Η Βασιλική εγκατέλειψε την Αθήνα για να διεκδικήσει το όνειρό της στη Βουλγαρία | 0 bovary.gr
Η Βασιλική εγκατέλειψε την Αθήνα για να διεκδικήσει το όνειρό της στη Βουλγαρία | 0 bovary.gr
ΝΕΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Βασιλική εγκατέλειψε την Αθήνα για να διεκδικήσει το όνειρό της στη Βουλγαρία


Ονομάζομαι Βασιλική Τσιφτσιάν και κατάγομαι από την Αθήνα, έχω μάλιστα γεννηθεί και μεγαλώσει στο κέντρο της. Το Νοέμβριο του ’13 όμως μαζί με το σύντροφό και συνεργάτη μου μετανάστευσα στη Στάρα Ζαγκόρα, μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας σχετικά κοντά στα ελληνικά σύνορα.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Γιατί να φύγεις τελικά από εκεί που όλοι θέλουν να πάνε; Γιατί στη Βουλγαρία; Για να είμαι ειλικρινής θα πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμη και οι ντόπιοι το θεωρούν λίγο ξεπεσμό. 

Έφυγα από την πατρίδα μου διότι το καλοκαίρι του ’13 συνειδητοποίησα ότι είχα αρχίσει να αποχαιρετώ τα όνειρά μου και για εμένα αυτός είναι ο πραγματικός ξεπεσμός. 

Με την κρίση πλέον να μεσουρανεί στα οικονομικά και τις ελπίδες της Ελλάδας αλλά και της ζωής μου, ανακάλυψα ότι καλλιτέχνες από όλην την Ευρώπη μεταναστεύουν στη Βουλγαρία με κίνητρο την υπεροχή του ευρώ προ το λέβα -το βουλγάρικο νόμισμα. Με δεδομένο ότι ως digital artist μπορούσα να εργαστώ οπουδήποτε και με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη δικτύου ίντερνετ, αποφασίσαμε άμεσα με το σύντροφό μου να πάρουμε και εμείς το δρόμο προς το βορρά.

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Η μετανάστευση στη Βουλγαρία δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τόσο εύκολο εγχείρημα όσο ήλπιζα, νόμιζα ή ευχόμουν. Οι εποχές αλλάζουν, τα κράτη το ίδιο, η Ευρώπη σκοτεινιάζει και μαζί της και τα Βαλκάνια. Η αίσθηση δε ότι η ζωή μου έχει μπει σε κούτες που δεν μπορούσα να ανοίξω με εγκλώβιζε. Επιπλέον, η χώρα είναι οριακά εγκαταλελλειμένη, με μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων της να ζουν στο εξωτερικό και με τα αγγλικά -τουλάχιστον στις μικρές πόλεις- να μην είναι ακόμη διαδεδομένα.

Η έλλειψη επικοινωνίας ωστόσο μπορεί να είναι εχθρός αλλά και σύμμαχος. Επιτέλους δεν άκουγα τη γκρίνια, το φόβο, τη λύπη και όλα αυτά που εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργούν και εκτίμησα τη σιωπή και την ομορφιά της καταπράσινης πόλης στην οποία ζούσα πλέον. 

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Χρειάστηκα 2 χρόνια για να επανακάμψω και να αρχίσω να σκέφτομαι δημιουργικά και πάλι. 

«Δεν υπάρχει τύχη όπως την εννοούν οι άνθρωποι, τύχη είναι όταν η προετοιμασία συναντάει την ευκαιρία». Με σημαία μου αυτή τη φράση, αποφάσισα να τολμήσω και να αρχίσω πάλι να δημιουργώ.

Με σύμμαχο το σύντροφο και συνεργάτη μου αξιοποίησα πραγματικά την παραμονή μου στη χώρα των βολβών. Αποφασίσαμε να διακόψουμε κάθε εξωτερική συνεργασία και οι δυό μας να φτιάξουμε ένα δικό μας προϊόν. Μετά από θυσίες και επτά συνεχόμενους μήνες σκληρής δουλειάς κατασκευάσαμε το πρώτο μας παιχνίδι για κινητά. 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Επιστρέψαμε ξανά στην Αθήνα τον Ιανουάριο του ’17, ως εταιρεία πλέον, με όνομα Happyland Entertainment για να συμμετάσχουμε στο πρώτο μας συνέδριο. Έκτοτε οι επισκέψεις έχουν πληθύνει, με αποκορύφωμα τη νίκη μας στο διαγωνισμό “Prometheus Game Jam” που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο για τα 180 χρόνια ύπαρξής του.

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Η βάση μου παραμένει ακόμη η Βουλγαρία, μια χώρα με την οποία η σχέση μας έχει περάσει σκαμπανεβάσματα αλλά που έγινε το καταφύγιο και θεραπευτήριό μου. Στα θετικά της θα προσθέσω ότι χρειάζομαι μόλις 11 ώρες με το αυτοκίνητό μου για να βρεθώ στην Αθήνα.

ΥΓ.: Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά στην Αθήνα και έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες indie game developers 

facebook/vtsiftsian
facebook/happyland Entertainment