NORDIC STYLE

Πώς οι Σκανδιναβοί φτιάχνουν μίνιμαλ αλλά «ζεστά» σπίτια -6 τιπς


Ισλανδοί, Δανοί, Φινλανδοί, Σουηδοί και Νορβηγοί, διαθέτουν σύμφωνα με τους interior designers σπίτια που αγγίζουν τον ορισμό της τελειότητας.

Αυτά τα σπίτια έχουν αγαπηθεί και από το ευρύ κοινό κι εμείς μπήκαμε στον πειρασμό να αναζητήσουμε την ιδιαιτερότητα που τα κάνει τόσο μοναδικά και ξεχωριστά.

Η σκανδιναβική διακόσμηση χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την ομορφιά και τις καθαρές γραμμές, που κάνει τους χώρους απόλυτα μοντέρνους, εκλεπτυσμένους και φυσικά λειτουργικούς.

Ενα από τα στοιχεία που συμβάλλει επίσης στη μίνιμαλ και κομψή διαμόρφωση του χώρου τους είναι ο φωτισμός, που χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά, ενώ το σκηνικό ηρεμίας και χαλάρωσης συμπληρώνουν τα διακριτικά και γήινα χρώματα.

Αν επιθυμείτε να αλλάξετε το χώρο σας και να του δώσετε το λεγόμενο scandi style, εμπιστευτείτε μερικά από τα βασικά μυστικά αυτής της διακόσμησης.

  • Πάτωμα

Παρατηρώντας ένα σκανδιναβικό σπίτι θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν ποτέ μεγάλα χαλιά, όπως αυτά που εμείς συνηθίζουμε να στρώνουμε όλες τις εποχές του χρόνου, για αισθητικούς και όχι μόνο λόγους. Στην περίπτωση αυτών των σπιτιών τα πατώματα – εκτός αυτού του μπάνιου- είναι όλα ξύλινα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για αληθινή κατασκευή, αλλά είναι αποτέλεσμα λάμινεϊτ.

  • Χρώματα

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα χρώματα που κυριαρχούν είναι τρία: το λευκό στους τοίχους και τα τραπεζομάντιλα, το γκρι, το μαύρο και το ανοιχτό μπλε στα υφάσματα του καναπέ ή των μαξιλαριών.

  • Υλικά

Το ξύλο είναι το συστατικό της επιτυχίας και του cozy χαρακτήρα των σπιτιών στις Σκανδιναβικές χώρες. Θα το συναντήσετε σε τοίχος, στα πατώματα, στο ταβάνι και φυσικά στα έπιπλα. Είναι ένα υλικό που τους συνδέει με τη φύση και χαρίζει αρμονία στο συνολικό αποτέλεσμα, ενώ προσθέτει ζεστασιά.

  • Τζάκι

Ο χειμώνας στις χώρες αυτές είναι σαφέστατα πολύ πιο βαρύς από ότι στη δική μας, εντούτοις ακόμα και εσείς θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα τζάκι σε μια γωνιά του σπιτιού σας, είτε ενεργειακό είτε συμβατικό.

  • Ενώστε τους χώρους

Οι Σκανδιναβοί λατρεύουν να ενώνουν το εσωτερικό του σπιτιού τους με έναν εξωτερικό χώρο, καθώς θεωρούν για παράδειγμα ένα μπαλκόνι προέκταση του σπιτιού που μπορεί να είναι εξίσου λειτουργικό.

  • Design

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν εμμονή με τις απλές και λιτές γραμμές στην επίπλωση, χωρίς όμως να φοβούνται να συνδυάσουν designs από διαφορετικές εποχές, αρκεί να μοιάζουν χρωματικά.