Η νέα τάση στην περιποίηση των μαλλιών θέλει το σαμπουάν σε μορφή μπάρας | 0 bovary.gr
Η νέα τάση στην περιποίηση των μαλλιών θέλει το σαμπουάν σε μορφή μπάρας | 0 bovary.gr
ΒΑR SHAMPOO

Η νέα τάση στην περιποίηση των μαλλιών θέλει το σαμπουάν σε μορφή μπάρας


Μπορεί να έχετε δει τα προϊόντα σαμπουάν bar όταν κάνετε κάμπινγκ ή στα ταξίδια σας.

Είναι εύκολα στην μεταφορά και πολύ πρακτικά. Ωστόσο, μετά την τρέλα «no poo», η ιδέα του λουσίματος με κάτι διαφορετικό από το υγρό σαμπουάν παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τι είναι όμως αυτή η νέα τάση στην περιποίηση των μαλλιών και γιατί είναι τόσο hot στο εξωτερικό;

Ουσιαστικά, πρόκειται απλά για σαμπουάν σε μορφή μπάρας.

Όπως λένε οι παρασκευαστές τους «ενα καλό στερεό σαμπουάν πρέπει να κάνει ό, τι κάνει ένα καλό υγρό - να αφήνει τα μαλλιά καθαρά και λαμπερά, χωρίς να τα ξηραίνει ή να αφήνει υπερβολική συσσώρευση προϊόντος».

Οι επαγγελματίες

Εκτός από το ότι είναι εύκολο να ταξιδέψετε με ένα φαινομενικά μεγαλύτερης διάρκειας από το υγρό, σαμπουάν, οι μπάρες προσφέρονται για να επαναφέρουν τα μαλλιά σας στην αρχική, λαμπερή και με όγκο κατάσταση τους, απομακρύνοντας τα υπολείμματα που απομένουν από τα χημικά που υπάρχουν στα παραδοσιακά καθαριστικά μαλλιών. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι μπάρες σαμπουάν δεν λούζουν τα μαλλιά με τον ίδιο τρόπο όπως τα σαμπουάν με βάση το συνθετικό σαπούνι, θα παρατηρήσετε μια διαφορά στον τρόπο που αισθάνεστε τα βρεγμένα μαλλιά σας μετά το λούσιμο.

Αυτό επειδή πολλές μπάρες σαμπουάν δεν περιλαμβάνουν μερικά από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά σαμπουάν, όπως sodium lauryl sulfate και ammonium lauryl sulfate.

«Πολλοί ενημερωμένοι καταναλωτές δείχνουν επιφυλακτικότητα στα καθαριστικά που βρίσκονται στα εμπορικά σαμπουάν, και απογυμνώνουν την φυσική υγρασία από τα μαλλιά και το τριχωτό», λένε οι ειδικοί.

Τα απαλά, ήπιου καθαρισμού bar shampoo αφήνουν τα μαλλιά καθαρά, χωρίς να αισθάνονται ξηρά, αντίθετα από τα γνωστά μας  υγρα σαμπουάν του εμπορίου.

Για κάποιους ανθρώπους, δεν χρειάζεται καν conditioner αφού τα μαλλιά τους προσαρμόζονται μετά από μερικά λουσίματα με shampoo bar.

Τα μειονεκτήματα

Ο master stylist Jon-David με έδρα το Σικάγο εξηγεί ότι λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καθαριστικού στη μπάρα σαμπουάν, τείνουν να έχουν πιο κηρώδη σύνθεση, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στα μαλλιά σας και να τα βαρύνει.

«Αυτό συμβαίνει επειδή το σαπούνι είναι φτιαγμένο από έλαια και ένα αλκάλιο – και αντιδρά με το νερό όταν το χρησιμοποιείτε».

Όσοι έχουν μακρά, πορώδη ή σγουρά μαλλιά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν το φριζάρισμα και τα μαλλιά να μπερδεύονται πιο εύκολα.

 

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο

Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις ευρείες κατηγορίες σαμπουάν σε μπάρα.

Τα πρώτα είναι τα κρυο-επεξεργασμένα σαμπουάν (συνήθως κατασκευασμένα από εταιρείες φυσικών προϊόντων). Πλούσια σε φυσικά έλαια, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των μαλλιών και είναι απαλλαγμένα από sodium lauryl sulfate.

Στη συνέχεια, υπάρχουν μπάρες σαμπουάν με βάση τη γλυκερίνη, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ήπιες και με ισορροπία στο ρΗ, αλλά δεν είναι ιδανικές για καθαρισμό και δεν δημιουργούν σαπουνάδα για να γίνει πιο εύκολο το λούσιμο.

Τέλος, υπάρχουν επιφανειοδραστικά σαμπουάν τα οποία είναι καλύτερα στο λούσιμο και είναι πιο ισορροπημένα με το pH, αλλά μπορεί να είναι πιο σκληρά καθαριστικά για ορισμένους τύπους μαλλιών.

Συμπέρασμα; Πρέπει να τα δοκιμάσετε για να ανακαλύψετε αν σας ταιριάζουν, πάντα αποφεύγοντας βλαβερά συστατικά για τα μαλλιά σας.

Για να τα χρησιμοποιήσετε, οι ειδικοί προτείνουν να κόψετε την μπάρα, ώστε να είναι ευκολότερη η εφαρμογή απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής.