Unsplash
Unsplash
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Ανακαίνιση: 5 συχνά λάθη που καταστρέφουν το αποτέλεσμα (και κοστίζουν)


Η ανακαίνιση ενός σπιτιού είναι μια απόφαση που μπορεί να πάρετε για απλούς λόγους, όπως η ανανέωση της ψυχολογικής σας διάθεσης, αλλά και για πρακτικούς και λειτουργικούς, αν το σπίτι στο οποίο σκοπεύετε να μείνετε υστερεί σε ανέσεις και αισθητική εξαιτίας της παλιάς κατασκευής του.

Αν επιχειρήσετε να κάνετε την ανακαίνιση μόνοι σας και όχι να την αναθέσετε σε κάποιο συνεργείο τότε θα διαπιστώσετε πως προκύπτουν μια σειρά από θέματα, όπως η οργάνωση και ο συντονισμός των εργασιών, ενώ τα λάθη είναι πιθανά και μπορεί να σας κοστίσουν και μια περιουσία!

Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε, πριν αναλάβετε εσείς την ευθύνη, έχοντας πάντα ως γνώμονα ότι ο σχεδιασμός προηγείται κάθε πράξης.

  • Η ανακαίνιση στην κουζίνα και το μπάνιο πρέπει να συμβαδίζει με το υπόλοιπο σπίτι

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βάζουν σε προτεραιότητα την ανακαίνιση της κουζίνας και του μπάνιου, όχι επειδή μισούν αυτούς τους χώρους, αλλά γιατί θέλουν να τους κάνουν πιο λειτουργικούς από ότι είναι. Το μυστικό είναι να καταφέρετε να τα προσαρμόσετε στο ύφος του σπιτιού, ενώ παράλληλα προσφέρουν όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου χώρου.

  • Η ανακαίνιση πρέπει να έχει διαχρονικό χαρακτήρα

Ενα από τα συχνότερα λάθη των ανθρώπων, είναι πως θεωρούν την ανακαίνιση αφορμή για να απαλλαγούν από οτιδήποτε ανήκει στο παρελθόν και επηρεάζει τη ζωή τους αρνητικά. Παρόλα αυτά, στόχος κάθε ανακαίνισης πρέπει να είναι η διαχρονικότητα και το μέλλον. Σκεφτείτε, αν μετά από κάποια χρόνια πουλήσετε το σπίτι σας. Θα είναι εξίσου βολικό και λειτουργικό για τον αγοραστή; Επειδή δεν γνωρίζετε ποια θα είναι τα τρεντς στη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική μετά από τόσα χρόνια, διατηρήστε το χαρακτήρα του και ανακαινίστε το με τρόπο που θα το κάνει περιζήτητο.

  • Διακοσμείτε το σπίτι με επιρροές από συγκεκριμένη εποχή

Παρατηρήστε τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας και θα δείτε, ότι δεν ανήκουν όλα σε μια συγκεκριμένη εποχή. Υπάρχουν πράγματα που είναι συλλεκτικά γιατί μπορεί να τα έχετε φυλάξει από κάποιον συγγενή και άλλα πιο σύγχρονα. Κανένας λοιπόν δεν θα ήθελε να έχει ένα σπίτι που μοιάζει με μουσείο. Παίξτε με τη διακόσμηση, αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και δοκιμάστε το mix & match των εποχών και συνεπώς των τάσεων.

  • Η ανακαίνιση που κάνει το σπίτι να υστερεί σε συνοχή

Ενα από τα συχνότερα λάθη είναι το γεγονός, ότι στην προσπάθεια σας να ανανεώσετε ένα χώρο του σπιτιού, αγοράζετε διακοσμητικά στοιχεία με ενθουσιασμό και τα τοποθετείτε όλα σε αυτό το χώρο. Οι επιπόλαιες αυτές αγορές κάνουν τα στοιχεία να μην συνδέεονται αισθητικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια συνοχή ούτε στο συγκεκριμένο χώρο, ούτε και σύνδεση με το υπόλοιπο σπίτι. Μελετήστε τις διαστάσεις και την κατασκευή του σπιτιού και δημιουργήστε το δικό του χαρακτήρα, τη δική του ιστορία.

  • Κάνετε περιττά έξοδα, αγοράζοντας με σύγχρονες κατασκευές

Πριν αποφασίσετε ποια από τα στοιχεία και σημεία του σπιτιού θα ανακαινίσετε, σκεφτείτε ότι ορισμένα από αυτά που χρονολογούνται στο παρελθόν, είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τις  σύγχρονες εκδοχές τους και μια συντήρηση αρκεί για να διατηρηθούν σαν καινούρια, ενώ, μπορούν να χαρίσουν στιλ στο χώρο.