shutterstock
shutterstock
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Το πιο λαχταριστό πράγμα που μπορείς να φτιάξεις με ένα κουνουπίδι


Σας φαίνεται παράδοξο που βλέπετε τις λέξεις «λαχταριστό» και «κουνουπίδι» στην ίδια πρόταση; Ήρθε η στιγμή να αλλάξετε γνώμη. 

Πότε δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει πως λατρεύει το κουνουπίδι (Ούτε εγώ η ίδια που αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί του δεν το έχω σε εκτίμηση). 

Δεν αμφιβάλλω για τη θρεπτική του αξία. Εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, αλλά και βιταμίνης C, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη µείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης συγκαταλέγεται, αδιαμφισβήτητα, σε ένα από τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας λαχανικά. 

Δεν μπορώ όμως να μην αμφισβητήσω τη μυρωδιά ή τη γεύση του, οι οποίες δεν είναι ευρέως αρεστές. 

Υπάρχουν, ας πούμε, άνθρωποι που δηλώνουν φανατικοί του μπρόκολου (ένα εξίσου αμφιλεγόμενο σε γεύση και μυρωδιά λαχανικό), αλλά για το κουνουπίδι, ποτέ, κανείς δεν έχει εκφράσει κάποιο διθυραμβικό ή έστω θετικό σχόλιο. 

Κοντολογίς, είναι ένα από τα λαχανικά που ή το μισείς ή σου αρέσει έτσι κι έτσι.

Κάτι μου λέει ότι για να βρίσκεστε σε αυτή τη σελίδα, μοιράζεστε παρόμοια συναισθήματα. Μπορεί μάλιστα, όντως να έχετε αγοράσει ένα κουνουπίδι, αλλά ακόμα να είστε σκεπτική για τον τρόπο που θα το μαγειρέψετε.

Όταν το κοιτάτε σάς έρχονται στο μυαλό εικόνες από το μπολ που δε θα αγγίζει κανείς πάνω στο τραπέζι και από τις φιλότιμες πλην ανεπιτυχείς προσπάθειες σας να πείσετε τα παιδιά ή τους φίλους με τους οποίους μοιράζεστε το φαγητό να τσιμπήσουν έστω λίγο.

Ήρθε η ώρα να βάλετε τέλος σε αυτή την αδικία. Πώς; Φτιάχνοντας το πιο κρεμώδες και τυρένιο κουνουπίδι που έχετε φάει ποτέ στη ζωή σας. Αν αυτό σάς ακούγεται κάπως απόλυτο, είναι επειδή, ναι, είμαι τόσο πεπεισμένη και σίγουρη ότι θα το απολαύσετε. 

Συν τοις άλλοις, είναι και πανεύκολο στην παρασκευή.

Πάμε λοιπόν. 

Θα χρειαστείτε:

Τις «φούντες» από ένα μεγάλο κουνουπίδι

50 γρ. βουτυρο 

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

600 ml φρέσκο γάλα 

100 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει της αρεσκείας σας 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τις φούντες από το κουνουπίδι και όταν είναι σχεδόν μαλακές (αλλά όχι εντελώς) αποσύρετε από το μάτι. Τις στραγγίζετε με ένα σουρωτήρι. και τις αφήνετε στην άκρη. 

Στην ίδια κατσαρόλα, την οποία πλέον έχετε αδειάσει, βάζετε το βούτυρο και το ανακατεύετε ελαφρώς μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και σταδιακά αρχίζετε να ρίχνετε το γάλα (ανακατεύοντας συνεχώς) μέχρι να προκύψει μια ρευστή μπεσαμέλ. Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε για να λιώσει. Ήρθε η στιγμή να ενσωματώσετε το κουνουπίδι. Το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα φροντίζοντας να καλυφθεί κάθε επιφάνεια από τη μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε λίγο έξτρα κίτρινο τυρί και έτσι όπως είναι (είτε αφήνοντας το μέσα στην κατσαρόλα, είτε ρίχνοντας το όλο μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος) το ψήνετε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και απολαμβάνετε! 

Στοίχημα ότι όλοι θα θέλουν και δεύτερη μερίδα;