Ακαταστασία, φωτισμός και όσα άλλα εμποδίζουν ένα παιδί να διαβάσει στο δωμάτιό του | 0 bovary.gr
Ακαταστασία, φωτισμός και όσα άλλα εμποδίζουν ένα παιδί να διαβάσει στο δωμάτιό του | 0 bovary.gr
KIDSROOM

Ακαταστασία, φωτισμός και όσα άλλα εμποδίζουν ένα παιδί να διαβάσει στο δωμάτιό του


Το παιδικό δωμάτιο είναι το «εργαστήρι ιδεών» του παιδιού μέσα στο σπίτι.

Εκεί παίζει, εκεί χαλαρώνει, εκεί κοιμάται αλλά και εκεί διαβάζει. Ο χώρος αυτός οφείλει να είναι λειτουργικός, σωστά οργανωμένος, καθαρός. Πολλές φορές παρατηρείται στα παιδιά έλλειψη συγκέντρωσης και αποτέλεσμα αυτής είναι οι μέτριες ή χαμηλές σχολικές επιδόσεις. Το δωμάτιο του παιδιού οφείλει να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που να βοηθά στη μελέτη και γενικά στην διεκπεραίωση των σχολικών υποχρεώσεων.

Υπάρχουν λάθη στην διαρρύθμιση, διακόσμηση και οργάνωση του δωματίου που μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις των παιδιών. Ποια είναι τα λάθη στο δωμάτιο που μπορούν να «αλλοιώσουν» την προσοχή του παιδιού στα μαθήματά του;

1) Το παιδί δεν έχει γραφείο – Διαβάζει στο πάτωμα ή το κρεβάτι: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο παιδικό δωμάτιο. Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι μόνο για ξεκούραση και ύπνο. Αν συνδεθεί με διάβασμα μπορεί σταδιακά να προκαλεί άγχος στο παιδί και διαταραχές στον ύπνο του.

2) Κακός φωτισμός: Ο φωτισμός είναι ένα από τα πολύ σημαντικά κεφάλαια στο παιδικό δωμάτιο. Ένα κακό φως μπορεί να αποσυντονίσει και να κουράσει το παιδί, εμποδίζοντας το διάβασμά του.

3) Ανοιχτά ράφια: Ανοιχτά ράφια με αγαπημένα παιχνίδια και αντικείμενα του παιδιού μπορούν να το αποσυντονίσουν και να αποσπάσουν την προσοχή του. Καλό θα ήταν τα παιχνίδια να τοποθετούνται σε ντουλάπια έτσι ώστε το παιδί να μην μπαίνει σε «πειρασμό» κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

 

4) Έντονη διακόσμηση: Έντονα χρώματα στους τοίχους, ταπετσαρία με έντονα μοτίβα και σχέδια, αφίσες. Όλα αυτά ίσως αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού. Επιλέξτε ουδέτερα χρώματα, διακριτικά για να ντύσετε τους τοίχους.

5) Πολλά αντικείμενα – Ακαταστασία: Παιχνίδια διασκορπισμένα. Κούκλες, επιτραπέζια, αυτοκινητάκια, κατασκευές. Το παιδί μπαίνει σε πειρασμό να διακόψει (ή ακόμα και να αναβάλλει) το διάβασμα για το παιχνίδι. Καλό θα ήταν να μάθει από μόνο του να τακτοποιεί τα αντικείμενα το δωματίου του.

6) Η συνεχής παρουσία σας: Οσο μεγαλώνουν τα παιδιά, όλο και λιγότερο χρειάζονται την παρουσία σας στο δωμάτιό τους για να διαβάσουν. Δώστε τους αυτονομία και έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό τους. Οι επιδόσεις τους θα δείτε ότι θα βελτιωθούν!