Μπορεί στα τούρκικα πεϊνιρλί να σημαίνει «κάτι που έχει τυρί», αλλά κατά βάση είναι η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της ποντιακής κουζίνας που έφτασε στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου από τους πρόσφυγες.
Στην τουρκική κουζίνα ονομάζεται «Καραντενίζ πιντέ», δηλαδή «πίτα της Μαύρης Θάλασσας», ενώ αποτελεί και μια πολύ δημοφιλή λιχουδιά της γεωργιανής κουζίνας, στην οποία είναι γνωστό ως «khacapuri». Το χαρακτηριστικό του είναι η βουτυράτη ζύμη του που λίγοι ξέρουν να το φτιάχνουν σωστά κι γι’ αυτό αν κι αρκετά διαδεδομένο –είναι ένα από τα πιο αγαπημένα street food στη χώρα μας- σπανίως θα το γευτείτε στην αυθεντική του μορφή.
Εμείς, όμως, ψάξαμε και βρήκαμε τα μέρη όπου το πεϊνιρλί φτιάχνεται με τον σωστό τρόπο και κάθε του μπουκιά θα σας ταξιδέψει.
1) Πεϊνιρλί Ιωνίας
Δεν είναι τυχαίο που σχηματίζονται ουρές και τα πεϊνιρλί που φιγουράρουν από το πρωί σε πανέμορφα καλαθάκια με καρό πετσέτες γίνονται ανάρπαστα. Ο κύριος Σπύρος φτιάχνει τη δική του ζύμη, αφράτη κι όσο πρέπει τραγανή, με συνταγή που έμαθε από τα πεθερικά- Μικρασιάτες αυτοί στην καταγωγή τον μύησαν στα μυστικά.
Όλες οι λιχουδιές εδώ ψήνονται σε ξυλόφουρνο, φτιαγμένο από ξύλο ελιάς και τα υλικά της γέμισης είναι τα εξής: κιμάς, κασέρι άριστης ποιότητας, παστουρμάς και φρέσκα λαχανικά.
Θα σας ρωτήσουν αν θέλετε έξτρα βούτυρο στο τελείωμα, πείτε «Ναι»! και θα με θυμηθείτε. Επίσης, θα βρείτε από την ίδια μοναδική ζύμη- την οποία μπορείτε να αγοράσετε και σκέτη για το σπίτι και να τη φτιάξετε όπως θέλετε εσείς- ζυμωτές τυρόπιτες, σπανακόπιτες «πουγκάκια», πίτσες, ζυμωτά ψωμιά, λαδόψωμα και «ελληνικά» hot dog με χωριάτικο λουκάνικο.
Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, 2106462854