Τηλέμαχος: Το κρεατοφαγικό στέκι κατεβαίνει στο κέντρο -Σε μια σάλα που θυμίζει κάτι από Αθήνα του '30  | 0 bovary.gr
Τηλέμαχος: Το κρεατοφαγικό στέκι κατεβαίνει στο κέντρο -Σε μια σάλα που θυμίζει κάτι από Αθήνα του '30 | 0 bovary.gr
10|11|2016 09:44
SHARE
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

Τηλέμαχος: Το κρεατοφαγικό στέκι κατεβαίνει στο κέντρο -Σε μια σάλα που θυμίζει κάτι από Αθήνα του '30


Το γνωστό κρεατοφαγικό στέκι των βορείων προαστίων πλέον έχει παράρτημα στο κέντρο της πόλης.

Στη στοά της Πανεπιστήμιου, απέναντι από το Attika, εκεί όπου ήταν το Cellier και ακόμα πιο παλιά το θρυλικό ουζερί του Απότσου, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης δημιουργεί ένα χώρο με άρωμα αστικής Αθήνας: τεράστιοι καθρέφτες, σαν αυτούς που είχαν κάποτε όλα τα καλά σπίτια, πολυέλαιοι, δερμάτινοι καναπέδες, ρετρό λεπτομέρειες, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αρχοντιάς και φινέτσας. Εδώ νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάποια σάλα του ’30 και περιμένεις πότε θα εμφανιστεί μπροστά σου κάποιος ποιητής της ρομαντικής σχολής,

Άλλωστε ο «Τηλέμαχος» είναι ένα μαγαζί με ιστορία. Το δημιούργησε στον Μεσόπολεμο ο παππούς του κύριου Τσιλιγκίρη. Τότε ήταν μια κλασική χασαποταβέρνα, απ’ όπου όμως είχαν παρελάσει σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Μετά το ανέλαβε ο πατέρας του και σήμερα πια πέρασε στα χέρια του κύριου Γιώργου, ο οποίος επιμένοντας στην ποιότητα, έχει δημιουργήσει ένα classy meat restaurant για τους πολύ απαιτητικούς.

Eδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ξενόφερτα κρέατα, όπως black angus, fassona, που είναι μια διάσημη ράτσα μοσχαριού, απίθανα T-bone, ταρτάρ και καρπάτσιο. Τα περισσότερα τα εισάγει από την Βόρεια Ιταλία, από τη Macelleria Danielle Obertο. Όμως ο κύριος Τσιλιγκίρης επιμένει και στην ελληνική παράδοση, γι’ αυτό ενισχύει το μενού με Καραμανλίδικα λουκάνικα, καβουρμάδες και μαύρο χοίρο στα κάρβουνα ( ένα πιάτο στο οποίο επιμένει πολύ, καθώς πρόκειται για μια αρχαία ράτσα).

Μου αποκαλύπτει ότι σύντομα έρχεται ένα κόμπε μοσχάρι από την Ιαπωνία για εκλεκτικούς ουρανίσκους. «Είναι πολύ ελιτίστικη αυτή η γεύση, έχει ενδομυϊκό λίπος, καθώς το μοσχάρι σιτίζεται με τα καλύτερα δημητριακά, του κάνουν μασάζ , ακούει κλασική μουσική, και γενικά ζει μια ζωή χαρισάμενη, πριν καταλήξει στο πιάτο σας», μου εξηγεί.

Η πρόταση για ταρτάρ του μαγαζιού- μην παραλείψτε να τη δοκιμάστε- είναι ανάλαφρη, μεσογειακή θα λέγαμε, με επιρροές από την ιταλική κουζίνα κι όχι τόσο τη γαλλική.

