shutterstock
shutterstock
ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Πώς θα «σώσεις» το γρατζουνισμένο ξύλινο πάτωμα μετά από ένα πάρτι


Τα σπιτικά πάρτι είναι φανταστικά. 

Δωρεάν ποτό, finger food (πολλές φορές σπιτικό κιόλας), καλή μουσική (στην οποία μπορείς να έχεις λόγο κι εσύ ο ίδιος μερικές φορές) -το ποτό το είπαμε;- άνεση (και όχι στριμωξίδι), χαρούμενοι φίλοι και άτομα που συμπαθείς (συνήθως, όχι πάντα), χορός και απεριόριστο ποτό (α ναι, το είπαμε αυτό). Αρκεί φυσικά, όλα αυτά να μη συμβαίνουν στο δικό σου σπίτι. 

Η αλήθεια είναι πως αν κάνετε πάρτι, συγκέντρωση ή κάποια γιορτή στο σπίτι σας, ακόμα και τους πιο εκλεπτυσμένους καλεσμένους να έχετε, όταν ο χώρος αδειάσει από όλους αυτούς, θα δείτε παντού τα «σημάδια» τους. 

Λεκέδες από ποτά πάνω στα τραπέζια, πατημένες τροφές στην κουζίνα (ή και σε όλο το σπίτι), γρατζουνιές στο πάτωμα, λεκέδες από κρασί πάνω στο χαλί, μια αφόρητη μυρωδιά από τσιγάρο, πιθανώς κάποιο σπασμένο ποτήρι ή πιάτο, τεράστιες σακούλες με σκουπίδια. Ξέρουμε ότι σας πιάνει πανικός και μόνο στη θέα του χώρου που δύσκολα θυμίζει το σπίτι που μέχρι πριν λίγες ώρες μένατε, αλλά βασικά ψυχραιμία. Επίσης, υπομονή. Δεν χρειάζεται να τα μαζέψετε όλα με το που φύγουν. Καλώς ή κακώς η επόμενη ημέρα θα αφιερωθεί στο συμμάζεμα, οπότε, για την ώρα, χαλαρώστε και κοιμηθείτε.  

Μπροστά στις όμορφες στιγμές που ζούμε σε ένα πάρτι του οποίου οικοδέσποινες είμαστε εμείς, το συμμάζεμα είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας αγχώνει. Γιατί; Επειδή όλα «σώζονται». Ακόμα και οι πιο δύσκολες ζημιές. 

Ας τα δούμε ένα-ένα. 

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε στο ξύλινο πάτωμα και το καταστρέφουμε

Να πως θα αφαιρέσετε: 

1. Τους λεκέδες από τα ακουμπισμένα ποτήρια πάνω στα ξύλινα τραπέζια

«Ας χρησιμοποιήσω σουβέρ για να ακουμπήσω το ποτήρι μου», σκέφτηκε ποτέ, κανείς σε κάποιο πάρτι. Αποτέλεσμα; Αυτά τα δαχτυλίδια και οι ομόκεντροι κύκλοι από το χυμένο ποτό που σχηματίστηκαν πάνω στο τραπέζι. Για να απαλλαγείτε, απλώστε λίγη οδοντόκρεμα (λευκή, όχι τζελ) πάνω στα επίμαχα σημεία και καθαρίστε με ένα πανί. 

2. Τα γυαλιά από τα σπασμένα ποτήρια 
Μπορεί να σκουπίσατε δύο φορές, αλλά πώς μπορείτε να είστε σίγουρη ότι έχετε μαζέψει και το παραμικρό γυαλάκι; Χρησιμοποιείστε ψίχα από ψωμί η οποία λειτουργεί σαν μαγνήτης στα γυάλινα θραύσματα.

3. Τους λεκέδες από κραγιόν πάνω στα ποτήρια
Αν δεν θέλετε να τρίβετε αιώνια τα «ξεραμένα» απομεινάρια κραγιόν από το χείλος των ποτηριών σας, καθαρίστε τα με το εξής μίγμα: Μισό φλιτζάνι ξυδί και ζεστό νερό με απορρυπαντικό πιάτων. Απομακρύνει άμεσα τους λεκέδες. 

Διαβάστε επίσης: Προετοιμάσου για τα απρόοπτα του ρεβεγιόν -Πώς θα αφαιρέσεις τους 4 πιο συνηθισμένους λεκέδες

4. Τις γρατζουνιές από τα τακούνια πάνω στο ξύλινο πάτωμα 
Είτε «λιώσατε» στο χορό, είτε απλώς οι καλεσμένες σας έσερναν τα τακούνια τους, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ευτυχώς, τα περισσότερα ξύλινα πατώματα μπορούν να επανέλθουν τρίβοντας ακόμα και τις πιο επίμονες γρατζουνιές με ένα απαλό πανί πάνω στο οποίο θα έχετε ψεκάσει ή ρίξει λίγη ποσότητα από κάποιο καθαριστικό πατώματος της επιλογής σας. 

5. Τους λεκέδες από κρασί πάνω στο χαλί
Η εικόνα ενός μπεζ χαλιού με έναν τεράστιο κόκκινο λεκέ από κρασί είναι αρκετή για να σας προκαλέσει υστερία. Σας νιώθουμε. Η πιο αποτελεσματική κίνηση για να ξενοιάσετε; Ρίξτε στο σημείο λίγη μπύρα (σίγουρα θα βρείτε σε μισοάδεια κουτάκια) και τρίψτε το ελαφρά με ένα πανί. 

6. Tους λεκέδες από λιωμένο κερί 
Αν πρόκειται για κερί πάνω σε γυάλινη ή ξύλινη επιφάνεια, θα βάλετε πάγο μέσα σε μια πλαστική σακούλα και θα την ακουμπήσετε πάνω στα σημεία που έχει χυθεί και στεγνώσει το κερί. Με αυτό τον τρόπο το κερί θα είναι ακόμα πιο εύκολο να αφαιρεθεί με ένα (όχι κοφτερό) μαχαίρι ή κάποια πλαστικοποιημένη κάρτα. Αν πρόκειται για κερί που έχει χυθεί στο χαλί βάλτε από πάνω απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σιδερώστε το. 

Διαβάστε επίσης: Πως μπορείς να διώξεις τη μυρωδιά του τσιγάρου από το σπίτι και να καθαρίσεις την ατμόσφαιρα