Τζορτζ Μάικλ: Σεξ, ναρκωτικά, σκάνδαλα -Η ταραχώδης ζωή ενός σπουδαίου μουσικού | 0 bovary.gr
Τζορτζ Μάικλ: Σεξ, ναρκωτικά, σκάνδαλα -Η ταραχώδης ζωή ενός σπουδαίου μουσικού | 0 bovary.gr
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 53 ΕΤΩΝ

Τζορτζ Μάικλ: Σεξ, ναρκωτικά, σκάνδαλα -Η ταραχώδης ζωή ενός σπουδαίου μουσικού


Σε μια στιγμή ειλικρίνειας ο Τζορτζ Μάικλ είχε παραδεχτεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια μόνος του σαμπόταρε την καριέρα του. Με τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τα ναρκωτικά. 

Εξαιρετικά ταλαντούχος, πόλυ έξυπνος, γοητευτικός. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Τζορτζ Μάικλ που έφυγε σε ηλικία 53 ετών, ανήμερα τα Χριστούγεννα από τη ζωή. Μια ζωή που πολλοί φίλοι του, τα τελευταία χρόνια, χαρακτήριζαν ως «εξοργιστικά χαοτική»...
 
Ο ίδιος ο Τζόρτζ Μάικλ είχε παραδεχτεί ότι έπασχε από δύο δεινά, τη θλίψη και την αυτοκαταστροφή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάπνιζε τεράστιες ποσότητες μαριχουάνας, κάποιες περιόδους, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα. 

Υπέφερε από κατάθλιψη πάνω από 20 χρόνια, από τη στιγμή, δηλαδή, που έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός του Ανσέιμο Φελέπα από το ΑΙDS το 1993, πρόβλημα που επιτάθηκε μετά το θάνατο της μητέρα του από καρκίνο το 1997. 

Εκτός από μαριχουάνα, ο Τζορτζ Μάικλ ήταν εξαρτημένος από τα υπνωτικά, αλλά και άλλου είδους ναρκωτικών. 

Το 2008 είχε συλληφθεί να κάνει χρήση κοκαίνης σε δημόσιες τουαλέτες. 

Πέρα από τα ναρκωτικό ο ταλαντούχος τραγουδιστής ήταν μπλεγμένος σε μια σειρά σεξουαλικών σκανδάλων. 

Συνήθιζε να κάνει σεξ με αγνώστους ήδη από την εφηβεία του. Μάλιστα, είχε πει στον φίλο του Πιρς Μόργκαν ότι είχε πάει με πάνω από 500 σεξουαλικούς συντρόφους μέσα σε επτά χρόνια. 

Η τελευταία μεγάλη σχέση του ήταν με τον Κένι Γκος. Ηταν μαζί 12 χρόνια αλλά και αυτή η σχέση του διαλύθηκε. Ωστόσο, παρέμεναν κοντά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκος βρέθηκε δίπλα στον Τζορτζ Μάικλ στην Αυστρία το 2011, όταν νοσηλεύτηκε με πνευμονία. 

Το 2011 ήταν μια χρονιά κρίσιμη για τον τραγουδιστή. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να βάλει τάξη στο χάος της ζωής του, μετά την πνευμονία αλλά και τη φυλακή που έκανε, τη στιγμή που συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρρεια ναρκωτικών. Εκείνη τη χρονιά ανακοίνωσε μια νέα περιοδεία, πιστεύοντας ότι θα τον βοηθήσει να ανακάμψει. Η φυλακή, έλεγε, τότε, του είχε δώσει έξτρα ενέργεια. 

Εκείνη την περίοδο άρχισε να γράφει ξανά τραγούδια και να ετοιμάζει νέο άλμπουμ, το πρώτο μετά το Patience το 2004. Οι φανς του άρχισαν να πιστεύουν ότι θα αφήσει πίσω του το χάος των δύο τελευταίων δεκαετιών και θα κάνει μια νέα αρχή. 

Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να γίνεται. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Μάικλ, χρήστης κάνναβης επί δεκαετίες, είχε μετατραπεί σε χρήστη άλλων, πιο σκληρών ναρκωτικών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε να εμφανιστεί δημοσίως, επισήμως, από το 2014, όταν και παρουσίασε το άλμπουμ του Symphonica.

