Fatsiο: Το πολίτικο εστιατόριο στο Παγκράτι όπου έτρωγε ο Σεφέρης και ο Μάνος Χατζιδάκις | 0 bovary.gr
Fatsiο: Το πολίτικο εστιατόριο στο Παγκράτι όπου έτρωγε ο Σεφέρης και ο Μάνος Χατζιδάκις | 0 bovary.gr
28|11|2017 09:00
SHARE
FATSIO

Fatsiο: Το πολίτικο εστιατόριο στο Παγκράτι όπου έτρωγε ο Σεφέρης και ο Μάνος Χατζιδάκις


Το Fatsio είναι από εκείνα τα εστιατόρια που η πορεία τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αθήνας. 

Η οικογένεια Φάτσιου, βέβαια, ξεκίνησε το 1948 τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες στην Πόλη. Πρώτος ο Γεώργιος Φάτσιος άνοιξε ένα ουζερί που έγινε στέκι όλων των καλοφαγάδων. Στη συνέχεια ο γιος του, ο Κωνσταντίνος, αναλαμβάνει το κατάστημα και το μετατρέπει σε ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια της Πόλης.

Η μεγάλη του επιτυχία σύντομα τον οδήγησε στο να ανοίξει ένα δεύτερο μαγαζί, στα Πριγκηπονήσια αυτή τη φορά. Το 1964 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να συνεργάζεται με το παλιό εστιατόριο της οδού Πινδάρου «Γεροφοίνικας».

Μετά τη λύση της συνεργασίας αυτής, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο στο Παγκράτι το 1969. Σήμερα τη σκυτάλη έχει πάρει ο γιος του, ο Γιώργος, που μαγειρεύει ο ίδιος όλα τα φαγητά του μενού και η σύζυγός του η Λούλα που πάντα θα σας υποδεχτεί με το χαμόγελο.

Τίποτα, όμως, δεν έχει αλλάξει σε αυτό το μέρος, που έχει άρωμα παλιάς αστικής Αθήνας:  αρτ-ντεκό διακόσμηση, παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, ένα vintage ραδιόφωνο, μια βαριά βελούδινη κουρτίνα, τραπέζια στρωμένα με κολαριστά λευκά τραπεζομάντηλα κι ένα ατομικό πορτατίφ στο καθένα από αυτά, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεστε στην τραπεζαρία μιας αγαπημένης σας θείας που ξέρει να μαγεύει τους καλεσμένους της με απίστευτες νοστιμιές. 

Τo Fatsio επιμένοντας σταθερά στις αξίες του οικογενειακού φαγητού, λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και στη σάλα του θα βρείτε άτομα όλων των ηλικιών: από κατοίκους της περιοχής, καλλιτέχνες, επιστήμονες από  το γειτονικό ίδρυμα Ερευνών, εργαζόμενους μέχρι μαμάδες με παιδιά. Από τα τραπέζια του πάντως έχουν περάσει σημαντικοί Έλληνες όπως ο Σεφέρης, ο Τσαρούχης ο Φασιανός, αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στο Fatsio, πρέπει να ξέρετε ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, τα κινητά τηλέφωνα είναι χαμηλωμένα, οι επισκέπτες μιλούν σχεδόν ψιθυριστά και στο εστιατόριο δεν παίζει μουσική, γιατί για τους ιδιοκτήτες του το μεσημεριανό φαγητό είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία: ένα σημαντικό διάλειμμα για να ανακτήσεις δυνάμεις και να συνεχίσεις την ημέρα σου με ζωντάνια. Σε καθημερινή βάση στις γυάλινες προθήκες του θα βρείτε εξαιρετικά μαμαδίστικα φαγητά, που συχνά εναλλάσσονται, αποκλειστικά εμπνευσμένα από την ελληνική και την πολίτικη κουζίνα, χωρίς μοντερνιές.

Δοκιμάστε τις αγκινάρες αλά πολίτα, τα φημισμένα σουτζουκάκια, το μοσχάρι τυλιγμένο σε με μελιτζάνα, ή τα μικρασιάτικα ρεβύθια. Καθημερινά, θα βρείτε, επίσης, μια μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά, πολλές παραλλαγές κοτόπουλου, εξαιρετικά εσκαλόπ,  και φυσικά λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και κιμά.

Το βασικό είναι ότι οι συνταγές παραμένουν απαράλλαχτες εδώ και χρόνια, ενώ ο κύριος Φάτσιος επιμένει στην ποιότητα των πρώτων υλών και στις τεχνικές μαγειρέματος του, οπότε το φαγητό εδώ είναι πραγματικά όπως παλιά.

Σημειώστε ότι οι σαλάτες του είναι φρεσκότατες και τα βραστά λαχανικά του πάντα ζωντανά, οπότε μην παραλείψετε να  συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάποιο από τα πρώτα πιάτα.

Επίσης  υπάρχει το πιο φρέσκο ψάρι ημέρας και σίγουρα η σπεσιαλιτέ του είναι η σφυρίδα με μαγιονέζα- σπιτική παρακαλώ-  που πρέπει οπωσδήποτε να παραγγείλετε να την πετύχετε, γιατί είναι ένα πιάτο μοναδικής απόλαυσης. 

Τέσσερις φορές το χρόνο -τα Φώτα, στις 25 Μαρτίου, την Κυριακή των Βαΐων και την Καθαρά Δευτέρα- σερβίρουν τέλειο μπακαλιάρο, που φτιάχνεται με μοναδικό τρόπο- πολύ δύσκολα θα βρείτε κάτι ανάλογο σε άλλο μαγαζί!  

Μόνο που θα πρέπει να έχετε κρατήσει τις μερίδες που θέλετε από την προηγούμενη, γιατί γίνεται πραγματικά ανάρπαστος. Τέλος, ακόµα και αν κάνετε δίαιτα, αφήστε χώρο για  το επιδόρπιο.

Τα γλυκά του Fatsio είναι εκείνα που παραπέµπουν περισσότερο στην Ανατολή: αξίζει να δοκιμάσετε εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, δικής τους παραγωγής, καζάν ντιπί, ασουρέ, ρυζόγαλο φούρνου (σουτλάτς), κυδώνι γλυκό, ραβανί ή καρυδόπιτα. 

Αν μένετε  ή εργάζεστε στις γύρω περιοχές (Παγκράτι, Ιλίσια, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Μετς, Βύρωνα, Καισαριανή), να ξέρετε πάντως πως κάνουν και delivery, αν και ο χώρος πραγματικά έχει την δική του αύρα.

Ευφρονίου 5-7, Παγκράτι, 210 7217421

TAGS