Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις στηριζόμενος στην καλοσύνη των άλλων; Ο Έλπις θέλει να φτάσει από την Βουδαπέστη στη Λαμία, με 0 ευρώ | 0 bovary.gr
Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις στηριζόμενος στην καλοσύνη των άλλων; Ο Έλπις θέλει να φτάσει από την Βουδαπέστη στη Λαμία, με 0 ευρώ | 0 bovary.gr
KALOSYNI PROJECT

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις στηριζόμενος στην καλοσύνη των άλλων; Ο Έλπις θέλει να φτάσει από την Βουδαπέστη στη Λαμία, με 0 ευρώ


Ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης μαζί με τη σύντροφό του Δώρα Μπίτση, τα 5 τελευταία χρόνια κάνουν πολύμηνα οδοιπορικά σε όλον τον κόσμο οργανώνοντας ανθρωπιστικά πρότζεκτ, προσφέροντας αγάπη και χαμόγελα.

Έχοντας χτίσει σχολικές αίθουσες σε Κένυα, Καμπότζη και Βιετνάμ, πηγάδι στο Σουδάν, ιατρείο στην Τανζανία αλλά και σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νεπάλ, συνέχισαν το εθελοντικό τους έργο και στην Ελλάδα με το project Wheeling2help, με το οποίο πρόπερσι ποδηλάτισαν 2.500χμ από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα σε 35 ημέρες συγκεντρώνοντας 15,654 ευρώ για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια της Φλόγας και πέρυσι ποδηλάτισαν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης συγκεντρώνοντας χρήματα για να αγοράσουν 100 αναπηρικά αμαξίδια.

Οι δράσεις τους όμως δε σταματούν εδώ. Τον Οκτώβριο παίρνει σάρκα και οστά το Kalosyni Project, ένα κοινωνικό πείραμα, στο οποίο ο Ελπιδοφόρος ποδηλατεί από τη Βουδαπέστη μέχρι τη Λαμία χωρίς καθόλου χρήματα, με budget 0 ευρώ, με σκοπό να αποδείξει, όπως μας λέει, ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στον κόσμο και ότι τα ταξίδια δεν απαιτούν ιδιαίτερα χρήματα.

Τι ακριβώς είναι το kalosyni project, μας αναλύει ο ίδιος. «Τον τελευταίο καιρό δείχνουμε τα ντοκιμαντέρ μας από διάφορες δράσεις που κάνουμε σε Αφρική και Ασία, και αρκετός κόσμος μας έλεγε ‘’μπράβο ρε παιδιά, πολύ ωραία τα ταξίδια, μακάρι να είχαμε χρήματα να τα κάνουμε και εμείς’’, και λέω πραγματικά δεν είναι τα χρήματα τόσο, αλλά ο χρόνος και οι θυσίες για να κάνεις τα ταξίδια. Γιατί αν πραγματικά θες πολύ να κάνεις ταξίδια και δεν έχεις τόσα χρήματα, θα αφιερώσεις περισσότερο χρόνο, θα θυσιάσεις ανέσεις και θα είναι πολύ πιο οικονομικά. Υπήρχαν αρκετές ημέρες στα ταξίδια μας που δε χαλούσαμε ούτε ένα ευρώ, γιατί κάναμε οτοστόπ, μας φιλοξενούσαν, μας ταίζαν, κλπ. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι με το ποδήλατο που να είναι ολόκληρο με μπάτζετ 0 ευρώ, να βασίζεται μόνο στην καλοσύνη των ανθρώπων».

Υπάρχει κάποιος λόγος που το κάνεις; Θέλεις να περάσεις κάποιο μήνυμα;

Η αλήθεια είναι ότι βλέπω τη διαφορά στις κοινότητες που ήμασταν σε Αφρική και Ασία σε σχέση με τη ζωή στον Δυτικό κόσμο, πόσο κλειστοί γινόμαστε σιγά σιγά, πόσο πιο απρόσωπες γίνονται οι σχέσεις και αυτό με στενοχωρεί. Έχουμε πάρει τρομερή αγάπη από ανθρώπους στα ταξίδια μας, έχουμε μάθει να είμαστε ανοιχτοί, να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε, και κάνοντας αυτό το ταξίδι με αυτόν τον τρόπο, θέλω να αποδείξω πως ακόμη υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο. Επίσης θέλω πολύ να εμπνεύσω και τα νέα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ταξιδεύουν γιατί τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση και πηγή μόρφωσης για έναν άνθρωπο.

Βουδαπέστη μέχρι Λαμία σε 20 μέρες, με το ποδήλατο και χωρίς καθόλου λεφτά. Και πώς θα είναι η μέρα σου δηλαδή; Θα χτυπάς πόρτες για να σε φιλοξενήσουν;

Ναι, ναι, έχει τη γοητεία του και αυτό, (χαχα!) Έχω υπολογίσει περίπου 5-6 ώρες ποδήλατο τη μέρα με έναν normal ρυθμό, γιατί δεν είμαι και ποδηλάτης, και το απογευματάκι που θα φτάνω σε ένα μέρος, θα εξηγώ το σκοπό και θα ζητάω από ανθρώπους να με φιλοξενήσουν και να με ταίσουν! Σίγουρα θα προτιμήσω χωριά, όπου οι άνθρωποι είναι λίγο πιο ανοιχτοί από ότι στις πόλεις, και πρόθυμοι να βοηθήσουν! Έχω σκοπό να κινηματογραφήσω όσο γίνεται το εγχείρημα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων.. το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχω να σας πω αρκετές ιστορίες μετά.

Κάνετε και άλλες δράσεις; Πώς μπορούμε να ακολουθούμε το ταξίδι και γενικότερα να μάθουμε περισσότερα για εσάς;

Στην Ελλάδα έχουμε επιστρέψει από πέρυσι, όπου ξεκινήσαμε το NISI, έναν καλοκαιρινό πολυχώρο εκδηλώσεων και εκπαιδευτικό κέντρο με διαμονή τύπου Glamping, στις Ράχες Φθιώτιδας, και εκεί κάνουμε αρκετές αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις, σε έναν καταπληκτικό πράσινο χώρο δίπλα στη θάλασσα.

Τον υπόλοιπο καιρό, που το NISI μας κλείνει, Νοέμβριο με Μάρτιο δηλαδή, οργανώνουμε τα ανθρωπιστικά ταξίδια-αποστολές MyQuest με την εθελοντική μας ομάδα Wheeling2help, σε κοινότητες που επισκεπτόμαστε και βοηθάμε με εθελοντές κάθε χρόνο σε Αφρική και Ασία.

Το επόμενό μας ταξίδι είναι τον Δεκέμβριο στην Τανζανία σε ένα περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρότζεκτ που θα κάνουμε στο χωριό Γκόνγκο. Ελάτε μαζί μας!

Το ταξίδι μπορείτε να το παρακολουθείτε μέσω fb στη σελίδα Wheeling2help, αλλά και στην εφαρμογή live trips με ζωντανές ανταποκρίσεις, εδώ: livetrips.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, www.wheeling2help.com