Η στενή φίλη και συνεργάτης του Μάικλ, Κόνι Φιλίπελο, είχε πει πέρυσι: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι είναι σε καλή φόρμα. Αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και αυτή την περίοδο σκέφτεται και δουλεύει πάνω σε νέα πρότζεκτ». 

Ωστόσο, φήμες τον ήθελαν να βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Ελβετία, κάτι που είχε αρνηθεί η Φιλίπελο. 

Tον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι θα επανακυκλοφορούσε το άλμπουμ του από το 1990  Listen Without Prejudice Volume 1. 

Η γνωριμία του με τον Ρίτζλεϊ και η επιτυχία των Wham!

Το πραγματικό όνομα του Τζορτζ Μάικλ ήταν Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου. Γεννήθηκε το 1963 στο Ιστ Φίντσλι. Ο πατέρας του ήταν ένας ελληνοκύπριος εστιάτορας, ο οποίος ήταν γνωστός ως Τζακ. Η Βρετανίδα μητέρα του Λέσλι ήταν χορεύτρια. 

Στη συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στο Ρέντλετ του Χερτφορντσάιρ όπου στο σχολείο ο Μάικλ γνωρίστηκε με τον Άντριου Ρίτζλεϊ, το άλλο του μισό, καλλιτεχνικά, αφού μαζί έφτιαξαν τους Wham. 

Ο Μάικλ προσπάθησε να δουλέψει ως ντιτζέι και έφτιαξε την μπάντα του, πάντα μαζί με τον Άντριου Ρίτζλεϊ. Στα 18 τους έγραψαν το Club Tropicana και γνώρισαν την απόλυτη επιτυχία και αποθέωση. 

Το πρώτο άλμπουμ των Wham! έγινε επιτυχία όπως και το δεύτερο. Συνολικά τέσσερα από τα άλμπουμ τoυς σκαρφάλωσαν στην κορυφή των τσαρτς, όπως και πέντε από τα σόλο άλμπουμ του Μάικλ. 

Πούλησε πάνω από 100 εκατ άλμπουμ παγκοσμίως και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους βρετανούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. 

Ενας ενοχικός γκέι...

Ακόμη και μετά τη διάλυση των Wham το 1986 το μυστικό παρέμεινε κρυμμένο για 12 χρόνια ακόμη. «Δεν το αρνιόμουν μόνο για τον Τύπο, ήταν και προσωπική άρνηση» είχε πει μιλώντας για γη σεξουαλική του ταυτότητα. 

Στο βιβλίο του  Bare, που δημοσιεύτηκε το 1990, φιλοξενούσε ένα δικό του σκίτσο που απεικόνιζε τον εαυτό του ως γυναικά, επικαλούμενος τις σχέσεις που είχε με την Μπρουκ Σίλτς και το μοντέλο Κάθι Γιανγκ. Μοιράστηκε, επίσης, ένα ιδιότυπο φλερτ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, την οποία γνώσρισε στο  Live Aid live το 1985. Εγιναν στενοί φίλοι όταν η πριγκίπισσα, φανερά γοητευμένη τον φλέρταρε, αλλά εκείνος την απέρριψε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι της άρεσα», είχε πει ο Μάικλ σε τηλεοπτική συέντευξη σημειώνοντας: «Θα ήταν καταστροφικό να γίνει μεταξύ μας οτιδήποτε». 

Ο άνθρωπος που τον σημάδεψε

Το 1989 γνωρίστηκε με τον Βραζιλιάνο σχεδιαστη Ανσέλμο Φελέπα. Εζησαν μαζί σχεδόν αμέσως ήρεμα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, στο Λος Αντζελες. Εξι μήνες αργότερα ο Φελέπα του ανακοίνωσε ότι ήταν φορέας του ΑIDS. O Μάικλ στάθηκε στο πλευρό του για τα επόμενα 3,5 χρόνια, μέχρι το θάνατό του. 

