7 μαγαζιά με το καλύτερο πεϊνιρλί στην Αθήνα -Εκεί που φτιάχνεται με το σωστό τρόπο | 0 bovary.gr
7 μαγαζιά με το καλύτερο πεϊνιρλί στην Αθήνα -Εκεί που φτιάχνεται με το σωστό τρόπο | 0 bovary.gr
26|03|2018 19:00
SHARE
ΤΟ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ

7 μαγαζιά με το καλύτερο πεϊνιρλί στην Αθήνα -Εκεί που φτιάχνεται με το σωστό τρόπο


Μπορεί στα τούρκικα πεϊνιρλί να σημαίνει «κάτι που έχει τυρί», αλλά κατά βάση είναι η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της ποντιακής κουζίνας που έφτασε στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου από τους πρόσφυγες. 

Στην τουρκική κουζίνα ονομάζεται «Καραντενίζ πιντέ», δηλαδή «πίτα της Μαύρης Θάλασσας», ενώ αποτελεί και μια πολύ δημοφιλή λιχουδιά της γεωργιανής κουζίνας, στην οποία είναι γνωστό ως «khacapuri». Το χαρακτηριστικό του είναι η βουτυράτη ζύμη του που λίγοι ξέρουν να το φτιάχνουν σωστά κι γι’ αυτό αν κι αρκετά διαδεδομένο –είναι ένα από τα πιο αγαπημένα street food στη χώρα μας-  σπανίως θα το γευτείτε στην αυθεντική του μορφή.

Εμείς, όμως, ψάξαμε και βρήκαμε τα μέρη όπου το πεϊνιρλί φτιάχνεται με τον σωστό τρόπο και κάθε του μπουκιά θα σας ταξιδέψει.

1) Πεϊνιρλί Ιωνίας

Δεν είναι τυχαίο που σχηματίζονται ουρές και τα πεϊνιρλί που φιγουράρουν από το πρωί σε πανέμορφα καλαθάκια με καρό πετσέτες γίνονται ανάρπαστα. Ο κύριος Σπύρος φτιάχνει τη δική του ζύμη, αφράτη κι όσο πρέπει τραγανή, με συνταγή που έμαθε από τα πεθερικά- Μικρασιάτες αυτοί στην καταγωγή τον μύησαν στα μυστικά. 

Όλες οι λιχουδιές εδώ ψήνονται σε ξυλόφουρνο, φτιαγμένο από ξύλο ελιάς και τα υλικά της γέμισης είναι τα εξής: κιμάς, κασέρι άριστης ποιότητας, παστουρμάς και  φρέσκα  λαχανικά.

Θα σας ρωτήσουν αν θέλετε έξτρα βούτυρο στο τελείωμα, πείτε «Ναι»! και θα με θυμηθείτε. Επίσης, θα βρείτε από την ίδια μοναδική ζύμη- την οποία μπορείτε να αγοράσετε και σκέτη για το σπίτι και να τη φτιάξετε όπως θέλετε εσείς- ζυμωτές τυρόπιτες,  σπανακόπιτες «πουγκάκια», πίτσες,  ζυμωτά ψωμιά, λαδόψωμα και «ελληνικά» hot dog με χωριάτικο λουκάνικο.

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, 2106462854

2) Θέμης

Οι παλιοί σίγουρα θα έχετε ακούσει την ατάκα «πάμε για πεϊνιρλί στη Δροσιά», τότε που ακόμα η περιοχή θεωρούνταν εξοχή και αποτελούσε αγαπημένο προορισμό πολλών οικογενειών για μικρές εξορμήσεις. Ο Θέμης είναι ένα μαγαζί θρύλος που θα σας ταξιδεύει πίσω στα 70’s και θα σας σερβίρει ένα συγκλονιστικό πεϊνιρλί που ψήνεται παραδοσιακά, σε ξυλόφουρνο. Δοκιμάστε το με παστουρμά και σουτζούκι, ή κεφαλογραβιέρα.

Εξαιρετικό είναι και το καλτσόνε του, με κρεμμύδι, μανιτάρια και παστουρμά.

