shutterstock
shutterstock
TIPS

Αυτοί ξέρουν καλύτερα: Τα μυστικά των Νεοϋορκέζων για να φαίνεται το σπίτι μεγαλύτερο


Αν έχετε μείνει ποτέ σε σπίτι λίγων τετραγωνικών, μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις ένα μικρό χώρο, δίχως να φτιάξεις ένα αποπνικτικό περιβάλλον.

Για όλους εσάς που παίζετε τέτρις ή τζένγκα, προσπαθώντας να στοιβάξετε τα πράγματά σας σε μία γκαρσονιέρα με το αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ούτε αισθητικά αλλά ούτε και πρακτικά, 3 Νεοϋρκέζοι διακοσμητές και αρχιτέκτονες δίνουν ιδέες και κόλπα για να «μεγαλώσετε» το χώρο και να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον.

1. «Όταν δεν μπορείς να επεκταθείς προς τα πλάγια, να επεκτείνεσαι προς τα πάνω», προτείνει ο James Tabb, σχεδιαστής στην εταιρεία Laurel & Wolf.

Ο Tabb, με μεγάλη προϋπηρεσία στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση μικρών διαμερισμάτων είναι άκρως εξοικειωνόμενος με την ανάγκη για έξτρα χώρο στο σπίτι. Ένα τρικ που μου αρέσει να εφαρμόζω συχνά είναι να τοποθετώ ένα ράφι περιμετρικά των τοίχων σχεδόν στο ύψος του ταβανιού το οποίο είναι μια ωραία διακοσμητική πινελιά αν το γεμίσετε με βιβλία, cd και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα.

2. Μη φοβηθείτε τα ογκώδη έπιπλα.

Αν και το λογικό μοιάζει να είναι να επιλέξετε πιο μικρά έπιπλα και διακοσμητικά, η Sheena Murphy της Sheep + Stone υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι «καταδίκη» για τους μικρούς χώρους. «Τα μικρά έπιπλα τείνουν να μικραίνουν τους χώρους, πειραματιστείτε με μεγάλα έπιπλα και διακοσμητικά, καλύτερα λίγα και πιο ογκώδη παρά πολλά και μικρά».

3. Βάψτε τα λευκά.

Παρότι ορισμένοι τάσσονται υπέρ των σκούρων τοίχων στα μικρά δωμάτια, η Murphy διαφωνεί και μας προτρέπει να εμπιστευτούμε το παραδοσιακό φωτεινό λευκό, αν τα τετραγωνικά του σπιτιού μας είναι λίγα. Υπέρμαχος της άποψης αυτής είναι και ο Will Cooper, ο δημιουργικός διευθυντής στην ASH NYC. «Βάψτε τα όλα άσπρα. Αρχικά να ξέρετε ότι τα δωμάτια, ανεξαρτήτως μεγέθους, πάντα μοιάζουν μεγαλύτερα όταν όλοι οι τοίχοι έχουν το ίδιο χρώμα. Το λευκό είναι η ιδανική επιλογή για μικρούς χώρους γιατί παράλληλα αντανακλά το φως και δημιουργεί την αίσθηση της ανοιχτότητας».

4. Βάλτε μακριές κουρτίνες

«Καλύψτε τους τοίχους δίπλα από το παράθυρο με μεγάλες κουρτίνες γιατί δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι οι τοίχοι εκατέρωθεν του παραθύρου είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στην πραγματικότητα». Η Murphy όμως μας εφιστά την προσοχή: οι κουρτίνες πρέπει να παραμένουν ανοιχτές μιας και το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε σε ένα μικρό σπίτι είναι να μπλοκάρετε το φυσικό φως ή να περιορίσετε την έκταση των παραθύρων, που στενεύει τους τοίχους και αντίστοιχα κάνει το χώρο να φαίνεται πιο μικρός.