STYLE & HOME

Οργάνωσε με στιλ το υπνοδωμάτιο -Σε 8 βήματα


Η οργάνωση του υπνοδωματίου είναι μια πραγματική πρόκληση, που απαιτεί κόπο. Είναι όμως και αναγκαία, γιατί δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα που συμβάλει στη χαλάρωση και την καλύτερη σκέψη.

Πώς μπορείτε ωστόσο να αποκτήσετε έναν οργανωμένο χώρο, που θα είναι λειτουργικός, ενώ ταυτόχρονα θα ταιριάζει στο προσωπικό σας στιλ;

Στο ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν οι επαγγελματίες διακοσμητές εσωτερικών χώρων μέσα από τις πολύ πρωτότυπες και μοντέρνες ιδέες τους.

Τα σπίτια τους μοιάζουν βγαλμένα από διαφημιστικές καμπάνιες. Αλλοτε πολυτελή και «φορτωμένα» με πληθώρα διακοσμητικών αξεσουάρ κι άλλοτε με μίνιμαλ επιρροές.

Ολα έχουν τις πινελιές της δικής τους προσωπικότητας και αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής τους.

Οι παρακάτω προτάσεις οργάνωσης του υπνοδωματίου είναι ξεχωριστές κι έχουν σκοπό να σας εμπνεύσουν, δίνοντας λύση στο πρόβλημα σας.

Κρεμάστε ένα ημερολόγιο τοίχου

Το πρώτο βήμα για την τακτοποίηση του υπνοδωματίου σας είναι το ημερολόγιο τοίχου, εκεί όπου θα σημειώνετε όλες σας τις υποχρεώσεις και δεν θα χάνετε στιγμή από την καθημερινότητα σας. Αντί λοιπόν να γεμίζετε το πορτοφόλι ή το γραφείο σας με δεκάδες μικρά χαρτάκια και σημειώσεις, το ημερολόγιο είναι μια κομψή και οικονομική λύση να φτιάξετε το πλάνο κάθε εβδομάδας. Επάνω του μπορείτε να προσθέσετε χρωματιστές πινέζες ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία και να το κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Τοποθετήστε έναν πίνακα στον τοίχο

Γνωστός και ως πίνακας ανακοινώσεων που υπήρχε στις σχολικές σας αίθουσες. Μόνο που αυτή τη φορά η κατασκευή του είναι διαφορετική. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πίνακα από μια ξύλινη επιφάνεια και να είναι όσο πρακτικός θέλετε, δίνοντας του καλλιτεχνικό ύφος. Κρεμάστε επάνω του γράμματα, αποδείξεις, εισιτήρια και ότι άλλο  καταλαμβάνει χώρο στο γραφείο σας. Μπορεί να λειτουργήσει ως καμβάς. Παίξτε με τα χρώματα και τις αντιθέσεις. 

Βάλτε ράφια για τα βαριά αντικείμενα

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ομοιόμορφα οργανωμένο. Τα ράφια και οι κατασκευές για τον τοίχο που προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο είναι μια καλή λύση για τα πιο βαριά αντικείμενα και διακοσμητικά. Τοποθετήστε κεριά, βιβλία, φυτά και έργα τέχνης. Ακόμα και κάποια διπλωμένα ρούχα. Οσο για τις φωτογραφίες σας που δεν χωράνε πια στα άλμπουμ, δημιουργήστε το δικό σας κολάζ στον τοίχο.

Αποθηκεύστε τα ρούχα σας σε καλάθια

Ενας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν την ακαταστασία σε ένα  υπνοδωμάτιο είναι τα πεταμένα διάσπαρτα φορεμένα ρούχα. Δυο ή τρία καλάθια θα σας βοηθήσουν να τα οργανώσετε ανά χρώμα ενώ γίνονται κομμάτι της διακόσμησης. Ανάλογα με την υφή και το σχέδιο τους μπορούν να τραβήξουν την προσοχή χωρίς να προδόσουν τι κρύβουν μέσα τους.

Κάντε reuse σε θήκες, κουτιά και δοχεία

Πρακτικότητα και καλός σχεδιασμός. Μια ισορροπία που πρέπει να πετύχετε, αν θέλετε να οργανώσετε το χώρο σας με στιλ. Ενα μικρό δείγμα πρωτοτυπίας είναι το «πάντρεμα» ανάμεσα σε θήκες, δοχεία, κουτιά, ακόμα και άδεια βάζα από μαρμελάδες που ήταν φαινομενικά άχρηστα, στην πραγματικότητα όμως μπορούν να λειτουργήσουν ως αποθηκευτικοί χώροι. 

Εκμεταλλευτείτε τη βιβλιοθήκη 

Αν θέλετε να απομονώσετε το γραφείο σας, τότε δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε ακόμα και την παλιά σας βιβλιοθήκη, στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε βιβλία, φακέλους, σημειωματάρια και άλλη ύλη του γραφείου, ώστε να εξοικονομήσετε χώρο. Καλύψτε τις θέσεις που περισσεύουν με καλάθια ή άλλα διακοσμητικά.

Σχεδιάστε το εσωτερικό της ντουλάπας

Μια ντουλάπα μπορεί να γίνει ακόμα πιο χρηστική, αν ταξινομήσετε τα ρούχα όπως ακριβώς στα καταστήματα: ανά είδος και χρώμα. Αυτομάτως μοιάζει πιο καθαρή, οργανωμένη, ενώ δημιουργείται και ελεύθερος χώρος. Αυτό θα διευκολύνει και τις ενδυματολογικές σας επιλογές, όλες εκείνες τις φορές που προηγουμένως επικρατούσε ένα χάος και δεν ξέρατε τι να φορέσετε.

Φυλάξτε ρούχα και αντικείμενα εκτός εποχής σε κουτιά

Αν το σπίτι σας δεν διαθέτει αποθήκη στο υπόγειο ή κάποιο πατάρι, μπορείτε να φυλάξετε ρούχα και αντικείμενα που είναι «εκτός εποχής» σε καλάθια ή κουτιά και να τα βάλατε κάτω από το κρεβάτι, σαν να πρόκειται για διακοσμητικά. Ακόμα και σεντόνια ή κουβέρτες μπορούν να βρουν τη θέση τους και να σας αδειάσουν το μεγάλο ράφι της ντουλάπας που θα το αξιοποιήσετε διαφορετικά, για παράδειγμα για τις τσάντες σας.