Τα Starck Paris ανατρέπουν τα δεδομένα στον κόσμο των αρωμάτων | 0 bovary.gr
Τα Starck Paris ανατρέπουν τα δεδομένα στον κόσμο των αρωμάτων | 0 bovary.gr
STARCK PARIS

Τα Starck Paris ανατρέπουν τα δεδομένα στον κόσμο των αρωμάτων


Τα παιδικά όνειρα και η αχαλίνωτη ονειροπόλα φαντασία του δημιουργού Philippe Starck πίσω από τη συλλογή STARCK PARIS, Peau de Soie, Peau de Pierre και  Peau d’ Ailleurs.

Για πρώτη φορά, ο δημιουργός εκφράζεται μοναδικά μέσα από μια σειρά τριών αρωμάτων η οποία εγκαινιάζει το νέο οίκο αρωμάτων του, STARCK PARIS.

Ηρθε για να κατακτήσει τον κόσμο των αρωμάτων, που ανακάλυψε ως παιδί, με το δικό του τρόπο: παραδίδοντας σε διάσημους αρωματοποιούς ένα προσωπικό όραμα γεμάτο με περιέργεια, τόλμη, ευαισθησία, κομψότητα και γενναιοδωρία.

Οι συλλογές Peau de Soie, Peau de Pierre και Peau d’Ailleurs παρουσιάζονται μέσα από ένα μπουκέτο από απροσδόκητα οσφρητικά ποιήματα των οποίων τα λόγια είναι οι ευωδιές και κάθε επιδερμίδα ένας καμβάς με ατελείωτες δυνατότητες.

Με τα Peau de Soie, Peau de Pierre και Peau d’Ailleurs, ο δημιουργός τους δηλώνει το προφανές, ότι ένα άρωμα είναι ένα οσφρητικό τατουάζ, ένα είδος προσωπικής επιδερμίδας: «το να φοράς ένα άρωμα είναι σαν να δημιουργείς το δικό σου έδαφος». Κοιτάζοντας πέρα από αυτό, αναζήτησε μια νέα διάσταση. Δεν είναι αυτό η αρχική σύνδεση μεταξύ του τι είναι αληθινό και τι είναι άψυχο, μεταξύ του κοντά και του μακριά, μεταξύ του πρωτόγονου ενστίκτου και της ιδιοφυΐας; Ένα μυστηριώδες «κενό» ανάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που γνωρίζουμε και αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Με τους Daphné Bugey, Annick Ménardo και Dominique Ropion, τους τρεις διάσημους αρωματοποιούς που τον βοήθησαν να δημιουργήσει αυτή την πρώτη συλλογή, αποποιούμενοι οτιδήποτε συμβατικό και κομφορμιστικό. Για να μπορέσουν να εξερευνήσουν καλύτερα και να προκαλέσουν τα όρια της δημιουργικότητάς τους, δεν είχαν κανένα περιορισμό, ιδίως όσων αφορά τα υλικά. Πίσω από κάθε άρωμα κρύβεται και ένα δίδυμο, αυτό του δημιουργού και του συγγραφέα. Σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού του, μέσα από μία διερεύνηση που κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ισορροπημένων συμφωνιών, ακολουθήθηκαν αινιγματικοί τρόποι παρασκευής με σκοπό να διατηρήσουν αναλλοίωτη την ταυτότητα των διαφορετικών συστατικών τους.

Εκτός από την ισχυρή επιμονή του σχετικά με την υψηλή ποιότητα των επιλεγμένων συστατικών, δεν υπήρχε κανένα μανιφέστο για την πρώτη συλλογή αρωμάτων από την STARCK PARIS, μόνο μερικοί τρελοί, αλλά ευχάριστοι στόχοι. Μόνο στα πιο τρελά του όνειρα, θα μπορούσε να φανταστεί ο Philippe Starck ότι θα ήταν ικανός να δουλέψει μακριά από τη λεπτομέρεια της ύλης. Η συσκευασία έπρεπε να είναι λιτή, ικανή να συμπληρώνει το άρωμα χωρίς να αφαιρεί από το μυστήριο του ή την άυλη ποιότητά του.

«Δεν είναι το αντικείμενο αυτό που έχει σημασία», λατρεύει να επαναλαμβάνει ο δημιουργός του. Εδώ, αυτό που μετράει είναι τα αρώματα, τα συναισθήματα που δημιουργούν, η αισθησιακή σχέση, αυτό που εκφράζουν. Ιστορίες ανδρών και γυναικών, περιπέτειες στα πιο ξέφρενα όρια της φαντασίας, του σύμπαντος.

Η ακόμη και κάτι πολύ διαφορετικό, ποιος ξέρει;