Τσικνοπέμπτη: Τα 9 τοπ μαγαζιά στην Αθήνα για να τσικνίσετε  | 0 bovary.gr
Τσικνοπέμπτη: Τα 9 τοπ μαγαζιά στην Αθήνα για να τσικνίσετε | 0 bovary.gr
05|02|2018 13:54
SHARE
ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τσικνοπέμπτη: Τα 9 τοπ μαγαζιά στην Αθήνα για να τσικνίσετε


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. 

Οι ρίζες του εθίμου αυτού χάνονται όμως  στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε  πότε αρχικά ξεκίνησε. Εικάζεται  ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, πριν ταυτιστεί με την   χριστιανική παράδοση. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.  Δεν είναι πάντως μόνο ελληνική γιορτή, αλλά απαντάται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Γερμανία ή στην Αμερική.

Αυτή την Πέμπτη λοιπόν οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά και οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν μυρωδιές από λαχταριστά παϊδάκια. Αν αποφασίσετε να βγείτε, πρέπει να κλείσετε τραπέζι μέρες πριν, αλλιώς σας βλέπω να στέκεστε σε τεράστιες ουρές.    Ακόμα  όμως κι αν έχετε εξασφαλίσει την κράτησή σας, φροντίστε να πάτε νωρίς στο μαγαζί που θα επιλέξετε,  προκειμένου να αποφύγετε την κοσμοσυρροή.

Πού θα βρείτε τα καλύτερα παϊδάκια στην Αττική:

1) Κρητικός

Ένα μαγαζί που έχει τιμηθεί με  το  Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας  το 2015. Η οικογένεια Δογιάκη ξέρει από καλή σχάρα: παϊδάκια, μπριζόλες, μπιφτεκάκια, λουκάνικα κι εκλεκτά εδέσματα σας περιμένουν ζεστά. Είναι όλα πρώτης ποιότητας και πραγματικά δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Είναι βέβαια μακριά από το κλεινόν άστυ, αλλά αξίζει τον κόπο.

 Αιόλου 49, Παλλήνη, Κάντζα

Πηγή φωτογραφίας: google.gr/maps

2) Τα μπριζολάκια του Τέλη

 Παραδοσιακός προορισμός για  τους λάτρεις του κέντρου, που θέλουν να γιορτάσουν τη μέρα παραδοσιακά.  Αυτό το μαγαζί στην Ευριπίδου,  μια γειτονία με το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και  πολυπολιτισμική ταυτότητα, εδώ και  35 χρόνια σερβίρει  λαχταριστά μπριζολάκια  με τηγανιτές πατάτες, Συνοδέψτε τα με  σαλάτες, απλές αλλά πολύ γευστικές, όπως στις παλιές ταβέρνες. Το κρασί  είναι χύμα και η εξυπηρέτηση άμεση και γρήγορη.

Ευριπίδου 86 και Πλατεία Κουμουνδούρου

Πηγή φωτογραφίας: foursquare.com

3) Base Grill

Όλοι οι κρεατοφάγοι της πόλης ξέρουν  αυτό το μαγαζί, που φημίζεται για το καλοψημένο κρέας του στο ξυλόφουρνο, αλλά και για τις φωλιές με τις τηγανιτές πατάτες και αυγά, που δεν έχουν καμία σχέση με  ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.. To κατάστημα συνεργάζεται  με  εκτροφείς που περισώνουν ελληνικές φυλές οικόσιτων ζώων, οι οποίες  υπήρχαν στην ελληνική γη ακόμη και 5000 χρόνια πριν.   Τα κρέατα είναι ελευθέρας βοσκής φυσικά και όταν τα δοκιμάσετε θα καταλάβετε τη διαφορά.

Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

4) Το στέκι του Ηλία

 Δεν είναι μόνο ένα, αλλά δυο μαγαζιά, τα οποία βρίσκονται στον πεζόδρομο  που συνδέει το  Θησείο με τα  Πετράλωνα, δίπλα στις γραμμές του τρένου. Οικογενειακή ατμόσφαιρα, διάσημα παϊδάκια, αλλά και αρνίσια συκωταριά. Οι πατάτες  είναι κομμένες στο χέρι  και το ψωμάκι συνήθως στα κάρβουνα, με λαδάκι και ρίγανη.

Θεσσαλονίκης 7, Θησείο

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

5) Μπάρμπα Χαράλαμπος

Eίναι  ο βασιλιάς στα βλάχικα της Βάρης και  λειτούργει από το 1966, προσφέροντας στους φανατικούς του θαμώνες  παϊδάκια, κοντοσούβλι χοιρινό, κοκορέτσι, χωριάτικα λουκάνικα και όλα τα ζουμερά κρεατικά της σούβλας, ή της σχάρας.    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε στο τέλος γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού.

Πανός 18, Παράδρομος στη Λ. Βάρης-Κορωπίου, Βάρη

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

6) Μπριζολάκια.gr

 Η πιο μοντέρνα εκδοχή μιας κλασικής χασαποταβέρνας , όπου  τα ζουμερά μπριζολάκια πρωταγωνιστούν. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με πιο γκουρμέ σαλάτες, όλες φρεσκότατες.   Δοκιμάστε και φέτα  ψητή με πάπρικα, αλλά και μελιτζανοσαλάτα  για ένα ολοκληρωμένο μενού.

Ευελπίδων 47 και Καλλινόβου, Αθήνα

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Πηγή φωτογραφίας: Facebook 

 

7) Μυρτιά

 

 Το απόλυτο κρεατοφαγικό στέκι των νοτίων προαστίων, γνωστό για τις τεράστιες μερίδες του και τις καλές τιμές του. Ολόφρεσκα κρέατα,  που σερβίρονται μόνα τους ή σε ποικιλίες,, όπως φιλέτο κοτόπουλο, μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα, πανσέτα, ψαρονέφρι, μπιφτέκι μοσχαρίσιο και ζουμερά παϊδάκια, στην σχάρα χωρίς επιπλέον γαρνιτούρες. Όλα τα πιάτα συνοδεύονται με φρέσκιες πατάτες,  που δεν μυρίζουν «τηγανίλα». Στο τέλος παραγγείλτε λουκουμάδες και  θα με θυμηθείτε.

Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη

Πηγή φωτογραφίας: google.gr/maps

8) Το Κρέας

Σε μία παλιά μονοκατοικία με υπέροχη ταράτσα, στην καρδιά των Πετραλώνων,  ένα εναλλακτικό εστιατόριο, γνωστό για τις  τολμηρές επιλογές από κρέατα, σαλάτες, ορεκτικά.  Οι απαιτητικοί  μπορείτε να βρείτε καλό αγριογούρουνο, ταρτάρ 31 ημερών ωρίμανσης , ακόμα και πάπια, που σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν .

 Δημοφώντος 96,  Άνω Πετράλωνα

9) Μουσείο Ακρόπολης

 Φέτος το Μουσείο  ετοιμάζει μια ξεχωριστή βραδιά για τους πιο εναλλακτικούς με  πλούσιο μπουφέ από λαχταριστά ορεκτικά, σπιτικές σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά. Τη βραδιά  θα συνοδεύσει μουσικά το τρίο τζαζ του εστιατορίου του Μουσείου με ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο κλίμα των ημερών. Θα ακουστούν θέματα Brasilian latin,  καθώς και γνωστά jazz-  latin μουσικά κομμάτια.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα