Είμαι στον 2o γάμο μου, στην 3η καριέρα και στην 5η χώρα διαμονής -Να γιατί δεν φοβάμαι την αλλαγή | 0 bovary.gr
Είμαι στον 2o γάμο μου, στην 3η καριέρα και στην 5η χώρα διαμονής -Να γιατί δεν φοβάμαι την αλλαγή | 0 bovary.gr
LIFE GOALS

Είμαι στον 2o γάμο μου, στην 3η καριέρα και στην 5η χώρα διαμονής -Να γιατί δεν φοβάμαι την αλλαγή


Μέχρι στιγμής, μια από τις πιο κοντινές μου φίλες έκανε μωρό, μία άλλη πήρε διαζύγιο, ένας μετακόμισε στην Ασία και δύο παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.


Στην ηλικία των 32 ετών, είμαι στο δεύτερο γάμο μου, στην τρίτη καριέρα και στην πέμπτη χώρα διαμονής. Γνωρίζω ότι η αλλαγή μας κάνει πιο ισχυρούς, καλύτερους, και πιο ενδιαφέροντες.

Οι αλλαγές γεμίζουν τη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να έχετε περάσει από τα παραπάνω προκειμένου να έχετε την εμπειρία της αλλαγής, διότι αν κοιτάξετε τη ζωή σας μέχρι τώρα, θα δείτε περισσότερες αλλαγές από ό, τι είχατε συνειδητοποιήσει. 

Όποιος έχει διαβάσει το «Ποιος μετακίνησε το τυρί μου;» θα γνωρίζει τη σημασία της προσαρμογής στην αλλαγή, ειδικά της αλλαγής που δημιουργήθηκε ενάντια στη θέλησή μας. Αυτό περιλαμβάνει τις σταδιοδρομίες, τις σχέσεις, τις συνθήκες διαβίωσης. Αυτές οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, είτε μας αρέσουν είτε όχι.

Σήμερα εστιάζω στην αλλαγή που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Τη θετική αλλαγή στη ζωή μας. Αυτή για την οποία παίρνουμε ρίσκα, για την οποία «ανακατεύουμε τα πράγματα». Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος μας. Είναι ο εξεταστής μας. Μερικές φορές τη νιώθουμε ως εχθρό μας. Αλλά, κοιτάζοντας πίσω, θα δούμε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αγάπες της ζωής μας.

1. Βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά
Η ρουτίνα μάς επιτρέπει να ζούμε χωρίς να σκεφτόμαστε πάρα πολύ. Η αλλαγή μας αναγκάζει να δούμε τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά.

Σκεφτείτε όταν είστε διακοπές - η αρχιτεκτονική, το φως, τα φαγητά, οι άνθρωποι - είναι όλα διαφορετικά.  Όταν μετακόμισα στο Μανχάταν, ήμουν ευγνώμων για όλες τις νέες εικόνες- από τις συνεχείς σειρήνες έως τα 24ωρα εστιατόρια και όλους τους ζωντανούς, πολύχρωμους, ειλικρινείς ανθρώπους. Όταν έχω επισκέπτες, μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα από τα μάτια τους και να ακούω να σχολιάζουν όλα τα νέα πράγματα που παρατηρούν. 

2. Έχουμε το μυαλό κάποιου που μόλις ξεκινά (Begginer’s mind)
Η έννοια αυτή του Ζεν αναφέρεται στο πόσο ανοιχτοί πρέπει να είμαστε όταν βιώνουμε κάτι για πρώτη φορά. Σε μια νέα κατάσταση, δεν έχουμε προκαταλήψεις και γινόμαστε ξανά ο εαυτός μας.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ή είδατε κάτι για πρώτη φορά; Κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου και όταν η απάντηση δεν μου αρέσει, κλείνω ένα αεροπορικό εισιτήριο, ξεκινώ μαθήματα μαγειρικής ή χορού ή μπαίνω σε ένα τρένο με άγνωστο προορισμό.

3. Είμαστε ευάλωτοι
Η αλλαγή μας κάνει να θυμόμαστε ότι δεν τα γνωρίζουμε όλα και ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Παραδόξως, όμως όλα πάνε καλά, έτσι δεν είναι; Το να είμαστε ευάλωτοι δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη ειλικρίνεια σε αυτό. Μας βοηθά να προχωρήσουμε μπροστά. Σκεφτόμαστε: Τι άλλο υπάρχει εκεί; Και, αν περάσω από αυτό και επιβιώσω, από τι άλλο θα μπορούσα να επιβιώσω;

4. Είμαστε ταπεινοί
Οι νέες εμπειρίες μικραίνουν το εγώ μας. Η ταπεινότητα είναι πολύ πιο κοντά στον ανώτερο εαυτό μας, στον καλύτερο εαυτό μας. Σε αυτό το επίπεδο παίρνουμε πιο σωστές και γρήγορες αποφάσεις, ενώ μέσα μας μπορεί να λάβει χώρα μια τρομερή εσωτερική διεργασία.

5. Είμαστε ευγνώμονες
Η αλλαγή μπορεί μας υπενθυμίζει πόσα έχουμε. Το ξεκίνημα ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος ή το θάρρος να αφήσουμε μια σχέση που μας κάνει δυστυχείς μπορεί να μας υπενθυμίσουν ότι είμαστε πιο ανθεκτικοί από όσο καταλαβαίνουμε. Ή θα μπορούσε να τονίσει την πραγματική, υποστηρικτική αγάπη των φίλων και της οικογένειας. Οταν περάσουμε από την αλλαγή, εκτιμούμε ό,τι παραμένει σταθερό. Είναι μια ευκαιρία να θυμόμαστε ότι είμαστε ικανοί και πλήρεις. Υπενθυμίζει επίσης ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε!


Η αλλαγή είναι απελευθερωτική, θεραπευτική και απλά αναπόφευκτη. Όσο περισσότερο την καλωσορίζουμε, τόσο πιο θετικός είναι ο αντίκτυπός της σε εμάς. 

Η Susie Moore είναι Life coach και συγγραφέας. Ζει στη Νέα Υόρκη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Business Insider.