Getty Images
Getty Images
ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΔΑ

Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Azzedine Alaïa


Σε ηλικία 77 ετών πέθανε στο Παρίσι ο Τυνήσιος σχεδιαστής Azzedine Alaïa. Ηταν γνωστός για τα πολύ εφαρμοστά φορέματα που σμίλευαν το σώμα.

Ο ίδιος είχε την έμμονη ενός τεχνίτη με τα ρούχα του να μοιάζουν περισσότερο με γλυπτά παρά με σχέδια μόδας.

Γεννημένος στην Τύνιδα στις 26 Φεβρουαρίου 1940 από γονείς αγρότες, ο Alaïa σπούδασε γλυπτική στο Ινστιτούτο Τεχνών της Τύνιδας. Ο ίδιος μάλιστα, όταν άφησε τη γλυπτική για τη μόδα είχε πει «όταν συνειδητοποίησα ότι δεν θα γινόμουν ένας καταπληκτικός γλύπτης, άλλαξα κατεύθυνση».  
Είχε αρχίσει να βοηθά έναν μόδιστρο και έχοντας δημιουργήσει μια βάση πελατών, μετακόμισε στο Παρίσι το 1957. Σύντομα έπιασε δουλειά στον Christian Dior, εν μέσω του αλγερινού πολέμου, αλλά απολύθηκε καθώς είχε πρόβλημα με τα έγγραφα μετανάστευσης.

Getty Images
Getty Images

Από τον Dior πήγε στον Guy Laroche, όπου πέρασε δύο σεζόν, και στη συνέχεια στον Thierry Mugler. Βλέποντας ωστόσο ότι οι πελάτες ζητούσαν και ακολουθούσαν πιστά τον ίδιο, δημιούργησε το δικό του εργαστήριο. Εχει ντύσει σπουδαίες γυναίκες. Από τη Γκρέτα Γκάρμπο και την Τζέσσυ Νόρμαν έως τη Γκρέις Τζόουνς και τη Lady Gaga, αλλά και πρώτες κυρίες όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Κάρλα Μπρούνι.

apimages
apimages

Δημιουργούσε συλλογές με τον δικό του ρυθμό, παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές σεζόν «Η συλλογή θα είναι έτοιμη, όταν θα είναι έτοιμη», έλεγε ο Alaïa. 

Ο Azzedine Alaïa, ήταν οραματιστής, αλλά και ασυμβίβαστος. Στην ιστορία της μόδας θα μείνουν οι κόντρες του με την Ανna Wintour και τον Karl Langerfeld. Για τον δεύτερο είχε πει μάλιστα «Οι γυναίκες με αγαπούν και αγοράζουν τα ρούχα μου. Σε  αντίθεση με τον Karl που ποτέ δεν αγαπήθηκε σαν κι εμένα»