Κρενγουινκλ. Φωτογραφία: AP

Οι τέσσερις δολοφόνοι, κόβουν τις τηλεφωνικές γραμμές και μπαίνουν στο σπίτι. Πρώτος ο Τεξ, κατάφερε να μπει μέσα και βοήθησε και τους υπόλοιπους.

Η ομάδα του Μάνσον, αιφνιδίασε την παρέα. Έδεσε και τους τέσσερις φίλους και τους έβαλε να καθίσουν σε σειρά, μπροστά από το τζάκι.

Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε αναταραχή, κατά τη διάρκεια της οποίας πυροβόλησαν τον Σέμπριγκ. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους. Αυτός που θα τρέξει πρώτος και θα καταφέρει να βγει από την μπροστινή πόρτα είναι ο Φρικόφσκι. Δεν θα επιζήσει όμως. Τον πυροβολούν 2 φορές, τον μαχαιρώνουν άλλες 51 και του πολτοποιούν το κεφάλι με 12 χτυπήματα, με το πίσω μέρος του όπλου.

 

H Λίντα Κασάμπιαν. Φωτογραφία: AP
H Λίντα Κασάμπιαν. Φωτογραφία: AP

Σε κοντινή απόσταση, η Φόλγκερ θα επιχειρούσε να ξεφύγει από την πίσω πόρτα του υπνοδωματίου, αλλά την έπιασαν μόλις βγήκε στον κήπο. Θα την μαχαιρώσουν 28 φορές και το λευκό φόρεμα που φορούσε, θα γινόταν κατακόκκινο από το αίμα της. 

Μέσα στο σπίτι, είχαν δέσει μαζί τη Σάρον Τέιτ και τον Τζέι Σέμπριγκ από τον λαιμό με ένα λευκό σχοινί δεμένο στο ταβάνι. Είχαν ήδη πυροβολήσει στο πρόσωπο τον Σέμπριγκ, ενώ τον είχαν μαχαιρώσει επτά φορές. Η Τέιτ ικέτευε να της χαρίσουν τη ζωή για να καταφέρει να γεννήσει το παιδί της. «Δεν με νοιάζει για εσένα ή το μωρό σου» της φώναξε η Άτκινς. Θα την μαχαιρώσουν 16 φορές στην πλάτη και στο στήθος. Τα τελευταία της λόγια ήταν: «Μητέρα, μητέρα».

To σαλόνι όπου βρέθηκε νεκρή η Τέιτ. Φωτογραφία: AP
To σαλόνι όπου βρέθηκε νεκρή η Τέιτ. Φωτογραφία: AP

Σε μια τελευταία πράξη φρίκης, οι δολοφόνοι έκαναν ένα Χ στο στομάχι της Τέιτ και χρησιμοποίησαν το αίμα της για να γράψουν τη λέξη «Γουρούνι» (Pig) στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού.

Οι δολοφόνοι συνελήφθησαν τέσσερις μήνες μετά, όταν η Σούζαν Ατκινς, την οποία είχαν προφυλακίσει για άσχετη υπόθεση, υπερηφανεύεται για τις δολοφονίες στο σπίτι της Τέιτ και εκμυστηρεύεται σε συγκρατούμενη ότι θα ακολουθήσουν οι δολοφονίες της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, του Ρίτσαρντ Μπάρτον και του Φρανκ Σινάτρα.

Ο Τσαρλς Μάνσον, μετά τη δίκη για τους φόνους. Φωτογραφία AP
Ο Τσαρλς Μάνσον, μετά τη δίκη για τους φόνους. Φωτογραφία AP

Η δίκη θα διαρκέσει ένα χρόνο. Ο Μάνσον, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εκεί, καταδικάστηκε. Πέθανε στη φυλακή, στις 19 Νοεμβρίου 2017.