Shutterstock
Shutterstock
19|03|2018 11:36
SHARE
TUK TUK

Tuk Tuk: Σε αυτό το μικροσκοπικό ταϊλανδέζικο στο Κουκάκι τρως πραγματικό thai σε τιμές που ούτε φανταζόσουν


Τuk Tuk στην Ταϊλάνδη ονομάζεται το τρίκυκλο που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις τους- θεωρείται μάλιστα το πιο αγαπημένο μέσο μεταφοράς.   

 Από εδώ και πέρα, όμως, θα γίνει και συνώνυμο της καλής ταϊλανδέζικης κουζίνας, αφού έτσι λέγεται ένα λιλιπούτειο στέκι στο Κουκάκι, που ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες.

Ο Μπάμπης Ασκερίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες του -ο άλλος είναι ο Κώστας Λάλας- είναι λάτρης του ασιατικού πολιτισμού.  Ο ίδιος έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχει έρθει σε επαφή με την κουλτούρα και την κουζίνα της Ταϊλάνδης από πολύ μικρός, όταν στα είκοσι τρία του με ένα σακίδιο στον ώμο κι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή έφυγε μαζί με μια φίλη για να εξερευνήσουν την Ταϊλανδέζικη παράδοση.

Στη συνέχεια, επέστρεψε αρκετές φορές στον τόπο «του εγκλήματος», πέρασε κι από μια σχολή μαγειρικής στην Μπανγκόκ και τελικά κατέληξε στην Βεΐκου, όπου μαζί με τον Κώστα έστησαν έναν πολύχρωμο ιδιαίτερο χώρο: ροζ τοίχοι, κάδρα με ασιατικά έργα τέχνης, χρυσές γάτες, και βούδες, φωτογραφίες του βασιλιά που δεν λείπει ποτέ από τους εσωτερικούς χώρους στην Ταϊλάνδη, σπάνια βιβλία για την κουζίνα της χώρας και διακοσμητικά- όλα συγκεντρωμένα με μεράκι και κόπο από τις περιπλανήσεις του Μπάμπη-  δημιουργούν μια έθνικ ατμόσφαιρα.

Ακόμα και οι τουαλέτες θυμίζουν αποδυτήρια muay thai, που είναι το εθνικό άθλημα της χώρας, ενώ οι ακουστικές επιλογές είναι εμπνευσμένες από τα τραγούδια που ακούγονται κατά κόρον στα καραόκε, τον πιο δημοφιλή τρόπο διασκέδασης στην Ταϊλάνδη. 

Το Tuk Tuk έχει δεκαέξι τραπέζια και τα πάντα μαγειρεύονται μπροστά σας την ώρα που τα παραγγέλνετε. Εδώ, φυσικά, θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή Ταϊλανδέζικη κουζίνα με street food χαρακτήρα, πράγμα που συνηθίζεται άλλωστε και στη χώρα. Ο τρόπος σερβιρίσματος είναι το «family style»: στο κέντρο τοποθετούνται διάφορα πιάτα τα οποία μοιράζονται όλοι οι συνδαιτυμόνες, ενώ ο καθένας στο πιάτο του έχει μόνο ρύζι. Έτσι κατά τη διάρκεια του γεύματος όλοι αναγκάζονται να σερβίρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν πρόκειται να μείνει δυσαρεστημένος ή νηστικός. Αν θέλετε να φάτε με chopsticks, στο Tuk Tuk θα σας δώσουν, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα ξυλάκια είναι κατά βάση κινέζικα, στην Ταϊλάνδη τρώνε με κουτάλι και πιρούνι. Ένα καλά ισορροπημένο γεύμα στην Ταϊλάνδη αποτελείται από κάτι υγρό, κάτι στεγνό, κάτι δροσερό, κάτι καυτερό και φυσικά από ρύζι. 

Οπωσδήποτε, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσετε με μια από τις δυο σούπες που σερβίρονται σε ειδικό σκεύος για να διατηρούνται ζεστές καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος: η βασιλική Τom Ka Khai, με γάλα καρύδας, κοτόπουλο και μανιτάρια, fish sauce, λίγη ζάχαρη. φύλλα από lime καφίρ, λεμονόχορτο και κάλανγκαλ (που είναι τροπικό αρωματικό) είναι μια πολύ καλή επιλογή, ενώ όσοι αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις μπορούν να διαλέξουν την Tom Yang Goong, με γαρίδες, κόλιανδρο, φύλλα καφίρ, κάλανγκαλ και λεµονόχορτο.

