shutterstock
shutterstock
ΣΕ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ;

11 τρικ για να μοιάζει το ταβάνι στο σπίτι δύο φορές ψηλότερο!


Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται και έπειτα κατασκευάζεται ένα σπίτι από τον αρχιτέκτονα είναι αυτός που καθορίζει και τα μεγέθη στους χώρους.

Αλλοτε τα σπίτια απλώνονται σε έκταση και έχουν μεγάλα δωμάτια και άλλοτε είναι μικρότερα και πιο στενάχωρα, με τα ταβάνια να προσαρμόζονται στις δυνατότητες του συνολικού χώρου.

Τα αστικά διαμερίσματα είναι συνήθως τα πιο προβληματικά ως προς τη λειτουργικότητα τους και την άνεση, καθώς εκεί θα συναντήσετε σπίτια χαμηλοτάβανα. Μέσα σε αυτά η ατμόσφαιρα μπορεί να μοιάζει κάπως αποπνικτική και λιγότερο εντυπωσιακή.

Τη λύση σε αυτό το θέμα δίνουν οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα μεγέθη στους χώρους, ακόμα κι αν πρόκειται για το ταβάνι, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι έως και δύο φορές ψηλότερο από την πραγματικότητα.

Αλλάξτε την αισθητική με έντεκα «έξυπνα» τρικ:

Κρεμάστε τις κουρτίνες όσο το δυνατόν πιο ψηλά

Μέχρι τώρα συνηθίζατε να κρεμάτε τις κουρτίνες στο σημείο ακριβώς που συναντούν το παράθυρο κάθε χώρου. Ξεχάστε το μια για πάντα και συνεχίστε ακόμα πιο ψηλά, προς το ταβάνι. Το τρικ αυτό οδηγεί το μάτι αμέσως προς το υψηλότερο σημείο του τοίχου και το ταβάνι θα φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερο ύψος.

shutterstock
shutterstock

Διαλέξτε έπιπλα με low profile

Θα αναρωτιέστε πως ένα έπιπλο μπορεί να έχει low profile, αυτό όμως που εννοούν οι διακοσμητές στην πραγματικότητα είναι τα έπιπλα που είναι χαμηλά και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το πάτωμα. Από την άλλη βέβαια τα κοντά τραπεζάκια ή οι καναπέδες μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα σε αυτά και το ταβάνι.

shutterstock
shutterstock

Ντύστε τους τοίχους με ρίγες

Αυτό το τρικ είναι μάλλον εμπνευσμένο από τους στιλίστες των ρούχων, αλλά αυτή τη φορά οι στιλίστες των σπιτιών προτείνουν κάθετες ρίγες είτε με χρώμα είτε με ταπετσαρία για τους τοίχους σας. Το μυστικό είναι να κινείται το μάτι προς τα επάνω.

shutterstock
shutterstock

Κρεμάστε τους καθρέφτες σε ψηλότερο σημείο

Οι επιφάνειες αυτές λόγω της αντανάκλασης έχουν την ιδιότητα να δίνουν βάθος αλλά και ύψος σε ένα χώρο κάνοντας τον να δείχνει πολύ μεγαλύτερος. Ιδιαίτερα δε αν κρεμάσετε τους καθρέφτες σε υψηλότερο σημείο ενός τοίχου, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. 

shutterstock
shutterstock

Επιλέξτε σποτ οροφής αντί για κλασικό φωτιστικό

Αν και τα περίτεχνα φωτιστικά ή ένας επιβλητικός πολυέλαιος δίνουν στο χώρο την αίσθηση της πολυτέλειας, τα σποτ οροφής δημιουργούν το εφέ ενός ψηλότερου ταβανιού. 

shutterstock
shutterstock

Δημιουργήστε αντιθέσεις με τα έπιπλα όπως οι βιβλιοθήκες

Οι διαφορετικές διαστάσεις είναι ένα κόλπο για να δώσετε ύψος στο χώρο. Αφού όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι καναπέδες και τα τραπεζάκια πρέπει να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ, μπορείτε να τοποθετήσετε στο χώρο σας στενόμακρες βιβλιοθήκες που σχεδόν αγγίζουν το ταβάνι.

shutterstock
shutterstock

Επενδύστε σε custom λεπτομέρειες του σπιτιού

Τα σχέδια, για παράδειγμα με γυψοσανίδα, στις οροφές είναι ένα από τα τρικ στη διακόσμηση που μετακινούν το ενδιαφέρον προς τα επάνω. Μην διστάσετε να επενδύσετε χρήματα σε ότι τα αφορά στην περίπτωση που το σπίτι σας υστερεί ως προς αυτό.

shutterstock
shutterstock

Δώστε έμφαση στα φωτεινά χρώματα

Για να αποκτήσει ένα ταβάνι περισσότερο ύψος, θα πρέπει ο χώρος να μην είναι υπερβολικά διακοσμημένος αλλά και φορτωμένος με χρώματα. Για το λόγο αυτό οι διακοσμητές προτείνουν τις ανοιχτές και ουδέτερες αποχρώσεις, όπως το λευκό ή το μπεζ, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να «ντύνουν» όλο το χώρο. Μπορείτε να «σπάσετε» τη μονοτονία με ένα touch άλλου χρώματος στα μαξιλάρια ή σε ένα φωτιστικό ή άλλο διακοσμητικό στοιχείο.

shutterstock
shutterstock

Αναβαθμίστε το τζάκι σας

Αν φτιάχνετε τώρα το σπίτι σας και θέλετε να υπάρχει και ένα τζάκι που θα σας ζεσταίνει το χειμώνα, εκμεταλλευτείτε το και για την όψη του χώρου συνολικά. Η κατασκευή του θα πρέπει να φτάνει ψηλά μέχρι το ταβάνι.

shutterstock
shutterstock

Κάντε μια μεγάλη αλλαγή στην οροφή

Πρακτικά αυτό σημαίνει είτε να τη βάψετε μια μια ενδιαφέρουσα απόχρωση είτε να την «ντύσετε» με μια ταπετσαρία που θα στρέψει τα βλέμματα όλων προς τα επάνω και κανείς δεν θα μπορεί να ξεκολλήσει. 

shutterstock
shutterstock

Συμμαζέψτε το χώρο

Ενας καθαρός, οργανωμένος χώρος μοιάζει πάντοτε πιο ευάερος, μεγάλος και άνετος. Χρησιμοποιείστε ψηλά ντουλάπια κουζίνας για να βοηθήσετε να πάρει ύψος το ταβάνι σας.

shutterstock
shutterstock