Μια διατροφολόγος έφτιαξε ρύζι με καρύδα και μας περιγράφει τι ακριβώς ήταν αυτό που έφαγε | 0 bovary.gr
Μια διατροφολόγος έφτιαξε ρύζι με καρύδα και μας περιγράφει τι ακριβώς ήταν αυτό που έφαγε | 0 bovary.gr
28|04|2017 19:14
SHARE
ΖΩΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Μια διατροφολόγος έφτιαξε ρύζι με καρύδα και μας περιγράφει τι ακριβώς ήταν αυτό που έφαγε


Η Ζωή Γιαννακάκη, είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και λάτρης του υγιεινού αλλά και νόστιμου φαγητού. Το Instagram της γεμίζει καθημερινά από τα γεύματα που ετοιμάζει η ίδια για την οικογένειά της και τα ποστ της μας κάνουν πάντα να πεινάμε.

Για να παρασκευάσει νέες γεύσεις η Ζωή Γιαννακάκη πειραματίζεται με πρώτες ύλες, αναμειγνύει υλικά και ψάχνει για τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα, αποφάσισε να πειραματιστεί με το Survivor (όχι στους στόχους) και συγκεκριμένα με τη βασική τροφή Μαχητών και Διασήμων. Την καρύδα.

Πήρε λοιπόν τα υλικά και -αφού ήπιε με ένα καλαμάκι το νερό καρύδας- ξεκίνησε:

«Τηγάνισα την ψίχα καρύδας με μια κουταλιά ελαιόλαδο, πρόσθεσα μόνο λίγο αλάτι και στη συνέχεια έριξα μέσα 100γρ. αρωματικό ρύζι Ινδίας basmati και λίγο νερό (βρύσης).

Tip: Όποιος  προτιμά πιο χυλωμένο αυτό το πιάτο καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει ρύζι «Arborio».

Στη συνέχεια, άφησα την καρύδα με το ρύζι να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά, και στην πορεία απέσυρα το τηγάνι από τη φωτιά.

Στην όψη, το πιάτο μοιάζει με ένα κλασικό ριζότο, για να δούμε πώς είναι και στη γεύση. Η δοκιμή έχει ενδιαφέρον. Το ρύζι με καρύδα είναι νόστιμο, έχει εξαιρετικό άρωμα και προσφέρει γρήγορο κορεσμό (λογικό βέβαια αφού η ψίχα της καρύδας έχει αρκετά λιπαρά). Το πιάτο μου θύμισε σουπιά ή καλαμάρι με ρύζι.

Θα το ξαναέτρωγα πολύ ευχαρίστως όχι όμως κάθε μέρα» μας λέει η διατροφολόγος.

Της ζητάμε να μας μιλήσει για την θρεπτική αξία και τα οφέλη του συγκεκριμένου πιάτου.. 

«Μία κούπα με ψίχα καρύδας περιέχει 283 θερμίδες και 24 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο είναι πολύ λιπαρή και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τρώγεται σε μικρές ποσότητες και πάντα ψιλοκομμένη ή τριμμένη.
Το λίπος της καρύδας προέρχεται από το λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες».

Όσον αφορά το νερό καρύδας, η διατροφολόγος τονίζει τα πολύ μεγάλα οφέλη του στον οργανισμό:

Μια καρύδα έχει περίπου 1 φλιτζάνι νερό. Είναι ισοτονικό ρόφημα και ενυδατώνει το σώμα πολύ πιο γρήγορα απ το απλό νερό. Περιέχει κάλιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά βιταμίνες, πρωτεΐνες. 

Το νερό καρύδας είναι ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά να διαλυθούν οι πέτρες στα νεφρά. 

Περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και έχει σημαντικό ρόλο ως ηλεκτρικός αγωγός στα νεύρα και τους μυς. 

Ζωή Γιαννακάκη