shutterstock
shutterstock
ΕΦΑΓΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΟΥ;

Overnight oatmeal: Το απολαυστικό πρωινό που ετοιμάζεις από το βράδυ


Ισχυρίζεστε ότι δεν έχετε χρόνο για πρωινό. Κι αν το φτιάχνατε από το προηγούμενο βράδυ; 

Σας ακούγεται παράδοξο, αλλά αφιερώνοντας 5 λεπτά από τον βραδινό χρόνο χαλάρωσης σας, το πρωί μπορείτε να έχετε ένα εκπληκτικά νόστιμο πρωινό. 

Το σωστό και πλήρες πρωινό (αυτό που όλοι «φωνάζουν» ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας) όντως απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω από το ρίξετε γαλλικό καφέ από την καφετιέρα σε μια κούπα και να τον πίνετε καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε για τη δουλειά. Κι όμως ένα ολοκληρωμένο πρωινό γεύμα είναι είναι κλειδί για πολλά πράγματα.

Ανοίγει την είσοδο σε έναν κόσμο όπου έχετε ενέργεια και οξύνοια (και κατ' επέκταση παραγωγικότητα στη δουλειά), αλλά και την εγκράτεια να μην καταναλώσετε τροφές με κενές θερμίδες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας (βλέπε κεράσματα-λιχουδιές από συναδέλφους, μπισκότα, σοκολάτες, τσιπς κ.α.). 

Η νέα τάση στο fitness απευθύνεται (και) σε όσους θέλουν να τρέφονται σωστά, αλλά δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο το πρωί. Ο λόγος για το overnight oatmeal. Πρόκειται για ένα γεύμα με βάση τη βρώμη το οποίο ετοιμάζετε από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και το αφήνετε να «ολοκληρωθεί» όλο το βράδυ στο ψυγείο (ή για 6-7 ώρες). Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο, μουλιάζει η βρώμη και το μίγμα γίνεται πιο νόστιμο και πιο εύπεπτο. 

 

 

Η βασική συνταγή είναι απλή. Για ένα βαζάκι, χρειάζεστε βρώμη (περίπου 1/2 φλιτζάνι), γάλα ή στραγγιστό γιαούρτι (1 1/2 φλ.), μέλι ή κάποιο γλυκαντικό σιρόπι (2 κ.σ.) και 1 (ή μισή) μπανάνα. Αυτά τα ανακατεύετε σε ένα μπλέντερ και φτιάχνετε τη βάση. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να προσθέσετε ο,τι (μα ό,τι) άλλο εσείς επιθυμείτε π.χ. κακάο, φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα, σταφίδες, κομματάκια σοκολάτας, σπόρους (π.χ. chia), φρέσκα φρούτα της επιλογής σας (που είναι το μόνο υλικό το οποίο προσθέτετε το πρωί ώστε να είναι φρέσκα!). Πραγματικά οι επιλογές είναι αμέτρητες. 

Με κάθε μπουκιά, βιταμίνες, πρωτείνες, φυτικές ίνες εισέρχονται στον οργανισμό σας ενώ η απίστευτα πλούσια και βελούδινη γεύση θα σας κάνει να σκεφτείτε τι χάνατε τόσο καιρό που δεν το δοκιμάζατε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια κρύα εκδοχή του πόριτζ. 

Το προτιμότερο είναι να το φτιάξετε μέσα σε βαζάκι από μαρμελάδα (ή σε ένα δοχείο που σφραγίζει) ώστε να το αφήσετε κλειστό μέσα στο ψυγείο και το πρωί να το καταναλώσετε είτε σπίτι, είτε στη δουλειά. 

Αδιαμφισβήτητα ο πιο θρεπτικός και νόστιμος τρόπος να απολαύσετε τη βρώμη!