shutterstock
shutterstock
04|07|2017 18:00
SHARE
FINA

Το τυρί που μπορείς να βάζεις σε κάθε φαγητό χωρίς να ανησυχείς για τις θερμίδες


«Τι λέτε να μαζευτούμε σήμερα το βράδυ στο σπίτι μου; Θα μαγειρέψω εγώ αυτή τη φορά κι έχω ήδη σκεφτεί κάτι πολύ λαχταριστό. Μην ανησυχείτε όσες κάνετε δίαιτα. Το γεύμα θα είναι diet friendly!». Αυτό έγραφε το μήνυμα που έστειλα εκείνη την Παρασκευή στο group που έχουμε με τις φίλες μου για να τις προσκαλέσω για φαγητό. 


Μπορεί να μη συναντιόμαστε κάθε μέρα, όπως συνηθίζαμε πριν μερικά χρόνια που δεν είχαμε απαιτητικά ωράρια, υποχρεώσεις που εξαντλούν το χρόνο και την ενέργεια μας και κάποιες από εμάς και οικογένεια, αλλά μια φορά την εβδομάδα τα βάζουμε όλα στο pause και κανονίζουμε μάζωξη για φαγητό στο σπίτι. 
Tο έχουμε καθιερώσει και η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά είμαστε αναπάντεχα συνεπείς στο ραντεβού μας. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει και ένας «κανόνας» που έχουμε θέσει. Αυτή που καλεί, μαγειρεύει κιόλας. Έτσι, δεν είναι ότι απλώς μαζευόμαστε και μιλάμε. Μαζευόμαστε και μιλάμε τρώγοντας (ναι, έχει τεράστια διαφορά). Η οικοδέσποινα μαγειρεύει, άλλη φέρνει το κρασί, άλλη αναλαμβάνει να φέρει ή να φτιάξει κάποιο γλυκό και κάπως έτσι, μας παίρνει το πρωί να μιλάμε και να τσιμπολογάμε με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.  

Εκείνη την Παρασκευή λοιπόν είχε έρθει η σειρά μου να τις υποδεχτώ και να τους μαγειρέψω. Επειδή ήξερα ότι το χαρτί που γράφει «δίαιτα» με το αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής είχε ήδη κολληθεί στα ψυγεία τους, είχα τάξει λαχταριστό και light φαγητό. Μια ιδέα όχι και τόσο φαεινή τελικά, αφού δεν είχα την παραμικρή έμπνευση για το τι θα μπορούσε να ήταν αυτό. Πως θα ανταποκρινόμουν στις προσδοκίες που εγώ η ίδια είχα δημιουργήσει; Και κυρίως, πότε; Γιατί στο μεταξύ, δεν είναι ότι είχα στη διάθεση μου ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «μπόλικο χρόνο». 


Ήμουν στη δουλειά και μέχρι το απόγευμα έπρεπε και να έχω παραδώσει ένα χιλίων διακοσίων λέξεων κείμενό και να έχω σκεφτεί τι θα φτιάξω, ώστε να πάρω τα υλικά και να επιστρέψω στο σπίτι για την προετοιμασία. Το μόνο γρήγορο, απλό και «ξέρω ότι το κάνω καλά» φαγητό που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν μακαρόνια στο φούρνο με λαχανικά και τυριά, αλλά μόνο τα τυριά έφταναν για να καταργήσουν την έννοια «ελαφρύ». «Τι θέλω και κανονίζω πράγματα που δεν μπορώ να κάνω;», αναρωτήθηκα και για μια στιγμή αγχώθηκα τόσο πολύ που  σκέφτηκα να τα ακυρώσω όλα. 


