Πάμε για brunch; Ξετρυπώσαμε 5 στέκια στην Αθήνα που σερβίρουν υπέροχες λιχουδιές σε ιδιαίτερους χώρους | 0 bovary.gr
Πάμε για brunch; Ξετρυπώσαμε 5 στέκια στην Αθήνα που σερβίρουν υπέροχες λιχουδιές σε ιδιαίτερους χώρους | 0 bovary.gr
26|11|2016 10:21
SHARE
ΠΑΜΕ ΓΙΑ BRUNCH;

Πάμε για brunch; Ξετρυπώσαμε 5 στέκια στην Αθήνα που σερβίρουν υπέροχες λιχουδιές σε ιδιαίτερους χώρους


Μια καθόλου ελληνική συνήθεια, εξαιρετικά όμως απολαυστική, ειδικά τις Κυριακές, που θα σας κάνει να ξεχάσετε τη μελαγχολία της μέρας, είναι το brunch. Παλιά τo σέρβιραν μόνο κάποια πολυτελή ξενοδοχεία , σήμερα όμως πολλά χαριτωμένα μαγαζιά της πόλης προσφέρουν εκπληκτικές προτάσεις σε καλές τιμές.

  • Όμως τι είναι το brunch;

Προέρχεται από τις λέξεις breakfast και lunch. Προέκυψε ουσιαστικά από ανάγκη για όσους είχαν ξενυχτήσει το Σάββατο το βράδυ. Όταν ξυπνάς, ταλαιπωρημένος από το hangover της προηγούμενης νύχτας, έχεις ανάγκη από μερικές θερμίδες, αλλά ίσως είναι πλέον πολύ αργά για πρωινό. Βέβαια, δεν έχεις διάθεση με το που ανοίγεις το μάτι σου να πέσεις με τα μούτρα στο ψητό της Κυριακής. Οπότε η λύση είναι μία.

Pancakes, διάφορες συνταγές με αυγά, γιαούρτι με δημητριακά, τσουρέκια, κρουασάν , γλυκά , ακόμα και πιάτα με έθνικ επιρροές γεμίζουν τους καταλόγους πολλών καταστημάτων και σε καλούν να μυηθείς στην εμπειρία αυτό του ενδιαμέσου γεύματος. Πολλές φορές τα μαγαζιά που το σερβίρουν έχουν κι συνοδεία ζωντανής μουσικής, συνήθως τζαζ, οπότε πάρτε την παρέα σας και απολαύστε αυτή τη μικρή πολυτέλεια. Προσέξετε όμως, μην τα ανακατεύετε όλα μαζί . Το θέμα είναι να απολαύστε τη μέρα, να κάνετε καμιά βόλτα και να χαρείτε την ξεγνοιασιά της Κυριακής, κι όχι να βαρύνετε και να μην μπορείτε να κουνηθείτε.

  • Κύριος Χου

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό αρχοντικό της δεκαετίας του ’30 στα Άνω Πετράλωνα, με πολύ χαριτωμένη αυλή, που μπορείτε να απολαύσετε όταν ο καιρός είναι καλός, ο μυστηριώδης κύριος Χου σερβίρει από τα καλύτερα brunch της πόλης από τις έντεκα το πρωί σε εξαιρετικές τιμές.

 

Sunday brunch #pancakes #chocolatelover #coffee #instatasty #foodporn

A photo posted by Chrysa Charoudaki(lou) (@chrysa_cha) on Nov 6, 2016 at 4:55am PST

Εδώ θα βρείτε απίθανες συνταγές με αβγά, croque madames, αλμυρές τάρτες και τοστ με ιδιαίτερους συνδυασμούς, αλλά και με ρικότα, σοκολάτα και μπανάνα, pancakes με μέλι, σοκολάτα, σιρόπι σφενδάμου, μπάρες δημητριακών , N.Y. cheesecake με μαρμελάδα βύσσινο και για τους πιο παραδοσιακούς υποβρύχιο βανίλια, όπως τη γιαγιάς, συνοδευόμενα από ελληνικό καφέ στο μπρίκι.

Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος, Άνω Πετραλώνα

  • Mama Roux

 

Είναι από τα πιο γνωστά brunch spots του κέντρου, όπου χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση, γιατί αποκλείεται να βρείτε τραπέζι. Σερβίρεται από τις 12.30 τα πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Εδώ, πέρα από τις κλασικές επιλογές, το μένου κινείται σε πιο έθνικ μονοπάτια, όπως άλλωστε και το εστιατόριο, που κλείνει φέτος πέντε χρόνια λειτουργίας.
 

Θα βρείτε πολλές συνταγές με αβγά- δοκιμάστε όμως το shakshouka εκ Νοτίου Αφρικής (3 αβγά ποσέ σε σάλτσα τομάτας με πάστα πιπεριάς harissa, μαροκινό μείγμα μπαχαρικών ras el hanout, κατσικίσιο τυρί, μαϊντανό και κόλιανδρο φρέσκο.), αλλά και burgers με στυλ ή ευφάνταστα sandwiches, όπως το κλασικό BLT που παντρεύεται με λαχταριστή Carbonara και γίνεται Linguini με καπνιστό bacon, ντοματίνια, Μεταξά brandy, αυγό ποσέ, flakes από παρμεζάνα reggiano, ρόκα baby και μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Φυσικά από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα pancakes, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από cocktails.

Αιόλου 8, Μοναστηράκι

  • Different Beast

 

Ανεβαίνοντας στα βόρεια προάστια θα βρείτε αυτό το καταπληκτικό στέκι, που θυμίζει εξοχικό σε κάποια περιοχή της Ουαλίας, με ρουστίκ πινελιές και ρετρό ατμόσφαιρα. Το όνομα του , κατευθείαν από τον Σαίξπηρ, σημαίνει κάτι το μοναδικό. Οι ιδιοκτήτες του, που έχουν ζήσει στην Αγγλία, δίνουν μια άλλη νότα στο brunch. Η πρωτοτυπία του μαγαζιού είναι ότι σερβίρει είναι πιάτα πολύ ιδιαίτερα, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει και χορτοφαγικές επιλογές.

Ξεχωρίζει το "Dutch Baby", δηλαδή pancakes που σερβίρονται με χειροποίητη μαρμελάδα ή μέλι και φρέσκα φρούτα, αλλά και με μπέικον σε σιρόπι σφενδάμου και chilli chutneyς. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την σούπα από κολοκύθα, κόκκινη φακή και sumac και γιαούρτι. Αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι τα σερβίτσια του μαγαζιού που έχουν μια αύρα εποχής.

Κασσαβέτη 19, Κηφισιά

  • Nice 'n' Easy

 

Δυο organic εστιατόρια, το ένα στο Κολωνάκι, το άλλο στην Κηφισιάς, που σερβίρουν brunch σε καθημερινή βάση, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι. Στον κατάλογο θα βρείτε όλων των ειδών τα αβγά, ομελέτες που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, ή pancakes, ακόμα και χωρίς γλουτένη, που σερβίρονται με φρούτα του δάσους, French toast σε μια ξεχωριστή συνταγή με φέτες τσουρέκι από πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και σαντιγί , αλλά κι ένα υπέροχο βιολογικό μούσλι σε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με goji berries και κορινθιακή σταφίδα.

Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι

Φωτογραφίες: Ιnstagram-Facebook

  • Μonsieur Barbu

 

Και στα δυο επίπεδα αυτό του κομψού χώρου, ο Μουσάτος Κύριος κάθε Κυριακή από τις 12 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα , προσφέρει ένα χορταστικό brunch, με μια ποικιλία από αβγά : αβγά με τσίλι κον κάρνε, με μπέικον και πατάτες τηγανιτές, benedict, scrambled eggs, αλλά και burgers . Δοκιμάστε το avocado toast με αχλάδι, καρύδια και γκοργκοντζόλα .

Tα γλυκά του μαγαζιού επιμελείται η food blogger Ιωάννα Χαλμούκη, γνωστή ως πάστα Φλώρα, και ο κατάλογός της ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά πρωταγωνιστούν τα pancakes με σοκολάτα ή μέλι, υπέροχα κέικ σοκολάτας με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα φρούτων του δάσους, ενώ πολύ είναι και η lemonpie. Το must καταστήματος είναι η σπιτική βυσσινάδα και λεμονάδα.

Φαλήρου 59, Κουκάκι