Fabergé
Fabergé
VINTAGE

Vintage κοσμήματα: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν τα αγοράσεις


Οι γυναίκες όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο εκτιμάμε τα αληθινά κοσμήματα.

Η λάμψη και το χρώμα τους είναι πολύ διαφορετική και αποπνέουν πολυτέλεια, θηλυκότητα, αστείρευτη κομψότητα. Όσο πιο παλιά είναι τόσο πιο σπάνια, ιδιαίτερα και πολύτιμα. Σκέψου τα κοσμήματα στην μπιζουτιέρα της γιαγιάς σου. Μοιάζουν με αληθινά έργα τέχνης, λεπτοδουλεμένα και με μία μπρονζέ απόχρωση που έχει τους έχει αφήσει ο χρόνος. Τα vintage κοσμήματα είναι πιο οικονομικά. Το να αγοράσεις παλιά κοσμήματα- κειμήλια είναι κάτι που ακούγεται εύκολο, όμως τελικά δεν είναι τόσο απλό, αφού πρέπει να σκεφτείς και να ερευνήσεις για το μέταλλο, τις πέτρες, τα καράτια και πολλά ακόμα. Ωστόσο οι ειδικοί του κοσμήματος γνωρίζουν καλά και μοιράζονται τα μυστικά για να βρεις παλιά κοσμήματα, αληθινούς θησαυρούς και να κάνεις μια πραγματική επένδυση. Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι πολλά. Από τα υλικά που αντέχουν στον χρόνο, μέχρι την φροντίδα που χρειάζονται για να τα διατηρήσεις και πώς να καταλάβεις αν είναι σε καλή κατάσταση. Επιπλέον που πρέπει να τα αναζητήσετε; Σήμερα απαντάμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και απορίες για να γνωρίζετε πριν πάτε για «κυνήγι θησαυρού».

 

Shutterstock
Shutterstock

1 Τα σημεία που θέλουν προσοχή.

Αποφύγετε τα πολύ λεπτά κοσμήματα. Η αντοχή είναι το κλειδί. Έχει σημασία να ελέγξετε αν είναι θαμπά, αν οι πολύτιμοι λίθοι είναι ακόμα ασφαλείς και στερεωμένοι, ενώ η αυθεντικότητα είναι αυτονόητη.

2 Μπορώ να φορέσω vintage σκουλαρίκια;

Η υγιεινή είναι επίσης σημαντική. Αποστειρώστε τα με αντισηπτικά μαντηλάκια και βεβαίως μπορείτε να φορέσετε σκουλαρίκια, που έχουν τεράστια ποικιλία σε σχέδια και στιλ.

Dior, Vestiaire Collective

3 Πώς θα καταλάβετε αν ένα κομμάτι είναι σε καλή κατάσταση;

Κοιτάξτε το πίσω και το μπροστινό μέρος όλων των κομματιών, αν οι πέτρες είναι ασφαλείς και να αν τα οι κρίκοι και κουμπώματα εξακολουθούν να λειτουργούν. Για την αγορά στο διαδίκτυο, ο έλεγχος φωτογραφιών και περιγραφών είναι απαραίτητος. Μην διστάσετε να ρωτήσετε περισσότερα εάν το χρειάζεστε.

4 Τι πρέπει να ρωτήσετε

Αυτό που πρέπει να μάθετε από τον πωλητή είναι αν πρόκειται για το γνήσιο κόσμημα ή αντίγραφο. Ακόμα καλό είναι να έχουν δοκιμαστεί τα υλικά για την ποιότητα τους και την αυθεντικότητα τους. Τέλος σκεφτείτε αν πραγματικά θα το φορέσετε ή όχι.

Hermes, Vestiaire Collective

5 Υπάρχουν υλικά που δεν έχουν αντοχή και πρέπει να αποφεύγονται;

To σμάλτο και τα μαργαριτάρια είναι ανάμεσα στα κομμάτια, που είναι ευάλωτα στον χρόνο. Το σμάλτο σπάει εύκολα ενώ και τα μαργαριτάρια είναι επιρρεπή σε ζημιές, και χάνουν τη λάμψη τους.

6 Πώς πρέπει να καθαρίζονται

Το ζεστό νερό, το υγρό σαπούνι και μια λεπτή οδοντόβουρτσα είναι αυτά που χρειάζεστε για την αναζωογόνηση της λάμψης των πολύτιμων μετάλλων και των πολύτιμων λίθων. Να είστε πολύ ευγενικές και κάντε απαλές κινήσεις, ειδικά γύρω από τις πέτρες. Τέλος στεγνώστε καλά, καθώς η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κοσμήματα vintage.

Givenchy, Vestiaire Collective

7 Ποια είναι αυτά τα οποία αξίζει να αγοράσω

Αν θέλετε να κάνετε μια αγορά- επένδυση, ψάξτε για επώνυμα, παλιά κοσμήματα. Αυτά είναι που θα διατηρήσουν την αξία τους όσα χρόνια κι αν περάσουν.