Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά, είτε ψητό στα κάρβουνα ως μεζές, είτε βραστό στην κατσαρόλα μαζί με κοφτό μακαρονάκι, είτε μαγειρευτό στη χύτρα.
Αν ποτέ μαγειρέψατε χταπόδι το οποίο σας βγήκε σκληρό σαν λάστιχο, τότε σίγουρα θα αναρωτηθήκατε πως κάνουμε το χταπόδι μαλακό και ζουμερό.
Ρωτήσαμε τον Hungry Bites και μας έδωσε πολύτιμα tips για το πώς θα πετύχουμε το τέλειο χταπόδι.
Διαβάστε λοιπόν παρακάτω όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάχνετε κάθε φορά μαλακό και ζουμερό χταπόδι. Λουκούμι που λέμε!
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
Αν μπορέσετε να βρείτε χταπόδι Αιγαίου πελάγους ή Μεσογείου, προτιμήστε το! Λένε ότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, αλλά η αλήθεια είναι πως τα χταπόδια (και όλα τα θαλασσινά) της Μεσογείου είναι νοστιμότερα από αυτά των ωκεανών, επειδή η Μεσόγειος έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε τα προϊόντα της είναι και πιο νόστιμα.
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο θα πρέπει να είναι καλά χτυπημένο και παραγουλιασμένο. Οι ψαράδες το χτυπάνε στα βράχια προκειμένου να σπάσει ο συνδετικός του ιστός και να μαλακώσει. Μετά το χτύπημα σειρά έχει το κυκλικό τρίψιμο στα βράχια (παραγούλιασμα) το οποίο το κάνει ακόμα πιο μαλακό.
Εναλλακτικά, αν δεν χτυπηθεί μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 10-15 μέρες. Η κατάψυξη, παγώνει την υγρασία στο εσωτερικό του κρέατος και δημιουργεί μικροκρυστάλλους οι οποίοι διαστέλλονται και σπάνε τις ίνες του χταποδιού, μαλακώνοντάς το.
Η απόψυξη του χταποδιού θα πρέπει να γίνει με σταδιακό τρόπο, οπότε φροντίζουμε να το βγάλουμε αποβραδίς από την κατάψυξη και να το φυλάξουμε σκεπασμένο σε μία λεκανίτσα στη συντήρηση. Μερικές ώρες πριν το μαγειρέψουμε το βγάζουμε από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.