AP Images
AP Images
ΣΟΦΙ ΤΡΙΝΤΟ

Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό: Η Πρώτη Κυρία του Καναδά έδωσε μάχη με τη βουλιμία και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα


Μια μαχόμενη δημοσιογράφος, με βουλιμικές τάσεις στα νιάτα της, φεμινίστρια, δεινή ζωγράφος και δασκάλα γιόγκα, που στέκεται επάξια στο πλευρό του άνδρα της, πρωθυπουργό του Καναδά που από το πρώτο τους ραντεβού ήξερε ότι ήταν «η μία και μοναδική».

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έχει αποκτήσει φήμη για την αξιαγάπητη προσωπικότητά του, την ανοιχτή στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και την υποστήριξή του στους ομοφυλόφιλους και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Έχει επίσης χαρακτηριστεί ένας από τους πιο «σέξι» άνδρες στην πολιτική και ο ίδιος μάλιστα ήταν στον κατάλογο της Vogue με τους «Πιο Σέξι άνδρες εν ζωή».

Ποια είναι όμως, η Σοφί- Γκρεγκουάρ Τριντό; 
Γεννήθηκε στο Sainte-Adèle του Κεμπέκ και μεγάλωσε στο Mount Royal, πόλη του Μόντρεαλ. Hταν το μόνο παιδί του Ζαν Γκρεγκουάρ, ενός χρηματιστή και της Εστέλ Μπλες, μιας πρώην νοσοκόμας. Όπως είχε η ίδια δηλώσει στο περιοδικό «Fashion», ο πατέρας της και ο θείος της ήταν αυτοί που την επηρέασαν από νωρίς να καταλάβει την έννοια του φεμινισμού και της «ενστάλαξαν την εμπιστοσύνη στη σωματική δύναμη και την αντοχή του σώματός της». Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο χρόνος που πέρασε με τον πατέρα και το θείο της «διαμόρφωσαν θετικά τις σχέσεις που έχει με τους άνδρες». 
Είναι απόφοιτος του διάσημου Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ με μεταπτυχιακό στην επικοινωνία. Αρχισε να εργάζεται σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο προτού αναλάβει τη θέση της τοπικής τηλεοπτικής παρουσιάστριας. Το 2010, πρόσθεσε στο portfolio της την εργασία ως personal shopper για το πολυκατάστημα Holt Renfrew. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ήρθε σε επαφή με πολλές προσωπικότητες. Συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος για το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Καναδά, το eTalk. 

Εχει μιλήσει ανοιχτά για το πώς πάλεψε με τη βουλιμία από νεαρή ηλικία, πιστώνοντας την υποστήριξη που έλαβε από τους γονείς της για να καταφέρει να το ξεπεράσει. 
Η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έγινε τον Ιούνιο του 2003, όταν παρουσίασαν μαζί τον χορό Mercedes-Benz Grand Prix, έναν έρανο για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για παιδιά Starlight. Η πρώτη γνωριμία με την οικογένειά του, ωστόσο, μετρά χρόνια πριν, καθώς ήταν φίλη με τον μικρότερο αδερφό του Τριντό, Μισέλ, που πέθανε σε μια χιονοστιβάδα το 1998 σε ηλικία 23 ετών. 

AP Images
AP Images

Οπως είχε δηλώσει στο καναδικό περιοδικό «Chatelaine»: «Γελάσαμε, αστειευτήκαμε και υπήρχε μια σαφής χημεία ανάμεσά μας. Και τότε συνειδητοποίησα πως ήταν κάποιος που έπρεπε να πάρω στα σοβαρά». 
Εστειλε e-mail στον Τριντό λίγες ημέρες αργότερα, αλλά «δεν ήταν έτοιμος να πάρει κανέναν σοβαρά» και δεν απάντησε ποτέ, σύμφωνα με το Chatelaine. Η μοίρα όμως τα έφερε έτσι, ώστε να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον αργότερα το καλοκαίρι και της ζήτησε να βγούνε. Πήγαν σε ένα αφγανικό εστιατόριο και σε ένα «καραόκε μπαρ όπου τραγούδησαν κομμάτια του Έλτον Τζον και των Beatles».

Ο Τριντό, από την δική του πλευρά, είπε στο ίδιο περιοδικό πως ήξερε ότι ήταν «η μία και μοναδική» από το πρώτο τους ραντεβού. «Πρώτα από όλα, έχετε δει τις φωτογραφίες. Είναι πανέμορφη. Αλλά αυτή η γλυκύτητά της συνδυάζεται με την ισχυρή της προσωπικότητα. Αυτά είναι που την κάνουν ακαταμάχητη» δήλωσε στο περιοδικό. Στο τέλος της βραδιάς, ο ίδιος της είπε: «Λοιπόν, ήρθε επιτέλους η ώρα. Έχουν περάσει 32 χρόνια και είχα αρχίσει να πιστεύω πως δε θα εμφανιζόσουν ποτέ. Σε περίμενα όλη μου τη ζωή. Είσαι η μία και μοναδική!». 

AP Images
AP Images

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάιο του 2006 σε έναν «διακριτικό και παραμυθένιο γάμο», στον οποίο η Σόφι πήγε με μία Rolls-Royce Phantom του 2005 και μετά την τελετή το ζευγάρι έφυγε με μία Mercedes-Benz 300SL Roadster του 1960. Έχουν τρία παιδιά, τον Xavier James, την Ella Grace και τον Hadrien, τα οποία όπως η ίδια έχει πει, προσπάθησε σκληρά για να τα μεγαλώσει σωστά. Η Σοφί μιλά τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά ενώ τα παιδιά της μιλούν αγγλικά και γαλλικά. 

Το 2005, η Σοφί μίλησε για την πιθανή σταδιοδρομία του Τζάστιν στην πολιτική: «Ξέρω πως μπορεί να είναι ένας δρόμος και πως ίσως όχι. Για μένα θα είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω πως θα είμαι σε θέση να το χειριστώ και να προσαρμοστώ» είπε. «Συμφωνώ πως ο Τζάστιν έχει ακεραιότητα, τιμιότητα και καταπληκτική κρίση, αλλά μερικές φορές πιστεύω πως είναι πολύ ευαίσθητος και αυτό είναι κάπως τρομακτικό». 

Οταν όμως ο Τριντό εξελέγη το 2015, και έγινε ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός του Καναδά, η ίδια έλαμπε και έκτοτε είναι στο πλευρό του πάντα, από τις συναντήσεις του με τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου, όπως τη Μισέλ και τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον στην επίσημη επίσκεψή τους στον Καναδά, ενώ έχει γνωρίσει και την Βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Η Σοφί ασχολείται έντονα με φιλανθρωπικές δραστηριότητες και μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών, την ψυχική υγεία και τις παγκόσμιες προσπάθειες για καθαρό και πόσιμο νερό. Είναι η εθνική πρέσβειρα της πρωτοβουλίας «Επειδή είμαι Κορίτσι» του Καναδά. 
Είναι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γιόγκα από το 2012 και δεινή ζωγράφος ενώ οικογενειακώς λατρεύουν το σκι, το κανό και τις βόλτες με ποδήλατα. Έχει επίσης σπουδάσει κλασικό φλάουτο και παίζει κιθάρα, ενώ όταν ήταν μικρή είχε παρακολουθήσει μαθήματα μπαλέτου, τζαζ και αφρικανικού χορού.