ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Οι κανόνες του Art Deco -Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με μοναδικό στιλ


Κρυστάλλινα ποτήρια, τζαζ μουσική, μεγάλες αίθουσες χορού. Βελούδο και δέρμα, χρυσός, γεωμετρικά σχήματα, κομψά υφάσματα, τολμηρά χρώματα. Με δυο λέξεις η πολυτέλεια και η φινέτσα που χαρακτηρίζουν την τέχνη του Art Deco, ένα καλλιτεχνικό κίνημα που γεννήθηκε το '20 και εξελίχθηκε το '30, αλλά υιοθετήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η διακοσμητική αυτή τέχνη εμπνεύστηκε από έννοιες και τάσεις όπως το μπαρόκ, ο νεοκλασικισμός, ο κυβισμός, ο μοντερνισμός και αντιπροσωπεύει την κομψότητα, τη γοητεία σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα.

Κάθε στοιχείο μέσα στο χώρο αποτελεί τέχνη κι έτσι η Art Deco κατάφερε να κατακλύσει την αρχιτεκτονική, το interior design, τη μόδα και να εξαπλωθεί παγκοσμίως, αποκτώντας ένα μοναδικό χαρακτήρα και ξεχωριστή αίγλη.

Σήμερα, η συγκεκριμένη διακόσμηση «ντύνει» σπίτια με καλλιτεχνικές ανησυχίες και τους χαρίζει ένα πρωτότυπο, μοντέρνο, εκλεπτυσμένο και διαχρονικά κλασικό ύφος.

Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε στο χώρο σας θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Μαύρο και χρυσό

Τα δυο παραπάνω χρώματα είναι βασικά της συγκεκριμένης διακόσμησης, που αγαπάει τις αντιθέσεις, όταν αυτές είναι πολυτελείς, σικάτες και αρμονικές.

  • Λάμψη από vintage στοιχεία

Τα μαύρα και λευκά prints είναι στοιχεία που δίνουν στο χώρο λάμψη και αίγλη, χωρίς να φαίνονται too much και ελκύουν το μάτι. Χρησιμοποιήστε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από είδωλα του Χόλιγουντ ή οτιδήποτε art nouveau.

  • Γεωμετρικά σχέδια

Είναι «κλειδί» αυτής της Art Deco διακόσμησης. Επιλέξτε για παράδειγμα ένα χαλί ή θήκες για τα διακοσμητικά μαξιλάρια με σχήματα, όπως το τετράγωνο, το παραλληλόγραμμο, το τραπέζιο, ο ρόμβος, το τρίγωνο, ο κύκλος.

  • Εντονα χρώματα

Διαλέγουμε ανάμεσα στο έντονο φούξια, το βιολετί, το πορτοκαλί, μόνα τους ή σε συνδυασμό, αλλά αν πρόκειται για το καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο προτιμήστε ουδέτερες αποχρώσεις. Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι στη απόχρωση του μπεζ ή του κρεμ και αρκεί ένα αξεσουάρ, όπως ένα ριχτάρι σε έντονη απόχρωση για να αλλάξει το στιλ.

  • Καθρέφτες

Χαρακτηριστική είναι η χρήση του γυαλιού και του κρυστάλλου σε φωτιστικά και σε μεγάλες επιφάνειες του σπιτιού και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο, από το μπάνιο μέχρι το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο.

  • Η επίδραση του ξύλου

Τα εξωτικά ξύλα με γυαλιστερό φινίρισμα είναι ένα στοιχείο εξαιρετικής αισθητικής που προστίθεται σε αυτή τη διακοσμητική τέχνη.

  • Φωτισμός

Ακόμα και ο πιο λιτός χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί και να αποκτήσει τη δική του πολυτέλεια, αν επιλέξετε να κρεμάσετε έναν εντυπωσιακό πολυέλαιο ή ένα statement φωτιστικό.