Ελληνας ηθοποιός φτιάχνει και πουλάει... κούκλες!  Ντυμένες με δαντέλες και ταφτάδες! | 0 bovary.gr
Ελληνας ηθοποιός φτιάχνει και πουλάει... κούκλες! Ντυμένες με δαντέλες και ταφτάδες! | 0 bovary.gr
27|11|2016 17:35
SHARE
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΩΝΗΣ

Ελληνας ηθοποιός φτιάχνει και πουλάει... κούκλες! Ντυμένες με δαντέλες και ταφτάδες!


Ίσως οι περισσότεροι ξέρετε τον Νίκο Καρδώνη από το θέατρο, αφού είναι ένας βραβευμένος ηθοποιός με το Σταυρό του Χορν, αλλά και μέλος της ομάδας του Στάθη Λιβαθινού.

Φέτος βρίσκεται στο Εθνικό θέατρο, στην παράσταση «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας», που παρουσιάζεται στη παιδική σκηνή, ενώ ερμηνεύει τον ρόλο του Άγγελου Σικελιανού στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, που ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό. Παράλληλα, όμως αποφάσισε να επιστρέψει σε μια παλιά του αγάπη: τις κούκλες. Έφτιαξε λοιπόν μια πολύ εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο «Μικρές Κυρίες», τις οποίες μπορείτε να δείτε στο Concierge Athens Cafe, στο Μοναστηράκι από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Σαν μυθιστορηματικές ηρωίδες , οι κυρίες αυτές ντυμένες με εντυπωσιακά φορέματα , θα σας γοητεύσουν. Με υπέροχες τουαλέτες και καπέλα βικτωριανής εποχής, αλλά και μπελ επόκ, θυμίζουν πρωταγωνίστριες μιας όπερας, ενός μυθιστορήματος του Τολστόι, ή σε παραπέμπουν στο σύμπαν του Βισκόντι. Οι περισσότερες από αυτές είναι διάσημες, όπως η Άννα Καρενινα ,η βασίλισσα Μαργκό, η Έντα Γκάμπλερ , η Ιζόλδη, ή η Σάρα Μπερνάρ. Για τον κύριο Καρδώνη είναι όλες μοναδικές κι έχουν τη δική τους ιστορία και προσωπικότητα. « Οι κυρίες αυτές είναι όλες εμπνευσμένες από τις θεατρικές , λογοτεχνικές και κινηματογραφικές μου αναφορές. Κυρίως όμως είναι πλάσματα με μεγάλα πάθη, που δεν ανήκουν σε αυτή τη μίζερη καθημερινότητα που ζούμε», μου εξηγεί.

Ο ίδιος πριν ασχοληθεί με την υποκριτική είχε σπουδάσει σχέδιο , ενδυματολογία κα σκηνογραφία, αλλά τελικά τον κέρδισε η σκηνή. Με τις κούκλες έχει μια ιδιαίτερη σχέση. Από μικρός, όποτε πήγαινε σε κάποιο σπίτι, όπου τα κορίτσια είχαν κούκλες, τα μάτια του δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν από πάνω τους, όπως μου εκμυστηρεύεται. « Δεν ξέρω ακριβώς πώς μου ήρθε η ιδέα. Τον τελευταίο χρόνο ξύπνησα μια μέρα και είπα ότι θα το κάνω. Με αποφορτίζει αυτή η ενασχόλησή μου με τις κούκλες, με χαλαρώνει», λέει χαμογελώντας.

Ως βάση για τις κατασκευές του χρησιμοποιεί παλιές μεταχειρισμένες Barbie, που τις μαζεύει από παζάρια, υπαίθριες αγορές, ή από παιδιά των φίλων του που δεν τις θέλουν πια και τις πετάνε. «Δεν μου άρεσε ποτέ η αισθητική τους, τις βλέπω σε μια βιτρίνα και πραγματικά μου προκαλούν μια θλίψη. Τις παίρνω λοιπόν και τις μεταμορφώνω, τους δίνω με έναν τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», μου αποκαλύπτει.

Η μεταμόρφωσή τους είναι όντως εντυπωσιακή. Ξεχάστε το πλαστικό, αυτές οι κυρίες είναι λευκές σαν κρίνα και εύθραυστες. « Καταρχάς τις αποχρωματίζω και τους δίνω μια πορσελάνινη όψη. Κατόπιν, επεμβαίνω στα μαλλιά τους και ανάλογα με το χαρακτήρα της καθεμιάς, ράβω το αντίστοιχο κοστούμι, πάντοτε φτιαγμένο από υφάσματα υψηλής ποιότητας: δαντέλες, ταφτάδες, τρέσες κτλ». Τα φορέματα ράβονται πάνω τους, άλλωστε, όπως μου λέει, η κάθε κούκλα έχει τον δικό της τρόπο να συνομιλεί μαζί του και να του υπαγορεύει πώς θέλει να είναι.

« Κάθε κυρία έχει το δικό της χαρακτήρα. Εγώ απλώς αυτό που κάνω είναι για λίγο να παγώνω το χρόνο. Σαν ένα ταμπλό βιβάντ. Παγώνω μια στιγμή της πορείας της. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η καθεμιά να έχει μια κίνηση, ένα ξάφνιασμα». Συνήθως μια κούκλα για να κατασκευαστεί χρειάζεται 4 με 5 ώρες κατά μέσο όρο. «Επειδή είχα την έκθεσή έπρεπε να φτιάχνω μία τη μέρα, γιατί συνολικά υπήρχαν εδώ εβδομήντα κούκλες, αλλά ήδη από τα εγκαίνια πουλήθηκε το 30% . Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι πονάω κάθε φορά που πρέπει να αποχωριστώ μια μικρή κυρία», συνεχίζει.

Οι τιμές τους είναι πολύ προσιτές, αν υπολογίσετε το γεγονός ότι πρόκειται για χειροποίητες δημιουργίες, καθώς και το κόστος των ρούχων τους, που είναι από τα καλύτερα υφάσματα και υλικά.

Είναι μια πολύ καλή ιδέα να τις δωρίσετε τώρα τα Χριστούγεννα στις εκλεκτικές φίλες σας που τους αρέσουν τα παραμύθια, ή να αγοράστε μία για το σπίτι σας. Αυτές οι κούκλες όμως είναι κατά βάση διακοσμητικές, δεν μπορείς να παίξεις μαζί τους, μόνο να τις κοιτάς. «Είναι λίγο κυρίες, μη μου άπτου και δεν χρειάζεται να τις πειράζεις και να τις πιάνεις πολύ, όπως μια αληθινή κυρία. Θέλουν μια αβρότητα», μου υπογραμμίζει ο κύριος Καρδώνης.

Μπορείτε λοιπόν να περάσετε από τον υπέροχο χώρο του Concierge Athens Cafe, να απολαύσετε τον καφέ σας- μην παραλείψετε να δοκιμάστε κι ένα από τα γλυκά του μαγαζιού, ειδικά το cheesecake που σερβίρεται σε βαζάκι- και να χαθείτε στον ονειρικό τους κόσμο. Είμαι σίγουρη πως κάποια αυτές θα σας κλείσει διακριτικά το μάτι!


 

Concierge Athens Cafe

Αγίας Θέκλας 8, Μοναστηράκι