Αυτή η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από κρασιά, μυρωδιές και αποστάγματα που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Οι γειτονιές της Αθήνας από σήμερα μέχρι και την Κυριακή (13 -19 Μαρτίου) θα ανακαλύψουν τη διονυσιακή τους διάσταση χάρη στην πρωτοποριακή δράση «Athens Wine Week». Δεν είμαστε βέβαια η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που φιλοξενεί αυτό τον θεσμό, καθώς με μεγάλη επιτυχία το Λονδίνο, η Μαδρίτη και άλλες πόλεις διοργανώνουν ανάλογα events, που στόχο έχουν να μυήσουν πότες και μη στα μυστικά του οίνου.
Η Athens Wine Week είναι η καινοτόμος πρόταση της έκθεσης Οινόραμα που οργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο (11-13 Μαρτίου) και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη συνέχεια της έκθεσης μέσα στην πόλη. Η εβδομάδα κρασιού για τρίτη χρονιά οργανώνεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η διαφορά είναι ότι φέτος θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα μαγαζιά σε διαφορετικές γειτονιές: Κέντρο Αθηνών, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ερυθραία και Παλαιό Φάληρο.
Τι θα συμβεί;
Με δεκάδες οινικές εκδηλώσεις να οργανώνονται σε εστιατόρια, μπαρ, wine bar και άλλους χώρους, αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μία σύγχρονη και μετεξελιγμένη εκδοχή της «Γιορτής του Κρασιού», με άξονα, όμως, το επώνυμο ελληνικό κρασί και την υπεύθυνη, συνειδητή κατανάλωση. Ενδιαφέρουσα είναι η δράση «Μαγειρεύοντας για το Κρασί», όπου 30 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας προτείνουν ένα μενού τεσσάρων πιάτων με τρία διαφορετικά ποτήρια κρασί στα 29€, 39€ και 69€ αντίστοιχα, ενώ η πραγματική τους αξία να είναι πολλαπλάσια. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γεύσεις εκλεπτυσμένες, σε ιδανικές τιμές και να γνωρίσετε την κουζίνα διάσημων σεφ. Μάλιστα στη δράση αυτή συμμετέχουν ακόμα και εστιατόρια πολύ υψηλού επιπέδου, που συνήθως δεν λαμβάνουν μέρος σε συλλογικές δράσεις.
Υπάρχουν επιλογές για διεθνείς κουζίνες (ιταλική, γαλλική, ιαπωνική κτλ), αλλά και εστιατόρια που φημίζονται για τον τρόπο που εξελίσσουν τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις.
Μια οικονομική λύση είναι το Alpino στο Παλαιό Φάληρο, ανακαινισμένο πλέον, που συνεχίζει με συνέπεια και απλότητα την παράδοσή του στην ιταλική κουζίνα. Ο έμπειρος και βραβευμένος σεφ Mauro Peressini γεφυρώνει την cucina italiana με την ελληνική διατροφή, δημιουργώντας ένα ευφάνταστο μενού. Το κατάστημα απέκτησε πρόσφατα και μια δεύτερη έδρα στο Χαλάνδρι με την ίδια ταυτότητα, οπότε το μενού για την Athens Wine Week θα σερβίρεται παράλληλα και εκεί.
Alpino Cucina Italiana/ Facebook
Από τη μεγάλη λίστα των εστιατορίων ξεχωρίζει επίσης η αγαπημένη Food Mafia Sin City, αμαρτωλή κουζίνα του Ηλία Σκουλά που φιλοξενείται από το V4 Bistrot στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, με έμφαση στο πληθωρικό street food από τις γειτονιές του κόσμου. Ο δημιουργικός chef patron μας προτείνει ένα μενού με ethnic νοστιμιές, που παραπέμπουν σε αμερικάνικη καντίνα, ιδιαίτερα burger, bao buns και μια σειρά από ιντριγκαδόρικα πιάτα, που δικαιολογούν πλήρως το όνομα και τη φήμη του καταστήματος.
V4 bistrot/ Facebook
Μοναδική επίσης ευκαιρία είναι και μια επίσκεψη στην Hytra, ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα εστιατόρια των Αθηνών, όπου το μενού κοστίζει αυτές τις μέρες μόνο 69€. Εδώ ο σεφ Τάσος Μαντής ειδικεύεται στην πρωτότυπη, ελληνική κουζίνα λεπτών αποχρώσεων, λαμβάνοντας μια σειρά από διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ένα αστέρι από τον Guide Michelin, δυο αστέρια από το FNL Guide και Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα. Στο μενού που προτείνει για την εβδομάδα του κρασιού ξεχωρίζει το ορτύκι με φρέσκια τρούφα και ξυνοτύρι Νάξου.
Hytra Restaurant & Bar/ Facebook