«Αλεξάνδρα»: Παραδοσιακές γεύσεις σε μια σάλα με ατμόσφαιρα... σπιτιού | 0 bovary.gr
«Αλεξάνδρα»: Παραδοσιακές γεύσεις σε μια σάλα με ατμόσφαιρα... σπιτιού | 0 bovary.gr
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

«Αλεξάνδρα»: Παραδοσιακές γεύσεις σε μια σάλα με ατμόσφαιρα... σπιτιού


Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, περίπου στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει ένα στέκι που μετράει χρόνια και χρόνια, με πελατεία σταθερή. Το όνομά του το πήρε από την μητέρα του ιδιοκτήτη. «Αλεξάνδρα».

Το εστιατόριο γιορτάζει φέτος τα αργυρά του γενέθλια και η μακρά του πορεία στο χρόνο δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του παραμένουν πιστοί. Όχι μόνο στις γεύσεις του, αλλά και στο ζεστό και φιλικό του περιβάλλον που σε κάνει να θέλεις να παραμείνεις στο χώρο, απλά για την παρέα.

Γρήγορα έγινε στέκι καλλιτεχνών μιας και η γύρω περιοχή ήταν γεμάτη θέατρα και κινηματογράφους.  Με μεράκι, ο ιδιοκτήτης του, Χριστόφορος Σιούνας, έκανε το όραμά του πραγματικότητα: δημιούργησε έναν χώρο που κέρδισε πρώτα τον ίδιο. Αυστηρός κριτής του εαυτού του, έθεσε γρήγορα τις βάσεις για την δημιουργία ενός εστιατορίου που σε κάνει να πιστεύεις ότι ο χώρος της εστίασης συνεχώς αναβαθμίζεται. Το εστιατόριο προχωρά μέσα στο χρόνο κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους φίλους.

Όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του μου είπε ότι είναι η ειλικρινής σχέση που χτίζεται με τον πελάτη. «Δεν τον κοροιδεύουμε, τον ακούμε προσεκτικά. Θέλουμε να φύγει και να έχει καλοφάει χωρίς καταξοδευτεί  για να μας έρθει και πάλι. Είναι σχέση που θέλει να την χτίζεις με εντιμότητα. Είμαι συνεχώς στο μαγαζί. Θέλει να παρατηρώ την κάθε λεπτομέρεια. Το προσωπικό μου είναι σταθερό εδώ και πολλά χρόνια. Το μαγαζί είναι σαν ένα σπίτι που περιμένει τους φίλους του κάθε φορά. Για μεζέδες, κρασάκι και κουβέντα. Έχουμε πελάτες που μας γνώρισαν την δεκαετία του 90’ και σταθερά μας προτιμούν ακόμα. Τους γνωρίζω πια προσωπικά».

Το μεζεδοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη Οκτωβρίου του 1991. Τον ρωτώ για το αν έχει κάποια χαρακτηριστική ιστορία να θυμάται μέσα στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων. Μου είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τα ζευγάρια που από φοιτητές έρχονταν στο μαγαζί και πλέον έχουν κάνει τη δική τους οικογένεια. «Έχουν γίνει μέχρι και προτάσεις γάμου εδώ. Έρχονται και μου λένε ότι «Είμαστε εμείς που ερχόμασταν όταν ήμασταν ακόμα πιτσιρίκια και πλέον είμαστε παντρεμένοι και η πρόταση γάμου είχε γίνει σε εκείνο το τραπέζι».

Τον αιφνιδιάζω ρωτώντας τον για τα πιάτα που θα επέλεγε για να κάνει τραπέζι στον Ομπάμα που μας επισκέφθηκε πρόσφατα. Γελά και μου απαντά «Θα του έβγαζα λαχανοντολμάδες, πίτα με παραδοσιακό φύλλο, μοσχαράκι με πουρέ σπιτικό. Γίγαντες στο φούρνο, γεμιστά με κιμά, χωριάτικες χυλοπίτες. Γεύσεις ελληνικές, πλούσιες».

