Unsplash/Lindsay Moe
Unsplash/Lindsay Moe
ΤΥΡΙ & ΠΟΤΟ

5 μη αλκοολούχα ποτά που δεν θα πίστευες ποτέ ότι ταιριάζουν με το τυρί -Τι να πιεις αντί για κρασί


Οι περισσότεροι αγαπάμε το τυρί.

Στο φαγητό, στα σνακ αλλά και μόνο του. Συνήθως το συνοδεύουμε με κρασί. Ένα ωραίο πλατώ τυριών και ένα ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί!

Από ότι φαίνεται όμως, δεν είναι μόνο το κρασί φίλος του τυριού. Οι connoisseurs (σ.σ. ειδικοί) λένε ότι πρέπει να δούμε λίγο παραπέρα.

Υπάρχουν κάποια μη αλκοολούχα ποτά που μπορούν να συνδυαστούν με το τυρί, σύμφωνα με τους εξπέρ του είδους.

Κάποια ίσως μας ακουστούν αταίριαστα, αλλά τα συστατικά που περιέχουν είναι αυτά που πάνε μαζί, σύμφωνα με το Cookinglight.

Αυτές είναι οι 5 «ανορθόδοξες» προτάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, που μπορείς να δοκιμάσεις την επόμενη φορά με το τυρί σου:

Τσάι

«Το αλκοόλ μειώνει την ποιότητα του τυριού. Αντίθετα το τσάι είναι πιο αναζωογονητικό, καθώς οι φυσικές του τανίνες παρέχουν την ευχάριστη στυπτικότητα που περιμένεις από ένα καλό κόκκινο κρασί», αναφέρει η Kiri Fisher, ιδιοκτήτρια του «The Cheese School of San Francisco» και του «Cheese + Wine» στην Καλιφόρνια. Προτείνει ένα πιο βαρύ τσάι, όπως το Oolong ή το Pu’er, που ταιριάζει με το gouda που είναι σκονισμένο, αλμυρό και βουτυρώδες. Το γαλλικό κατσικίσιο τυρί ταιριάζει με τις γεύσεις λεμονιού, μανταρίνι και περγαμόντο.

Unsplash
Unsplash

Καφές

Ο καφές περιέχει τανίνες, που εξισορροπεί το κρεμώδες τυρί. Η Vanessa Chang, που είναι American Cheese Society Certified Cheese Professional, αναφέρει ότι ο καφές ταιριάζει με το γαλλικό αγελαδίσιο τυρί Comté, καθώς ενισχύσει το καβουρδισμένο βούτυρο και τα ψημένα καρύδια του τυριού. Αν βάζεις κρέμα και ζάχαρη, ο πλούτος και η γλυκύτητα του ροφήματος ταιριάζει με ένα απαλό τυρί ενώ ο μαύρος καφές, κάνει το τυρί να μοιάζει με κρέμα.

Unsplash
Unsplash

Σοκολάτα

Χάρη στην αντίθεση του πικάντικου και του γλυκού, «το blue cheese και το ρόφημα σοκολάτας είναι υποτιμημένος συνδυασμός». Μια πλούσια, σκούρα σοκολάτα κάνει ένα γλυκό blue cheese να δίνει μια γεύση μέντας στο τελείωμα. Δύο «βαριά» προϊόντα που έχουν ένα ελαφρύ αποτέλεσμα. 

Unsplash
Unsplash

Λεμονάδα

Αν θες κάτι ελαφρύ, μπορείς να πιεις λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, με μπαχαρικά. Η λεμονάδα ταιριάζει με κατσικίσιο τυρί, λόγω των μπαχαρικών που δίνουν πλούσια γεύση και άρωμα.

Unsplash
Unsplash

Σόδα

Οι φυσικές σόδες, με λεπτές γεύσεις, όπως λεμόνι, ταιριάζουν με το τυρί χωρίς να το «φορτώνουν», σύμφωνα με τον Leigh Friend, pastry chef και cheese pairing artist στη Νέα Υόρκη. «Ταιριάζουν λόγω της ανθράκωσης. Οι μικρές φυσαλίδες ανυψώνουν το λίπος από την γλώσσα σου, αναζωογονώντας τον ουρανίσκο σου». 

Unsplash
Unsplash