«Στηριζόμαστε σε ιδιαίτερους τρόπους ψησίματος στο μαγαζί της Αθήνας. Τα περισσότερα κρέατα είναι ψητά στον φούρνο ή στα κάρβουνα, όμως ο τρόπος μαγειρέματος έχει μια τσαχπινιά. Υπάρχουν φυσικά και τα ωμά κρέατα, αλλά και κάποια μαγειρευτά, όπως ο σιδηρόδρομος από μοσχαρίσιο κρέας σε αργό μαγείρεμα: έτσι ονομάζεται στη χασάπικη γλώσσα, επειδή τα κόκαλα του ζώου αναπτύσσονται στο στήθος σαν τρένο. Σερβίρεται με ένα δωρικό dressing λαδολέμονο», συνεχίζει.

Τις κρύες μέρες μπορείτε να παραγγείλετε μια συγκλονιστική μαγειρίτσα, με αρνάκι γάλακτος ξεκοκαλισμένο, με πολλά μυρωδικά. Ενώ αργότερα θα προστεθεί και μια βελουτέ κρεατόσουπα.

Η διαφορά από τα άλλα δύο αδερφάκια του Τηλεμάχου είναι ότι εδώ στο κέντρο μπορείς να παραγγείλεις και μεζέ στο όμορφο μπαρ: ένα πλατό με χαμόν, προσούτο ή παστουρμαδες, ή μια ποικιλία από διάφορα τυριά, ελληνικές γραβιέρες ως επί το πλείστον, διατίθενται σε πολύ καλές τιμές. Αργότερα θα προστεθούν γκουρμέ κρύα σάντουιτς , αλλα και burgers, σε πρωτότυπες συνταγές, φτιαγμένα φυσικά από φιλέτα ανώτερης ποιότητας.

Για τον κύριο Τσιλιγκίρη το καλύτερο συνοδευτικό είναι η καλή παρέα, όπως λέει γελώντας. Αλλά κι ένα ποτήρι κρασί από την ήδη πλούσια λίστα κρασιών. Στον Τηλέμαχο μπορείτε να βρείτε πάνω από 250 εξαιρετικές και σπάνιες ελληνικές ετικέτες, αλλά και ποικιλίες από πολλές χώρες του κόσμου, γνωστές για την οινική τους παράδοση, όπως η Γαλλία, τη Νότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης έχει ειδικότητα στα πεπαλαιωμένα κρασιά και επιμελείται προσωπικά τον κατάλογο, με μεγάλη προσοχή και αγάπη.

«Το ιδανικό ψήσιμο», μου λέει, «είναι το medium rare, για να απολαύσεις όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του κρέατος. Το ιδανικότερο συνοδευτικό για εμάς τους Έλληνες είναι τα χόρτα. Έχουμε μια τεράστια ποικιλία από άγρια χόρτα από την Ελλάδα, που δεν τα έχει κανείς άλλος λαός. Ένα αγριοράδικο , ας πούμε, δίπλα σε ένα φιλέτο είναι ένας απίθανος συνδυασμός. Με τα ζυμαρικά το πιάτο αποκτάει μια πληθωρικότητα, όμως καλό είναι να προηγούνται του γεύματος, όπως κάνουν οι Ιταλοί με το antipasti».

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ποικιλία κρέατος που θα επιλέξετε, αλλά υπάρχει ένα οικονομικό μενού με είκοσι ευρώ το άτομο, που περιλαμβάνει ταρτάρ και black angus.

Στα επιδόρπια ετοιμάζεται μια δυνατή συνεργασία, που δεν μου την αποκαλύπτει, αλλά είναι σίγουρος ότι θα μας ξετρελάνει. Προς το παρόν δοκιμάστε μους σοκολάτα, ή πάβλοβα με λεμόνι, που είναι πολύ ελαφριά και γευστικότατη.

Αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε και στη στοά, όπου υπάρχουν κάποια τραπέζια, αν και πραγματικά ο χώρος είναι τόσο εντυπωσιακός, που είναι κρίμα να μην τον ευχαριστηθείτε. Θα νομίζετε ότι παίζετε σε ταινία!

Φωτογραφίες: Τelemachos Athens, Facebook/ Telemachosbarbeque.gr