Eνα παραδοσιακό γλυκό που με την κρεμώδη γεύση του και το τραγανό του φύλλο του αντέχει στον χρόνο.
Η μανία του πειραματισμού και του εκμοντερνισμού δεν το έχει αγγίξει, γιατί πολύ απλά το γαλακτομπούρεκο είναι γκουρμέ από μόνο του. Ζεστό ή κρύο, με παγωτό ή σκέτο είναι το απόλυτο γλυκό. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι κατάγεται από την Τουρκία, οι ρίζες του είναι καθαρά ελληνικές και έχει μεγάλη συγγένεια με την γνωστή γαλατόπιτα, που φτιάχνουν σε αρκετά μέρη της Στερεάς Ελλάδα και της Μακεδονίας.
Εμείς βρήκαμε ιστορικά μέρη στην πόλη, όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές συνταγές.
1) Μαστρονικόλας
Πάνω από εκατό χρόνια μετράει αυτό το παλιό αυτό ζαχαροπλαστείο του Πειραιά, που φημίζεται για τα γαλακτομπούρεκό του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας, καταγόταν από το χωριό Αθανάσιος Διάκος του νομού Φωκίδος. Όπως υποδηλώνει και το επίθετό του, η οικογένειά του ήταν ξακουστή για τους χτίστες, τους μάστορές της. Μέχρι που εκείνος γνώρισε τη γυναίκα του- αυτή, ως γνησία κόρη τσέλιγκα, τον μύησε στον κόσμο του γάλακτος. Ο Μαστρονικόλας λοιπόν ήρθε στην Αθήνα το 1897 και μαθήτευσε σε γαλακτοκομείο, ώσπου άνοιξε το δικό του μαγαζί το 1909. Η οικογένεια ακόμα κα σήμερα διατηρεί δικά της κοπάδια, από όπου προμηθεύεται το γάλα για την παρασκευή της βελούδινης κρέμας που σε συνδυασμό με το τραγανό φύλλο δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό, που δεν σε λιγώνει ούτε σε βαραίνει.Καραολή & Δημητρίου 68, Καστέλλα, 2104123783