Γιορτή του κρασιού -Βρήκαμε τα καλύτερα εστιατόρια για να γιορτάσεις, με μενού σε ειδικές τιμές | 0 bovary.gr
Γιορτή του κρασιού -Βρήκαμε τα καλύτερα εστιατόρια για να γιορτάσεις, με μενού σε ειδικές τιμές | 0 bovary.gr
13|03|2017 12:30
SHARE
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Γιορτή του κρασιού -Βρήκαμε τα καλύτερα εστιατόρια για να γιορτάσεις, με μενού σε ειδικές τιμές


Αυτή η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από κρασιά, μυρωδιές και αποστάγματα που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Οι γειτονιές της Αθήνας από σήμερα μέχρι και την Κυριακή (13 -19 Μαρτίου) θα ανακαλύψουν τη διονυσιακή τους διάσταση χάρη στην πρωτοποριακή δράση «Athens Wine Week». Δεν είμαστε βέβαια η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που φιλοξενεί αυτό τον θεσμό, καθώς με μεγάλη επιτυχία το Λονδίνο, η Μαδρίτη και άλλες πόλεις διοργανώνουν ανάλογα events, που στόχο έχουν να μυήσουν πότες και μη στα μυστικά του οίνου.  

Η Athens Wine Week είναι η καινοτόμος πρόταση της έκθεσης Οινόραμα που οργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο (11-13 Μαρτίου) και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη συνέχεια της έκθεσης μέσα στην πόλη. Η εβδομάδα κρασιού για τρίτη χρονιά οργανώνεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η διαφορά είναι ότι φέτος θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα μαγαζιά σε διαφορετικές γειτονιές: Κέντρο Αθηνών, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ερυθραία και Παλαιό Φάληρο.

Τι θα συμβεί; 

Με δεκάδες οινικές εκδηλώσεις να οργανώνονται σε εστιατόρια, μπαρ, wine bar και άλλους χώρους, αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μία σύγχρονη και μετεξελιγμένη εκδοχή της «Γιορτής του Κρασιού», με άξονα, όμως, το επώνυμο ελληνικό κρασί και την υπεύθυνη, συνειδητή κατανάλωση. Ενδιαφέρουσα είναι η δράση «Μαγειρεύοντας για το Κρασί», όπου 30 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας προτείνουν ένα μενού τεσσάρων πιάτων με τρία διαφορετικά ποτήρια κρασί στα 29€, 39€ και 69€ αντίστοιχα, ενώ η πραγματική τους αξία να είναι πολλαπλάσια. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γεύσεις εκλεπτυσμένες, σε ιδανικές τιμές και να γνωρίσετε την κουζίνα διάσημων σεφ. Μάλιστα στη δράση αυτή συμμετέχουν ακόμα και εστιατόρια πολύ υψηλού επιπέδου, που συνήθως δεν λαμβάνουν μέρος σε συλλογικές δράσεις.

Υπάρχουν επιλογές για διεθνείς κουζίνες (ιταλική, γαλλική, ιαπωνική κτλ), αλλά και εστιατόρια που φημίζονται για τον τρόπο που εξελίσσουν τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις.

Μια οικονομική λύση είναι το Alpino στο Παλαιό Φάληρο, ανακαινισμένο πλέον, που συνεχίζει με συνέπεια και απλότητα την παράδοσή του στην ιταλική κουζίνα. Ο έμπειρος και βραβευμένος σεφ Mauro Peressini γεφυρώνει την cucina italiana με την ελληνική διατροφή, δημιουργώντας ένα ευφάνταστο μενού. Το κατάστημα απέκτησε πρόσφατα και μια δεύτερη έδρα στο Χαλάνδρι με την ίδια ταυτότητα, οπότε το μενού για την Athens Wine Week θα σερβίρεται παράλληλα και εκεί.

Alpino Cucina Italiana/ Facebook

Από τη μεγάλη λίστα των εστιατορίων ξεχωρίζει επίσης η αγαπημένη Food Mafia Sin City, αμαρτωλή κουζίνα του Ηλία Σκουλά που φιλοξενείται από το V4 Bistrot στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, με έμφαση στο πληθωρικό street food από τις γειτονιές του κόσμου. Ο δημιουργικός chef patron μας προτείνει ένα μενού με ethnic νοστιμιές, που παραπέμπουν σε αμερικάνικη καντίνα, ιδιαίτερα burger, bao buns και μια σειρά από ιντριγκαδόρικα πιάτα, που δικαιολογούν πλήρως το όνομα και τη φήμη του καταστήματος.

