apimages
apimages
ANNA WINTOUR

Αnna Wintour: Γιατί η βασίλισσα της μόδας φοράει εδώ και 24 χρόνια τα ίδια Manolo Blahnik παπούτσια


Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ο σχεδιαστής Μanolo Blahnik σχεδίασε ένα ζευγάρι πέδιλα με βάση το πόδι της ίδιας της Anna Wintour. Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι το παπούτσι που τη συνοδεύει σχεδόν σε κάθε της εμφάνιση.

«Anna Wintour». Διευθύντρια της Vogue τα τελευταία 30 χρόνια, fashion icon και περσόνα. Έχει το ίδιο bob καρέ κούρεμα από τότε που ήταν 14 χρονών. Χαμογελάει σπάνια. Γνωστή για την ψυχρή ιδιοσυγκρασία, «χάρη» στην οποία φέρει και το ψευδώνυμο «Nuclear Wintour» (Πυρηνική Wintour). Δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς τα, εικονικά πια, μαύρα της γυαλιά, ακόμα κι αν βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους.

Κομμάτι αυτής της αυστηρότητας και πειθαρχίας με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή της είναι και ο στιλιστικός της κώδικας χάρη στον οποίο θεωρείται fashion icon και βρίσκεται συνεχώς μέσα σε λίστες με τις πιο καλοντυμένες κυρίες της Νέας Υόρκης. Ποια ρούχα φτιάχνουν την πανοπλία της; Αδιαμφισβήτητα, τα τουίντ Chanel σακάκια, οπωσδήποτε οι φούστες και τα φορέματα σε midi ύψος. Κι ενώ αυτά εναλλάσονται συνεχώς, υπάρχει ένα κομμάτι που το βλέπουμε πάνω σε κάθε της εμφάνιση. Η εμμονική λατρεία που τρέφει για ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια.

Τον Ιούλιο του 2007 στο Fashion Show του Valentino
Τον Ιούλιο του 2007 στο Fashion Show του Valentino

Τα nude μπεζ πέδιλα Manolo Blahnik. Τα παπούτσια που η πρώτη κυρία της μόδας σπάνια αποχωρίζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Πρόκειται για ένα σχετικά απλό παπούτσι με χαμηλό τακούνι, σταυρωτό σχήμα στο μπροστινό μέρος και ξώφτερνο στιλ στο πίσω μέρος, σε nude απόχρωση.

Τα φοράει συνέχεια από το 1994 και τα συνδυάζει τόσο με καθημερινά, επαγγελματικά outfits, όσο και με βραδινά σύνολα ή τουαλέτες. Έτσι, με αυτά έχει περπατήσει τόσο στα πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης και τα fashion shows μέχρι στο κόκκινο χαλί του ΜΕΤ Gala, της θεματικής φιλανθρωπικής βραδιάς που οργανώνει κάθε χρόνο.

Προφανώς, δεν πρόκειται για το ίδιο ζευγάρι. Κάθε σεζόν παραγγέλνει καινούρια, πάντα στο ίδιο σχέδιο, με μικρές ίσως αποκλίσεις και σε διαφορετικές αποχρώσεις ώστε να ταιριάζει με το χρώμα του δέρματός της ανά εποχή. Σαφώς πρόκειται για ένα απλό πλην πολυτελές σχέδιο που όντως μπορεί να φορεθεί με όλα και να υποστηρίξει διαφορετικά στιλ. Παρόλα αυτά ακόμα εγείρει ερωτηματικά πως γίνεται η πιο ισχυρή γυναίκα στο χώρο της μόδας να μην αλλάζει παπούτσια.

Με μια πρόχειρη ματιά στο στιλ της, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι η Anna Wintour είναι λάτρης των μοτίβων και των χρωμάτων, οι ενδυματολογικές επιλογές της περιλαμβάνουν τολμηρά κομμάτια και κινούνται σε όλη την παλέτα των χρωμάτων. Ίσως γι’ αυτό το λόγο να επιλέγει πάντα παπούτσια (όποια κι αν είναι αυτά) σε ουδέτερους τόνους και σχέδια με απλές γραμμές που ώστε να επιτυγχάνει μια ισορροπία και να δίνει έμφαση στο core κομμάτι του στιλ της.

Αυτό ίσως να είναι ένας λόγος της εμμονής της με τα nude πέδιλα. Υπάρχει όμως και μια εξήγηση πέρα από αυτό.

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ο ίδιος ο Manolo Blahnik έφτιαξε ένα ξύλινο καλούπι από το πόδι της Anna Wintour και δημιούργησε ένα ζευγάρι πάνω σε αυτό ώστε να διασφαλίσει ότι θα της είναι κάτι παραπάνω από άνετα. 

Πόσο εύκολο είναι να αποχωριστείς ένα τέτοιο, custom made ζευγάρι πέδιλα που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το πόδι σου για να φορέσεις οτιδήποτε άλλο; 

Και στις δύο σχεδιαστικές εκδοχές τους (με πιο χοντρό ή με πιο λεπτό σταυρωτό σχήμα), ο τόνος τους έχει φτιαχτεί ώστε «να ταιριάζει με αυτόν της Anna», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Blanhik και, φυσικά, χρησιμοποιείται δέρμα πρώτης ποιότητας για την κατασκευή τους. Επιπλέον, η Wintour παραγγέλνει αρκετά νέα ζευγάρια κάθε σεζόν, αφού αυτά που ήδη έχει φθείρονται με τόση χρήση που τους κάνει.

«Συχνά ρωτάω την Αnna τι είναι αυτό που την εμπνέει κάθε σεζόν και τι έχει παραγγείλει για τη γκαρνταρόμπα της ώστε να διαμορφώσω αντίστοιχα το παπούτσι. Η Anna έχει φανταστικά πόδια και τα πέλματα της είναι πάντα περιποιημένα», έχει δηλώσει ο σχεδιαστής. «Πάντα συζητάμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω και προσαρμόζουμε το ύψος του τακουνιού ή το φάρδος της φάσας».

Για να την τιμήσει, ο Βlahnik έχει ονομάσει τα συγκεκριμένα πέδιλα «AW», δηλαδή όπως είναι τα αρχικά του ονόματός της, αλλά προφανώς δεν είναι διαθέσιμα για πώληση.

Στην πρεμιέρα της ταινίας Sex & the city το Μάιο του 2008
Στην πρεμιέρα της ταινίας Sex & the city το Μάιο του 2008

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την αγάπη μου για εκείνη», είχε πει τον Ιανουάριο του 2016 στην Telegraph o διάσημος σχεδιαστής. «Είναι μια απίστευτη γυναίκα. Τόσο νορμάλ και τόσο πιστή. Πριν πάει στη Vogue, πηγαίναμε μαζί σινεμά γιατί είμαστε και οι δύο λάτρεις του κινηματογράφου. Έτσι, πηγαίναμε στις προβολές, στις 9 το πρωί».

Στην ερώτηση πως θα ένιωθε αν μια μέρα η Anna Wintour έπαυε να παραγγέλνει από εκείνον τα αγαπημένα, και χαρακτηριστικά της πια, πέδιλα, ο σχεδιαστής παπουτσιών είχε πει: «Νιώθω απίστευτα ευγνώμων για την αφοσίωση της Αnna, αλλά αν κάποια στιγμή ήθελε κάτι διαφορετικό, θα το σεβόμουν. Προδομένος; Όχι αυτή είναι βαριά λέξη. Σίγουρα όμως θα πληγωνόμουν».

Το ότι οι γυναίκες έχουν λατρεία με τα παπούτσια είναι γνωστό, αλλά ίσως αυτή να είναι η μακροβιότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ γυναίκας και παπουτσιών. Γιατί αν υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν της θρυλικής διευθύντριας της Vogue, πιο χαρακτηριστικό και από την απροσπέλαστη, παγερή της προσωπικότητα, τότε αυτό είναι η διαχρονικότητα.

Στην πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ The September issue (για το μεγαλύτερο τεύχος της Vogue που κυκλοφόρησε ποτέ), τον Αύγουστο του 2009
Στην πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ The September issue (για το μεγαλύτερο τεύχος της Vogue που κυκλοφόρησε ποτέ), τον Αύγουστο του 2009

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το πρακτορείο AP.