Shutterstock
Shutterstock
15|06|2018 11:31
SHARE
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Αυτό είναι το απόλυτο μυστικό για καραμελωμένα, πεντανόστιμα γεμιστά -Πετυχαίνει πάντα


Αν είναι ένα φαγητό που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι και η μυρωδιά από τον φούρνο ακόμα μπορεί να ξυπνήσει κάθε σου κοιμισμένο κύτταρο, αυτό δεν είναι άλλο από τα γεμιστά. 

Ντομάτες και πιπεριές -κατά κύριο λόγο- και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου...μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές Φλωρίνης, ακόμη και κρεμμύδι μπορείς να γεμίσεις. Όσον αφορά τον κιμά, δεν γνωρίζω πότε και για ποιο λόγο μπήκε στα γεμιστά. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αν πετύχουν, ο κιμάς δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης μέσα στο καλοκαιρινό μας φαγάκι. Οπότε βγαίνει από την εξίσωση. 

Και ενώ σχεδόν πάντα μυρίζουν υπέροχα και φαίνονται λαχταριστά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την υφή και τη γεύση τους. Όλοι έχουμε δοκιμάσει γεμιστά που ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Στεγνά, άνοστα, με τα λαχανικά να έχουν αφυδατωθεί και το ρύζι να μην έχει βράσει καλά (παρά τις ώρες μέσα στον φούρνο).

Τι πάει λάθος και το αποτέλεσμα δεν είναι σαν αυτό της γιαγιάς, με το ρύζι να είναι μελωμένο, να λιώνει μες στο στόμα και η γεύση να φτάνει μέχρι τις άκρες των δαχτύλων σου;

Καταρχάς ξεκινάμε με τα βασικά -και ακολουθεί το μεγάλο μυστικό που εγγυάται τέλειο αποτέλεσμα. 

Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ώριμα. Το κρεμμύδι λίγο παραπάνω, όπως και το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Στα γεμιστά να είσαι large. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Αλλά είναι αυτό πάντα αρκετό;.. Μάλλον όχι. 

Το μεγάλο μυστικό για καραμελωμένα γεμιστά, με ρύζι που λιώνει στο στόμα είναι το εσωτερικό της μελιτζάνας. Ναι, καλά άκουσες...

Ακολουθώντας τη βασική συνταγή για γεμιστά, τη στιγμή που θα σοτάρεις το ρύζι με τα μυρωδικά και το κρεμμύδι, φρόντισε να ρίξεις μέσα ψιλοκομμένη μια μελιτζάνα -καθαρισμένη φυσικά από τη φλούδα της. Η μελιτζάνα τόσο κατά το σοτάρισμα, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα δώσει την τέλεια -κυριολεκτούμε- υφή στο ρύζι χωρίς ποτέ να καταλάβει κάποιος ότι βρίσκεται μέσα στη γέμιση. 

Κάνε το την επόμενη φορά που θα φτιάξεις γεμιστά και θα μας θυμηθείς... Και όταν μας θυμηθείς στείλε ένα πιάτο κι από δώ.