Λένε ότι σε στιγμές πανικού και πίεσης είναι που σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες. Και κάπως έτσι, άνοιξαν οι ουρανοί και σαν από μηχανής θεός, μου ήρθε στο μυαλό το FINA. Οι πιθανότητες να ανοίξεις το ψυγείο μου και να μην έχει FINA είναι λίγες αφού είναι ο,τι πιο ελαφρύ κυκλοφορεί σε κίτρινο τυρί. Εχει μόλις 10% λιπαρά, αλλά, την ίδια στιγμή, υπέροχη και γεμάτη γεύση, χάρη στη διαδικασία ωρίμανσης που διαρκεί για 4 τουλάχιστον μήνες. Θα έβαζα FINA λοιπόν στο φαγητό! Ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούσα και μακαρόνια ολικής άλεσης και -άμπρα κατάμπρα- θα είχα ένα πεντανόστιμο ελαφρύ πιάτο! 

 


Φώναξα τόσο πολύ από ενθουσιασμό μέσα στο κεφάλι μου που πρέπει να ακούστηκε και στα γύρω γραφεία. Όταν επιτέλους τελείωσα τη δουλειά, έφυγα άρον άρον για το σούπερ μάρκετ και πήγα στο ψυγείο με τα τυριά. «FINA. Να ‘το!» 
«Τέλεια», σκέφτηκα και πήρα 3 πακέτα για σιγουριά. 


Επιστρέφοντας σπίτι έπιασα αμέσως δουλειά. Σε τρία τέταρτα το φαγητό ήταν έτοιμο με το FINA να λιώνει και να εισχωρεί μέσα στα μακαρόνια, αγκαλιάζοντας τα κολοκυθάκια,  τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το πράσο που χρησιμοποίησα για τα λαχανικά. 
Όταν τελείωσα και με τη σαλάτα έκανα και την κίνηση ματ: Έτριψα τυρί FINA από πάνω, πράγμα που αμέσως της έδωσε πιο γεμάτη γεύση. 


Μέσα στην επόμενη ώρα, τα κορίτσια ήταν σπίτι μου και περνούσαμε ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι έχοντας την έκφραση της ικανοποίησης στα πρόσωπά μας. «Χαλάω ολόκληρη δίαιτα για χάρη σου, αλλά χαλάλι. Είναι πάρα πολύ νόστιμο», είπε η Μαρίνα καθώς μασουλούσαμε λαίμαργα τα μακαρόνια. «Καμία δίαιτα δε χαλάς. Έχω χρησιμοποιήσει μακαρόνια ολικής ενώ το κίτρινο τυρί που γεύεσαι είναι FINA. Μόνο 3 γρ. λιπαρά ανά φέτα 30 γραμμαρίων και καθόλου υδατάνθρακες, πίστεψε με, δεν υπάρχει κίτρινο τυρί με λιγότερα λιπαρά, μόνο 10%.  Παράλληλα, είναι και πηγή θρεπτικών συστατικών όπως φώσφορος, ασβέστιο και Bιταμίνη 12», της είπα παίρνοντας το χαμόγελο της δικαίωσης.

«Ποια έχει όρεξη για βόλτα;», είπε η Β. όταν όλες πια είχαμε αφήσει κάτω τα πιρούνια. Συμφωνήσαμε ότι ένας περίπατος στη καλοκαιρινή Αθήνα την ώρα που μόλις είχε αρχίσει να βραδιάζει ήταν ο πιο ανέμελος κι ευχάριστος τρόπος να κλείσουμε αυτό το υπέροχο γεύμα. Αν και όλες έχουμε αυτοκίνητο, αποφασίσαμε ότι θα περπατούσαμε. Άλλωστε είναι γνωστό πως η καλή διατροφή είναι το πρώτο βήμα για μια πιο υγιεινή και ποιοτική ζωή. Αν τη συνδυάσεις όμως και με το περπάτημα (ένας περίπατος 30-40 λεπτών είναι αρκετός), τα αποτελέσματα στην υγεία και στο σώμα σου είναι εντυπωσιακά.

Εκείνο το βράδυ, εκτός από τα νέα μας, ανταλλάξαμε και μια ακόμα πιο σημαντική πληροφορία: Ότι το υγιεινό και με λίγες θερμίδες φαγητό, μπορεί να είναι απολαυστικό. Αρκεί να βάλεις FINA!  Και ότι σε συνδυασμό με μια απλή μορφή άσκησης, όπως το περπάτημα, μπορεί να κάνει θαύματα στη γραμμή σου! `