25ης Μαρτίου 25, Δροσιά, 210 622940

3) Τεχλικίδης

Το 1936 η οικογένεια Τεχλικίδη ανοίγει το πρώτο της μαγαζί, τα  «Πευκάκια» στη Δροσιά και τα πεϊνιρλί της γίνονται ανάρπαστα. Σήμερα, η τρίτη γενιά συνεχίζει την πετυχημένη συνταγή της οικογενειακής παράδοσης και το μερακλίδικο ψήσιμο που κρατάει όλη την τραγανή υφή, σε ένα εστιατόριο που διαθέτει τζάκ, για το χειμώνα και υπέροχο κήπο το καλοκαίρι.

Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά, 21 0622 9002

4) Feyrouz

Mια γευστική γωνιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που έχει σκοπό να συστήσει στους επισκέπτες της την γαστρονομική ιστορία της οικογένειας Φεϊρούζ, με καταβολές από την Αντιόχεια και το Λίβανο, την Κύπρο και την Κωσταντινούπολη.

Η κύρια Ελένη καθημερινά φτιάχνει μόνη της τη ζύμη της για τα πεϊνιρλί αλλά και τα λαχταριστά λαχματζούν. Δοκιμάστε αυτό με το κοτόπουλο, κατσαρόλας και  γέμιση από κασέρι,edam και mozzarella, ή με σουτζούκι και παστουρμά, να προτιμάτε τις πιο πικάντικες γεύσεις.

Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, 21 3031 8060

5) Πεϊνιρλί Φουρνάκι Ιωνίας

Το μαγαζί αυτό φτιάχνει αυθεντικό μικρασιατικό πεϊνιρλί από το 1950.

Τότε η σπεσιαλιτέ ήταν με γέμιση κιμά, όμως σήμερα θα βρείτε κι άλλους συνδυασμούς, με την ίδια, όμως, πάντα τραγανή ζύμη. Δοκιμάστε το με παστουρμά, με σουτζούκι, με φέτα, με πεπερόνι, ή απλώς με ζαμπόν/τομάτα. Επίσης, από εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε βάσεις για πίτσα, ψωμάκια για σάντουιτς και μπέργκερ, αλλά και εξαιρετικές τυρόπιτες.

Πλαπούτα 86, Νέο Ηράκλειο, 210 2814710

 6) Ο Μπάρμπα Σταύρος

Στο ιστορικό αυτό μαγαζί του Πειραιά, θα  απολαύσετε γνήσιο πεϊνιρλί με την παραδοσιακή ζύμη του παππού Σταύρου Σαββουλίδη με ιστορία που κρατάει εδώ και εξήντα χρόνια. Tα εγγόνια του κράτησαν το μαγαζί ίδιο κι απαράλλαχτο όπως και τη συνταγή της ζύμης που γεμάτη βούτυρο αφράτη κι έρχεται σε μέγεθος πίτσας.  Μπορείτε να φτιάξετε, αν θέλετε, και τη δική σας γέμιση  με υλικά όπως  φρέσκο αυγό, παστουρμά, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Ελ. Βενιζέλου 72, Δραπετσώνα, 2104610962

7) Ελευθεριάδης:  

Έτερο διάσημο κατάστημα στη Δροσιά είναι  ο Ελευθεριάδης, που διαθέτει ως και δίπλωμα  ευρεσιτεχνίας με ημερομηνία 5/4/1951 από το Υπουργείο Εμπορίου του Βασιλείου της Ελλάδος για την εφεύρεση του πεϊνιρλί ως «πρωτότυπον έδεσμα και μέθοδος παρασκευής αυτού».

Τιμώντας την ιστορία του, μέχρι σήμερα ψήνει στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο σε καθημερινή βάση αφράτο πεϊνιρλί  με ζύμη από αιγοπρόβειο βούτυρο σε διάφορες εκδοχές: με αυγό και κασέρι, κασέρι και φρέσκο βούτυρο, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, κιμά λουκάνικο και αυγό, κασέρι, παστουρμά, σουτζούκι και αυγό. – η επιλογή είναι δική σας . Τις Κυριακές  πάντως γίνεται χαμός οπότε να είστε προετοιμασμένοι.

Σολωμού 26, Δροσιά,  210 6229003