Μεταξύ άλλων θα συναντήσει κανείς μεγάλη ποικιλία ψητών στα κάρβουνα (πέρα από τα ορεκτικά που λιώνουν στο στόμα), ψωμί χειροποίητο που σερβίρεται ζεστό, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, ελληνικές, κατάλογο με εκλεκτές ετικέτες ελληνικού αμπελώνα σε τιμές προσιτές και χύμα λευκό, κόκκινο και ροζέ σε κανάτα.

«Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι πάνφρεσκα», μου τονίζει. Ο πελάτης δεν είναι κουτός, μπορεί να καταλάβει αν θες να τον ξεγελάσεις. Και βέβαια, τον χάνεις πολύ εύκολα.

O Xριστόφορος Σιούνας (με πολυετή πείρα στον τομέα της εστίασης αφού  για μια δεκαετία σχεδόν, εργάστηκε ως επικεφαλής των εστιατορίων  της  OLYMPIC Catering) έμαθε να εκτιμά και να ξεχωρίζει τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα στην Αμφιλοχία, την ιδιαίτερη πατρίδα του.  Εκεί γνώρισε  παραγωγούς και ανέτρεξε σε σημαντικές παραδοσιακές συνταγές απ' όλη την Ελλάδα Την αγάπη του για το φαγητό την κληρονόμησε από το σπίτι του και από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της μητέρας του Αθηνάς, η οποία μαγείρευε τα παραδοσιακά φαγητά με πρωτότυπο τρόπο και με ιδιαίτερα τοπικά υλικά, δημιουργώντας έτσι την «προσωπική της κουζίνα».

 Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται  στο εστιατόριο συνταγές της όπως η χορτόπιτα-πλαστό, το κατσικάκι στον φούρνο με ρύζι και γιαούρτι, τα οποία είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα. 

Το εστιατόριο λειτουργεί από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ,επτά ημέρες την εβδομάδα.Αποτελείται από δύο αίθουσες εκ των οποίων η μία ανοίγει τους καλοκαιρινούς μήνες και μετατρέπεται σε βεράντα με θέα το πάρκο. Ανοιχτά χρώματα,  κάδρα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, το «σκηνικό».

Με αφορμή τα φετινά  αργυρά γενέθλια του εστιατορίου, θα διοργανωθούν 4  εβδομαδιαίες εκδηλώσεις μέσα στη χειμερινή σεζόν που βασίζονται σε ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα και  παραδοσιακές συνταγές.

12  - 16 Δεκεμβρίου 2016  

 Μανιτάρια-  Ελληνικοί μικροί θησαυροί, μεγάλες γεύσεις. Ο Ηλίας Αντωνιάδης executive chef  της εταιρίας μανιταριών  ΔΙΡΦΥΣ παρουσιάζει ιδιαίτερα πιάτα με μανιτάρια.

16  -  20 Ιανουαρίου 2017  

Ηπειρώτικες πίτες: Η κυρία Άννα Τζίμα ανοίγει φύλλο και παρουσιάζει  διάσημες αλμυρές και γλυκές πίτες της Ηπείρου.

13 - 16 Φεβρουαρίου 2017 

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-  Ελληνικές φυλές κρεάτων, παράδοση 9.000 ετών: Μαύρος Χοίρος, Ελληνικό Μοσχαράκι της στεπικής φυλής τύπος Κατερίνης, Μουνούχι και Αρνάκι Καλαρίτικο με αφορμή την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης.

13 - 16 Μαρτίου 2017

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  - ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ : Η συνάντηση της λιμνοθάλασσας .-Χέλια, αυγοτάραχο, γαρίδες σε σαρακοστιανά πιάτα και όχι μόνο.

 

 Εστιατόριο Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21 Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, Λεωφ. Αλεξάνδρας, 210 6420874.