«Κόκορας», το πρώτο θεατρικό σε επεισόδια -Σε εστιατόριο | 0 bovary.gr
«Κόκορας», το πρώτο θεατρικό σε επεισόδια -Σε εστιατόριο | 0 bovary.gr
30|11|2016 18:35
SHARE
ΚΟΚΟΡΑΣ

«Κόκορας», το πρώτο θεατρικό σε επεισόδια -Σε εστιατόριο


Πόσες φορές δεν έχετε στήσει αυτί  για να ακούσετε μια συζήτηση στο διπλανό τραπέζι , τον καβγά των γειτόνων σας, ή δεν έχετε κρυφακούσει μυστικά που λέγονται από κάποιος συνεπιβάτες σας στο λεωφορείο; Παραδεχτείτε το, όλοι το κάνουμε.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν  η Κατερίνα Παπαναστασάτου και ο Τάσος Γερακίνης και δημιούργησαν τον «Κόκορα» , ένα θεατρικό σήριαλ σε επεισόδια, που  θα μας κάνει για λίγο « νόμιμους» ωτακουστές και αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας ενός ζευγαριού. 

Η ιδιαίτερη  αυτή παράσταση γίνεται στο εστιατόριο Ριφιφί στα Εξάρχεια και οι θεατές είναι με έναν  τρόπο συνδαιτυμόνες του μαγαζιού, όπου το εν λόγω ζευγάρι πηγαίνει  για φαγητό.

«Κόκορας» ή αλλιώς «αλέκτωρ», σημαίνει αρχικά τον υπερασπιστή, τον μαχητή, εκείνο το χαριτωμένο πτηνό που κάνει κουμάντο στο κοτέτσι . Μεταφορικά δηλώνει το αρσενικό που θέλει να ελέγχει και να εξουσιάζει.  Ο «Κόκορας»  στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Αργύρης, 40 ετών, και παντρεμένος  με την Πόπη. Έχουμε λοιπόν από την μία  ένα  τυπικό μεσοαστικό ζευγάρι που βγαίνει για φαγητό και συζητάει  όσα το  απασχολούν, διαφωνεί, τσακώνεται κι  επιδίδεται σε παιχνίδια εξουσίας.  Από την άλλη τους θεατές, που  σε μια ταινία θα λειτουργούσαν ως «κομπάρσοι» , όπως μου λέει η Κατερίνα , οι οποίοι  απολαμβάνοντας το δείπνο τους, παρακολουθούν αυτή την αιώνια διαμάχη αρσενικού και θηλυκού. 

Ο Αργύρης και η Πόπη είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είμαστε  εμείς, και μέσα από τις συναντήσεις τους  ουσιαστικά βάζουμε το μάτι μας στην κλειδαρότρυπα και βλέπουμε όσα δεν τολμάμε να ομολογήσουμε.  

Ο «Κόκορας»  είναι   η ιστορία ενός άντρα  στη μέση ηλικία που βιώνει την προσωπική του υπαρξιακή κρίση,  με αφορμή το θάνατο του πατέρα του.    Όλη αυτή η εσωτερική του αναστάτωση αλλάζει  τους «κανόνες του παιχνιδιού»  και κατά συνέπεια τη σχέση του με  τη γυναίκα του.  Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το ζευγάρι ζει στη σημερινή  Ελλάδα , έρχεται αντιμέτωπο με την κοινωνική πραγματικότητα, τις οικονομικές δυσκολίες, τα ρουσφέτια, το ελληνικό δημόσιο,  όλες τις παθογένειες δηλαδή της χώρας μας. Ουσιαστικά  λειτουργεί ως καθρέφτης μιας ολόκληρης εποχής κι εμείς  παρακολουθούμε πώς η περιρρέουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση επιδρά στις σχέσεις μας και στην καθημερινότητά σας. Το όπλο του Αργύρη και της Πόπης είναι το χιούμορ, γι’ αυτό ετοιμαστείτε για μια τρελή κωμωδία καταστάσεων, που θα σας θυμίσει πολλά.

Η ιστορία  χωρίζεται σε επεισόδια,  που το καθένα από αυτά παίζεται για έναν  μήνα, δηλαδή οχτώ με δέκα  βράδια. Το κάθε επεισόδιο  είναι αυτόνομο, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει ένα από αυτά , χωρίς να έχει δει τα υπόλοιπα. Αν και το μεγάλο στοίχημα  για τους δημιουργούς αυτής της πρωτότυπης ιδέας,  είναι  να δουν τους ίδιους θεατές σε κάθε επεισόδιο.  

Οι ηθοποιοί, η Αλεξάνδρα Ούστα και ο Νίκος Κασάπης, θεωρούν μεγάλη πρόκληση το όλο εγχείρημα, γιατί  καλούνται  να παίξουν έναν  χαρακτήρα που διαρκώς εξελίσσεται και περιμένουν με αγωνία τις αντιδράσεις του κοινού. 

Η παράσταση διαρκεί γύρω στα 40 με 45 λεπτά,  ανάλογα το επεισόδιο. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε από νωρίς τραπέζι και να πάρετε θέσεις. Η παράσταση ξεκινάει, αφού  όλοι  δώσουν  την παραγγελία τους, αλλά μην φοβάστε μπορείτε και κατά διάρκεια να συμπληρώσετε.  Το καλύτερο:  δεν υπάρχει εισιτήριο, θα πληρώσετε μονό ό,τι, φάτε κι ό,τι πιείτε. 

Το Ριφιφί είναι ένα χαριτωμένο εστιατόριο στην  καρδιά των Εξαρχείων, στην Εμμανουήλ Μπενακή,  με βάση την μεσογειακή κι  ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.  Φέτος μάλιστα  έκανε μια ανανέωση  τόσο στη διακόσμηση, όσο και στο μενού. Αυτό που  το χαρακτηρίζει είναι τα καθαρά υλικά: μοσχάρια ελεύθερης εκτροφής, αγριογούρουνο από κυνήγι,  φρέσκα ψάρια και πολλές ακόμα συνταγές που θυμίζουν την κουζίνα της μαμάς θα σας αποζημιώσουν . Όλα   όσα σερβίρονται εδώ   είναι χειροποίητα, ακόμα και το λικέρ που  προσφέρει το μαγαζί μετά από το φαγητό. 

Εκτός από το βασικό κατάλογο, υπάρχουν  πιάτα ημέρας που αλλάζουν συνεχώς. Τις καθημερινές  θα βρείτε περισσότερα μαγειρευτά και τα Σαββατοκύριακα ψητά. Δοκιμάστε  ρεβίθια με κάρδαμο και τζίντζερ, γιουβαρλάκια αυγολέμονο,  χοιρινό με σελινόριζα και πράσα σε σάλτσα μουστάρδας και , αν το  πετύχετε, ένα συγκλονιστικό φιλέτο τόνου με σάλτσα μουστάρδας.  Η μέση τιμή κατανάλωσης  είναι περίπου 15  το άτομο,  συμπεριλαμβανομένου και του ποτού. 

Οπότε  πληρώνοντας όσο ακριβώς και σε μια τυπική έξοδο για  φαγητό, θα δείτε και  παράσταση. Συμφέρει!

Πληροφορίες

  • Κείμενο - Σκηνοθεσία: Τάσος Γερακίνης, Κατερίνα Παπαναστασάτου
  • Παίζουν: Νικόλας Κασάπης, Αλεξάνδρα Ούστα
  • Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
  • Artwork αφίσας: TAF studios
  • Ενδυματολογική επιμέλεια: Έλενα Στρατηγοπούλου

***

  • Επεισόδιο 1: «Η γριά» - Πρεμιέρα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 (για 8 παραστάσεις)
  • Επεισόδιο 2: «Το οικόπεδο» - η Πρεμιέρα θα ανακοινωθεί (για 8 παραστάσεις)
  • Επεισόδιο 3: «Η επιστολή» - η Πρεμιέρα θα ανακοινωθεί (για 8 παραστάσεις)
  • Επεισόδιο 4: «Η λύση» - η Πρεμιέρα θα ανακοινωθεί (για 10 παραστάσεις)
  • Παραστάσεις κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 22:00

Εμμανουήλ Μπενάκη και Βαλτετσίου 69, Αθήνα 106 81
Τηλέφωνο: 21 0330 0237