Τα Σου-ρεαλιστικά προφιτερόλ της Θεσσαλονίκης μόλις έφτασαν και στην Αθήνα | 0 bovary.gr
Τα Σου-ρεαλιστικά προφιτερόλ της Θεσσαλονίκης μόλις έφτασαν και στην Αθήνα | 0 bovary.gr
03|01|2019 12:00
SHARE
CHOUREAL

Τα Σου-ρεαλιστικά προφιτερόλ της Θεσσαλονίκης μόλις έφτασαν και στην Αθήνα


Σίγουρα αυτές τις μέρες όλοι έχουμε φάει πολλά γλυκά, πώς όμως να αντισταθείς στα tailor made προφιτερόλ του Choureal που μόλις ήρθαν και στην  Αθήνα; 

Πριν από μερικά χρόνια ένας νεαρός χημικός Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης, είχε την πρωτότυπη ιδέα να φτιάξει ένα μαγαζί, όπου οι πελάτες θα δημιουργούσαν μόνοι τους το προφιτερόλ της αρεσκείας τους. Έτσι ξεκίνησε το πρώτο κατάστημα των Choureal στη Θεσσαλονίκη, κατακτώντας το απαιτητικό κοινό της συμπρωτεύουσας, που ως γνωστόν ξέρει από καλά γλυκά. Το concept είναι απλό: το προφιτερόλ φτιάχνεται «à la minute» μπροστά στον πελάτη, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχει και αυτός στη δημιουργία. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το γλυκό είναι πάντοτε φρέσκο και εξατομικευμένο, σύμφωνα με την επιθυμία του. Άλλωστε τα ευωδιαστά σουδάκια είναι φρεσκοψημένα, μιας και βγαίνουν από το φούρνο κάθε μία ώρα. Με την παραγγελία, γεμίζονται είτε με βελούδινη κρέμα πατισερί με βανίλια Μαδαγασκάρης, είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό. Η τελετουργία της δημιουργίας συνεχίζεται με την επιλογή της υψηλής ποιότητας σοκολάτας -έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε εννέα είδη- και ολοκληρώνεται με την επιλογή της γαρνιτούρας (αμύγδαλο, φουντούκι, φρέσκα φρούτα, κόκκινο πιπέρι, σαντιγί κτλ). Έτσι μπορεί να δοκιμάσει κάποιος το μικρό έργο τέχνης του ολόφρεσκο, με τα ποιοτικότερα υλικά και στους γευστικούς τόνους που προτιμά: με σοκολάτα γάλακτος, μπίτερ, λευκή, πραλίνα, καραμέλα.

 Αν δεν μπορείτε να διαλέξετε, εμείς σας προτείνουμε τον γαλλικό τρόπο, με βανίλια Μαδαγασκάρης και παγωτό με ανθόγαλα για γέμιση στο σου και από πάνω ζεστή λιωμένη σοκολάτα.

Για την ιστορία, αν και το προφιτερόλ έχει συνδεθεί με τη Γαλλία, η ζύμη του είναι δημιουργία ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη ονόματι Panterelli. Ο ζαχαροπλάστης αυτός ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία γύρω στο 1530 φτάνει στη Γαλλική αυλή, προορισμένη για σύζυγος του Ερρίκου του Βαλουά. Η Αικατερίνη, μαζί με την προίκα της, έφερε στην Γαλλία και τους δικούς της σεφ από την Φλωρεντία, που εισήγαγαν στη Γαλλική κουζίνα πολλές σπεσιαλιτέ της χώρας τους, βάζοντας συγχρόνως τις βάσεις για τη Γαλλική ζαχαροπλαστική, μαζί φυσικά και με τους Γάλλους συναδέλφους τους.

Ο Panterelli, λοιπόν, μετά από επτά έτη στο μαγειρείο της Γαλλικής Αυλής, κατασκεύασε τη «ζύμη εν θερμώ», την pâté a Panterelli, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πλήθος μαγειρικών κατασκευασμάτων. Με το πέρασμα των χρόνων, η pâté a Panterelli μετονομάστηκε σε pâté a Popelini. Τα Popelini ήτανε μία μορφή κέικ πολύ δημοφιλής κατά τον  Μεσαίωνα. Κατά τα μέσα του 18ο αιώνα, ο Chef de Patisserie Avice τελειοποίησε τη ζύμη και δημιούργησε τη μορφή των σου που γνωρίζουμε σήμερα, οπότε η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος που παίρνει το σουδάκι και μοιάζει με λαχανάκι (chou στη γαλλική). Αργότερα, ο Γάλλος σεφ Marie - Antoine Carême είχε την ιδέα να γεμίσει τα choux με σαντιγί και κρέμα πατισερί. Έτσι προέκυψε το προφιτερόλ στην σύγχρονη μορφή του.

Όσον αφορά στην ιστορία της λέξης profiterole, τη συναντάμε στην αγγλική γλώσσα και καταρχάς σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), οπότε και προσφερόταν ένα μικρό γλυκό ως επιβράβευση.

Το concept τώρα του Choureal, που τελειοποιήθηκε μετά από ώρες δοκιμών και έρευνας, απέσπασε βραβεία, κέρδισε φανατικούς οπαδούς και πλέον μετακόμισε και στην Αθήνα σε μια μικρή γωνιά στην Ερμού και Διομείας. Αν δεν το πάρετε στο χέρι, μπορείτε να το απολαύσετε με έναν ζεστό καφέ στα τραπεζάκια του, δεν έχει πολλά, αξίζει όμως να καθίσετε γιατί η μυρωδιά από τα φρέσκα σουδάκια είναι ανυπέρβλητη.

Πέρα από τα προφιτερόλ που είναι σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικές ακόμα συγγενείς λιχουδιές, όπως φρεσκότατα εκλέρ, που πέραν των κλασσικών γεύσεων, προσφέρονται σε πληθώρα γευστικών συνδυασμών ανάλογα με την εποχή, (φιστίκι, μόκα και λεμόνι). Επίσης θα βρείτε και το Paris-Brest που πήρε το όνομά του από τη σιδηροδρομική γραμμή Παρίσι-Βρέστη, γιατί το δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο του σταθμού.

Είχε μάλιστα τόσο μεγάλη επιτυχία που πλήθη ταξιδιωτών συνέρρεαν για να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο γλυκό. Φτιάχνεται από τη ζύμη του σου και στο Choureal σερβίρεται με γέμιση από βελούδινη κρέμα πατισερί, σοκολάτα, ή φυστικοβούτυρο.

Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα,  2103317883