V4 bistrot/ Facebook

Μοναδική επίσης ευκαιρία είναι και μια επίσκεψη στην Hytra, ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα εστιατόρια των Αθηνών, όπου το μενού κοστίζει αυτές τις μέρες μόνο 69€. Εδώ ο σεφ Τάσος Μαντής ειδικεύεται στην πρωτότυπη, ελληνική κουζίνα λεπτών αποχρώσεων, λαμβάνοντας μια σειρά από διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ένα αστέρι από τον Guide Michelin, δυο αστέρια από το FNL Guide και Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα. Στο μενού που προτείνει για την εβδομάδα του κρασιού ξεχωρίζει το ορτύκι με  φρέσκια τρούφα και ξυνοτύρι Νάξου.

Hytra Restaurant & Bar/ Facebook

Παράλληλα πολλά bar και wine bar προτείνουν wine-flights, όπου με 15€ μπορείτε να δοκιμάσετε τρία διαφορετικά κρασιά. Επίσης πολλά εστιατόρια έχουν σχεδιάσει ειδικές γαστρονομικές βραδιές γύρω από το κρασί με ευφάνταστες προτάσεις, αλλά και masterclasses από κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου. Για παράδειγμα, το «Tapas Wine Project» στο εστιατόριο Αθήρι προσφέρει 15 κρασιά και 30 μεζέδες σε 450 συνδυασμούς, ή «Γυμνές Γεύσεις: Αρχέγονα Αμπελοτόπια και Πεμπτουσίες», που είναι ένα μενού επικών διαστάσεων σε 9 στάδια με 18 διαφορετικά κρασιά!

Athiri restaurant/ Facebook

Στην κατηγορία του wine flight ξεχωρίζουμε το ατμοσφαιρικό CV Distiller στη Χατζηγιάννη Μέξη, κοντά στο ξενοδοχείο Χίλτον. Βραβευμένο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το FNL Guide για την καλύτερη spirits list, αυτό το εντυπωσιακό μπαρ προσφέρει την εντυπωσιακότερη γκάμα από malt ουίσκι και διάφορα άλλα αποστάγματα, καθώς και αξιόλογα cocktails.

CV Distiller/ Facebook

Επίσης καλή επιλογή είναι το πολυσυζητημένο και ντιζαϊνάτο The Clumsies στην Πραξιτέλους που άλλαξε τα δεδομένα στο εγχώριο bartending. Παραμένει το απόλυτο στέκι του κέντρου, προσελκύοντας όχι μόνο τους Αθηναίους, αλλά και τους διεθνείς επισκέπτες της πρωτεύουσας, μιας και ανακηρύχτηκε το ένατο καλύτερο μπαρ στον κόσμο. Εδώ ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης ηγούνται μιας ικανότατης ομάδας και συμμετέχουν ενεργά στην Athens Wine Week, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη τους για το ελληνικό κρασί.

The Clumsies/Facebook

Μια διαφορετική πρόταση είναι και το La Pierrade, του Dante Restaurant στο Κολωνάκι. Αυτή η γουστόζικη pizzeria με νεουορκέζικο αέρα, μεταξύ άλλων σερβίρει εξαιρετική pizza με φανταστική λεπτή ζύμη που φωνάζει Ιταλία, δροσερές σαλάτες και μια σειρά από ιδιαίτερα deli που κλέβουν την παράσταση.

Dante Italian restaurant/Facebook

Επίσης, για ωραία πίτσα μπορείτε να κατεβείτε στο κέντρο στην οδό Σκουλενίου και στον αριθμό 2, όπου θα βρείτε το Odori Vermouteria di Athene, την πρώτη all day βερμουτερία που άνοιξε στην πόλη με ιταλικό class παλιάς εποχής. Διαθέτει μια εντυπωσιακή λίστα με βερμούτ, ενώ τα εξαιρετικά cocktail του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου μαζί με την πολύ καλή πίτσα τους δίνουν την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης φιλοξενίας.

Odori Vermuteria Di Atene/Facebook

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε  στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (www.athenswineweek.gr). Επιλέξτε λοιπόν πού θέλετε να πάτε και φροντίστε εγκαίρως να εξασφαλίσετε θέση σας, γιατί ενδέχεται να μην βρείτε τραπέζι.