Καμία γκέισα -Για γιακιτόρι και μπύρα στο Birdman, τη νέα γιαπωνέζικη παμπ της Αθήνας | 0 bovary.gr
Καμία γκέισα -Για γιακιτόρι και μπύρα στο Birdman, τη νέα γιαπωνέζικη παμπ της Αθήνας | 0 bovary.gr
22|09|2018 17:00
SHARE
BIRDMAN

Καμία γκέισα -Για γιακιτόρι και μπύρα στο Birdman, τη νέα γιαπωνέζικη παμπ της Αθήνας


Το νέο εγχείρημα του Άρη Βεζενέ μας πάει στην Άπω Ανατολή, όπως δεν την ξέρεις.

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, τα νεοϋορκέζικα περιοδικά επιχείρησαν να προβλέψουν τις νέες γαστριμαργικές τάσεις που θα μας απασχολούσαν παγκοσμίως το 2018 (κανείς δεν μπορεί να τρώει κινόα για πάντα). Ανάμεσα στο ινδικό street food και την πρωτεΐνη που προέρχεται από τα φυτά, ξεχώριζε η πρόβλεψη για την ανάδειξη του «γιαπωνέζικου dude food», ήτοι φαγητού για άνδρες, ήταν ό,τι τρώνε οι Γιαπωνέζοι σχεδόν στο πόδι μετά τη δουλειά τους.

Στο διαμπερές στενόμακρο Birdman που άνοιξε στην καρδιά του καλοκαιριού στο Σύνταγμα (μπαίνεις από τη Σκούφου 2 και βγαίνεις από την Βουλής 35, ή και το αντίστροφο, καίριο να το ξέρεις αν δώσεις ραντεβού αψήφιστα «στην είσοδο») δεσπόζει από άκρη σε (σχεδόν) άκρη μια μεγάλη μπάρα, σαν αυτές που βρίσκεις σε όλες τις ιζακάγια, τις παμπ της Ιαπωνίας που συχνά συγκρίνονται με τις ιρλανδικές παμπ ή τα τάπας μπαρ της Ισπανίας.

Την ίδια μπάρα έχουν και τα κορυφαία σούσι μπαρ, όταν κάθεσαι ήσυχος και περιμένεις ο σούσι σεφ να βάλει μπροστά σου το πιατάκι που αυτός πιστεύει ότι χρειάζεσαι. Στο Birdman, όμως, η διαδικασία είναι πιο δημοκρατική.

Γιατί εδώ, αν και όλα είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια -από την εντυπωσιακή κάβα, τις γαστριμαργικές προτάσεις που βλέπουμε για πρώτη φορά έως τα κεραμικά χειροποίητα μπολ της Μάρως Μελένιου, φτιαγμένα με τις αρχές του wabi sabi («η ομορφιά βρίσκεται και στις ατέλειες»)- το Birdman θέλει ξεκάθαρα να είναι παμπ.

Ανοίγει στις 6 μ.μ. για να υποδεχτεί παρέες που θέλουν να τα πουν μετά το γραφείο με φίλους και κλείνει στη 1 π.μ. (αλλά η κουζίνα από τα μεσάνυχτα).

Θέλεις να ξεκινήσεις με κάτι ελαφρύ; Ο κατάλογος σου προτείνει στη σειρά Μunchies μικρά σνακ και στη σειρά Garden τις σαλάτες του.

Αλλά είναι σαφές ότι βασικό πιάτο εδώ είναι το «γιακιτόρι», δηλαδή σουβλάκι κοτόπουλο που ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από διάφορες σάλτσες. (Kατάλαβες τώρα γιατί Birdman;).

Αν είσαι τυχερός, το γιακιτόρι σου (πάντα με βιολογικά κοτόπουλα από τα Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης) θα έρθει σε πιατάκι σε σχήμα πουλιού.

Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε έξι σημεία του κοτόπουλου (λαιμός, μπούτι, πόδι, φτερό, στήθος, πλάτη) και οι εκδοχές του μαγειρέματος είναι πολλές.

Για παράδειγμα, αυτό το γιακιτόρι Negima είναι από μπούτι με πράσινο κρεμμυδάκι και μανιτάρι.

Ο σεφ Takaaki Otsuka (έχει θητεύσει στο Nobu του Λονδίνου), εκτός από γιακιτόρι κοτόπουλο, προσφέρει και σουβλάκι από μοσχάρι και επίσης και τρία είδη νιγκίρι (δηλαδή πάνω σε μια μπάλα από ρύζι), πάλι από μοσχάρι!

Για Happy End το ιδανικό γλυκό είναι γιαούρτι με μίσο.

Aλλά δεν είναι μόνο το φαγητό. Eπειδή η φιλοσοφία του Birdman δίνει εξίσου βάρος στα ποτά, η κάβα είναι γεμάτη από ουίσκι (θα πάρεις single malt Nikka Miyagikyo ή φρουτώδες blended Nikka;), βότκες και ρούμια από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Σκοτία και την Ιρλανδία ενώ τα σάκε δεν λείπουν. Αποδεικνύεται δε ότι είναι το ιδανικό μέρος για να πιεις ένα αρχετυπικό κοκτέιλ, όπως το Νegrοni.

Και τι πάει πάνω από όλα με το γιακιτόρι; Η μπύρα, και το Birdman είναι το μοναδικό μέρος στην Αθήνα που σερβίρει σε βαρέλι την super dry Asahi.

Φεύγοντας από το Birdman μπορεί να μην νιώθεις σαν να έχεις πάει στο Τόκυο, δεν ήταν εξάλλου αυτός ο στόχος, αλλά σίγουρα μπορείς να σκεφτείς ότι δεν πήγε χαμένη η συνδρομή σε εκείνο το νεοϋορκέζικο περιοδικό, και δεν είναι όλα πια τόσο μακρινά. 

Σκούφου 2/Βουλής 35, Αθήνα, 210 3212800


 

TAGS