Για πολύ καιρό ο Μάικλ δεν μπορούσε να γράψει. Επέστρεψε με το άλμπουμ Older. «Ηταν το πιο εμπνευσμένο άλμπουμ μου γιατί τα συναισθήματά μου ήταν εμποτισμένα με πένθος». 

Τα σκάνδαλα... 

Το 1998 έσκασε το πρώτο σκάνδαλο, όταν συνελήφθη για συμμετοχή σε άσεμνες πράξεις καθώς τον συνέλαβαν σε τουαλέτες στο Μπέβερλι Χιλς. 

Ο Μάικλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγει και να μιλήσει δημοσίως για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Εδωσε, μάλιστα, μια απολογητική τηλεοπτική συνέντευξη εξηγώντας γιατί αυτός και ο φίλος του Κένι Γκος, με τον οποίο είχαν σχέση από το 1996, είχαν μια ανοιχτή σχέση. 

«Εχουμε μια σπουδαία σχέση και αγαπιόμαστε πολύ. Ομως, όπως πολλά ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέση δεν είμαστε μονογαμικοί. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τα γκέι ζευγάρια. Δεν είμαστε ανοικτοί με άλλους συναισθηματικά παρά μόνο σωματικά. Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε», είε πει. 

Μάλιστα στο κλιπ του τραγουδιού Outside που έγραψε μετά τη σύλληψη ο Μάικλ σε κάποια στιγμή φιλά έναν αστυνομικό. 

Αν και ο ίδιος προσπαθούσε να πείσει ότι είναι χαρούμενος στην πραγματικότητά είχε πάψει να είναι δημιουργικός. Είναι η ίδια περίοδος που παραδέχεται ότι έκανε 25 τσιγάρα κάνναβης την ημέρα. 

Το 2004 κυκλοφορεί το άλμπουμ Shoot The Dog με τραγούδια που περιείχαν και πολιτικό σχόλιο. Κάπου εκεί φάνηκε να έχει χάσει το δρόμο του. 

Το 2007 παραδέχτηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένος, αφού συνελήφθη. Του πήραν το δίπλωμα οδήγησης και υποχρεώθηκε σε κοινωνική εργασία.

Το 2010 είχε ένα ανάλογο περιστατικό και μάλιστα τιμωρήθηκε με φυλάκιση σε ανοιχτή φυλακή. Σε συνέντευξή του μετά την αποφυλάκισή του είπε: «Ηταν κάτι εξαιρετικά ντροπιαστικό που είχα κάνει επανειλημμένα και έτσι καρμικά πίστεψα ότι έπρεπε να πληρώσω. Είναι πιο εύκολο να εκπληρώσεις την τιμωρία σου αν πιστεύεις ότι πραγματικά την άξιζες. 

Οι τελευταίες εμφανίσεις

Τον Μάρτιο του 2011 επανακυκλοφόρησε ένα κομμάτι για φιλανθρωπικούς λόγους και λίγο αργότερα ένα ακόμη για το γάμο το πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, με τίτλο You and I.

Το τελευταίο σινγκλ που κυκλοφόρησε ήταν το White Light το 2012, για να σηματοδοτήσει τα 30 χρόνια από το πρώτο του σινγκλ. Το παρουσίασε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. 

Τα τελευταία χρόνια ο Μάικλ έδινε το δικό του αγώνα για τη διακίνηση της μουσικής μέσω Ιντερνετ που έχει αλλάξει τη μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. 

Τελευταία έμοιαζε χαμένος χωρίς τον Γκος. Ο Τεξανός έμπορος τέχνης που ήταν το άλλο μισό του Μάικλ για χρόνια τον έκανε ευτυχισμένο και τον γέμιζε αυτοπεποίθηση. Με δάκρυα στα μάτια είχε ανακοινώσει το χωρισμό τους. 

Τελευταίος του σύντροφος ήταν ο Φάντι Φαγιάζ, Λιβανέζος κομμωτής με έδρα το Λονδίνο. Τελευταία φορά τους είχαν δει μαζί τον περασμένο Σεπτέμβριο... 

Με τον Γκος αριστερά, με τον Φαγιάζ δεξιά...