Πάντως, να ξέρετε ότι εδώ μπορείτε να ζητήσετε όσο πικάντικο, ξινό ή αλμυρό θέλετε το κάθε πιάτο σας και να είστε σίγουροι ότι θα σας ακούσουν.

Μην παραλείψετε να παραγγείλετε μία από τις δύο σαλάτες: η Som Tum Thai που έρχεται από το Issan, μία επαρχιακή ορεινή περιοχή στη βόρεια Ταϊλάνδη και φτιάχνεται μέσα σε πήλινο γουδί με καρότο, ντοματίνια, φρέσκο lime, τσίλι, fish sauce και palm sugar sauce είναι σκέτη απόλαυση και συνοδεύεται ιδανικά με ψητό κοτόπουλο.

Η δεύτερη επιλογή είναι  η Goi Tom Xoai -βιετναμέζικης προέλευσης αυτή-  με μάνγκο, φρέσκο δυόσμο καρότο, αγγούρι, iceberg, fish sayce και σάλτσα lime. 

 Για ορεκτικό ή αν απλώς θέλετε να τσιμπήσετε ελαφριά, υπάρχουν μικρά πιάτα με γεύσεις  γνωστές σε όσους  αγαπούν την κινέζικη κουζίνα, όπως spring rolls, won ton, bao buns αλλά αφού είστε στο  Tuk Tuk τολμήστε το ταϊλανδέζικο Κaripap Kai, δηλαδή πιτάκια γεμιστά  με κοτόπουλο, κάρυ και πατάτα, ή τα Khanom Jeeb,  που είναι λαχταριστά πουγκάκια στον ατμό με χοιρινό, αρωματικά και γλυκιά σόγια σος.

Το πιο διάσημο πιάτο της Ταϊλανδέζικης κουζίνας ανά τον κόσμο είναι φυσικά το Pad Thai, που παραδοσιακά γινόταν μόνο με γαρίδες, αλλά στη συνέχεια επειδή το αγαπούσαν πολύ οι τουρίστες άρχισε να κυκλοφορεί και σε εκδοχές με κοτόπουλο, ή άλλα κρέατα.

Η βάση του είναι τα noodles ρυζιού, που δεν θέλουν βράσιμο, αλλά μουλιάζουν σε κρύο νερό για μία ώρα πριν πέσουν στο wok. Αυτά τα δημιούργησαν οι μάγειρες του βασιλιά σε συνεργασία  με την κυβέρνηση κατά  τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν  η χώρα υπέφερε από έλλειψη  ρυζιού.

Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το Kaeng Massaman, ένα αρωματικό κάρυ με κοτόπουλο ή χοιρινό, γάλα καρύδας, χυμό ταμάρινδου που του προσθέτει μια ξινή γεύση και μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιούνται συχνά σε ανάλογα πιάτα.

Στο μενού θα δείτε και μια ειδική κατηγορία που ονομάζεται aahaan jaan diaw, δηλαδή «πιάτα του εργαζόμενου», που το καθένα είναι ένα γεύμα από μόνο του.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε κοτόπουλο με τζίντζερ και λαχανικά ή πάπια με σος στρειδιών και λαχανικά-  στο wok και τα δύο - που σερβίρονται με ρύζι γιασεμιού , αλλά και τραγανά φιλετάκια πάπιας με πιτάκια ή κοτόπουλο στη σχάρα μαριναρισμένο με σκούρα σάλτσα σόγιας.

Για επιδόρπιο υπάρχει καθημερινά ένα διαφορετικό γλυκό, για το οποίο θα σας ενημερώσει το προσωπικό του μαγαζιού, ενώ στην κάβα θα βρείτε και τρεις ασιατικές μπύρες: την Ching Tao, την Chang και την Singa.

Το καλύτερο, όμως, σας περιμένει στο τέλος: ο λογαριασμός θα σας εκπλήξει καθώς οι τιμές για ένα τέτοιο γεύμα είναι πραγματικά πολύ καλές.

Βεΐκου 40, Κουκάκι, 211 405 1947

TAGS