shutterstock
shutterstock
25|06|2017 16:30
SHARE
COOKING TIPS

6 υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυγά στις συνταγές σου


Για να διαβάζετε αυτό το κείμενο είτε αποφεύγετε τα αυγά από τη διατροφή σας, είτε είστε αλλεργικοί σε αυτά, είτε βρίσκεστε στη μέση μιας συνταγής και μόλις ανακαλύψατε ότι έχετε ξεμείνει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει λύση αφού- ευτυχώς- τα αυγά δεν είναι αναντικατάστατα. 

Η αλήθεια είναι ότι, όπως ίσως να έχετε παρατηρήσει και από προηγούμενα λάθη του παρελθόντος, τα αυγά είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία μιας συνταγής, ειδικά αν πρόκειται για γλυκό. Αν, βέβαια, για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε να τα συμπεριλάβετε στην συνταγή, μέσα στην κουζίνα σας βρίσκονται μερικά υλικά τα οποία μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τα αυγά και να δώσουν ένα εξίσου δυνατό και λαχταριστό αποτέλεσμα. 

1. Μπανάνα
Για ένα αυγό, χρειάζεστε 1/4 του φλιτζανιού λιωμένη μπανάνα (δηλαδή μισή μπανάνα περίπου). Από εκεί και πέρα όσο αυξάνονται τα αυγά, αυξάνεται αντίστοιχα και η αναλογία.  

2. Λιναρόσπορος 
Σας ξαφνιάσαμε; Αυτή η εξαιρετικά υγιεινή τροφή με την σχετικά ουδέτερη γεύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του αυγού. Πώς; Απλώς ανακατέψετε 1 κ.σ. λιναρόσπορο σε σκόνη με 3 κ.σ. μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές και κολλώδες μίγμα και χρησιμοποιείστε αυτή την ποσότητα αντί ενός αυγού (Αν δεν έχετε σκόνη λιναρόσπορου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκους και να τους αλέσετε εσείς). 

3. Σος μήλου


Πανεύκολη. Γεμίζετε μέχρι τη μέση ένα κατσαρολάκι με νερό, το αφήνετε να βράσει και ρίχνετε μέσα σε αυτό, 1 και 1/2 μήλο, τεμαχισμένα σε κομμάτια. Προσθέτετε κανέλλα, 1 κ.γ. μέλι ή μαύρη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμόνι. Το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά, στραγγίζετε και λιώνετε το μήλο.  Για ένα αυγό θα xρειαστείτε 1/4 του φλιτζανιού από τη σος και θα το ανακατέψετε με 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα. 

4. Φυτικό έλαιο
Αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ο,τι άλλο έχετε εσείς στην κουζίνα σας. Όσο για την ποσότητα, υπολογίστε 1/4 του φλιτζανιού για ένα αυγό. 
Προσοχή: Αν η συνταγή για το κέικ έχει 4-5 αυγά, δεν συστήνεται να τα αντικαταστήσετε όλα με φυτικό έλαιο γιατί θα χαλάσετε την υφή του κέικ και θα γίνει πιο λιπαρό απ’ όσο χρειάζεται. 

5. Ένα μίγμα νερού, λαδιού και μαγειρικής σόδας
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 2 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. φυτικό έλαιο και 2 κ.γ μαγειρική σόδα. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να αντικαταστήσει ένα αυγό. Μάλιστα το συγκεκριμένο μίγμα, αν χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, τα κάνει και πιο αφράτα. 

6. Aquafaba (ρεβυθόζουμο)


Θεωρείται το νέο trend στη γαστρονομία και, στην ουσία, είναι το ζουμί που προκύπτει από το βράσιμο φασολιών ή ρεβυθιών. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη vegan διατροφή. Το ζουμί αυτό είναι πλούσιο σε άμυλο, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά στοιχεία και, σε αντίθεση με τα παραπάνω υλικά που διαβάσατε μέχρι τώρα, είναι κατάλληλο και για παρασκευή μαρέγκας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές όπως μακαρόν, μπισκότα, μους, μπράουνις, παγωτό, αλλά και μαγιονέζα. Με άλλα λόγια, ίσως μιλάμε για τον πιο άξιο από τους άξιους αντικαταστάτες των αυγών! Όσο για την ποσότητα, ένα αυγό ισοδυναμεί με 3 κ.σ. aquafaba.