ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οι τεράστιες τουλίπες του Τζεφ Κουνς στο Παρίσι


O Aμερικανός αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης Tζεφ Kουνς, που θεωρείται ο πιο πλούσιος ζωγράφος του κόσμου, έφτιαξε ένα γλυπτό εις μνήμην των θυμάτων από τις τρομακτικές επιθέσεις που έγιναν το 2015 στο Παρίσι και το χάρισε στη Γαλλία.

Τον περασμένο Νοέμβριο να θυμίσουμε ότι 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επιθέσεων και η διεθνής κοινότητα συγκλονίστηκε από τα τραγικά γεγονότα, που σημειώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το έργο, που το έχει ονομάσει « Ένα μπουκέτο από τουλίπες», είναι ένα σύμβολο, όπως λέει ο ίδιος, μνήμης ,αισιοδοξίας και επούλωσης των πληγών, και θέλει να δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, μετά από όσα συνέβησαν στην Πόλη του Φωτός την προηγούμενη χρονιά.

Βέβαια ο Τζέφ Κουνς, αν και διάσημος σε όλο τον κόσμο, δεν έχει γίνει δεκτός με ενθουσιασμό στο Παρίσι στο παρελθόν. Το 2008 όταν 16 έργα του εκτέθηκαν στις Βερσαλλίες, οι κριτικοί αναρωτιούνταν, γιατί ένα καλλιτέχνης που έχει ταυτιστεί με το κιτς να παρουσιάζει έκθεσή του σε ένα τέτοιο μέρος.

Το γλυπτό πάντως απεικονίζει ένα μπουκέτο από πολύχρωμα λουλούδια ως μια αναφορά στο χέρι του Αγάλματος της Ελευθερίας. « Πέρασαν 130 χρόνια από τότε που η Γαλλία έδωσε στις ΗΠΑ το Άγαλμα της Ελευθερίας», λέει ο Κουνς , υπογραμμίζοντας πως η κίνησή του έχει και επετειακό χαρακτήρα. Χαρίζοντας το έργο του στους Γάλλους θέλει με έναν τρόπο να ξεπληρώσει το δώρο που εκείνοι έκαναν στην πατρίδα του και έτσι να τιμήσει τη φιλία των δύο χωρών, που παραμένουν, όπως τονίζει, σύμμαχοι εδώ και 200 χρόνια.

Το «Μπουκέτο από τουλίπες» έχει ύψος 10.4 μέτρα , 8.4 μέτρα πλάτος και 10.2 μέτρα βάθος. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία κι είναι φτιαγμένο από χαλκό, ανοξείδωτο ατσάλι κι αλουμίνιο. Πηγή έμπνευσής του ήταν οι πίνακες του Μανέ, του Πικάσο και του Φραγκονάρντ. Το έργο πρόκειται να τοποθετηθεί την πλατεία έξω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, ενώ την επόμενη χρονιά θα εκτεθεί στο Palais de Tokyo .

Ο Κουνς θέλει να πιστεύει ότι η δουλειά του θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα πράγματα και τον κόσμο. Ελπίζει πως αυτό το μπουκέτο θα μεταδώσει μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον και θα πείσει το κοινό να συνειδητοποιήσει ότι η χαρά κι η ευτυχία σε συναντάει, όταν ξεφεύγεις από τα όρια του μικρόκοσμού σου.

«Μακάρι αυτά τα λουλούδια να δώσουν στις οικογένειες των θυμάτων τη δύναμη να συνεχίσουν», δήλωσε ο εκκεντρικός καλλιτέχνης, « γιατί είναι ένα σύμβολο πως η ζωή προχωράει μπροστά».

Η Τζέιν Χάρτλει, πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι, δήλωσε: «Ελπίζω ότι αυτό το καταπληκτικό έργο θα φέρει τουρίστες στην πόλη» και συμπλήρωσε πως οι δυο χώρες συνδέονται πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά, μιας και υπερασπίζονται τις ιδέες της ελευθερίας . Η δήμαρχος της πόλης καλωσόρισε το « Μπουκέτο» και το μήνυμα που μεταδίδει και τόνισε το γεγονός πως ο Κουνς, ένας καλλιτέχνης μεγάλης αξίας, είναι πολύ γενναιόδωρος που προσφέρει το έργο του, υπογραμμίζοντας κι αυτή με τη σειρά τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας της με τις ΗΠΑ.

Το έργο πάντως που κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια έγινε με δωρεές ιδιωτών από τη Γαλλία και την Αμερική.


 


 

10 Jan 2017