Helmut Lang Seen by Shayne Oliver fashion show SS2018 /APIMAGES
Helmut Lang Seen by Shayne Oliver fashion show SS2018 /APIMAGES
HELMUT LANG

Helmut Lang SS2018 -Φετιχιστικές αναφορές και αισθησιασμός στην πιο τολμηρή συλλογή της Νέας Υόρκης


Δώδεκα χρόνια μετά την αποχώρηση του αυστριακού σχεδιαστή και ιδρυτή του οίκου, Helmut Lang, από την fashion σκηνή του Μανχάταν για χάρη της αγάπης του για τη γλυπτική τέχνη, το brand που αγαπήθηκε για τη μίνιμαλ αλλά φετιχιστική αισθητική του, τη δημιουργία luxury items από καθημερινά αντικείμενα και για τη unisex προσέγγιση στην ένδυση, έδειξε και πάλι τη δυναμική του μέσα από τη νέα συλλογή που σχεδίασε για λογαριασμό του ο guest designer, Shayne Oliver.

Ο σχεδιαστής Shayne Oliver, που έγινε γνωστός μέσα από το προβοκατόρικο streetwear brand «Hood by Air», προσλήφθηκε από την editor in residence του οίκου, Isabella Burley, με σκοπό να δημιουργήσει μια capsule συλλογή και πράγματι, κατάφερε μέσα από το ταλέντο του αλλά και την αισθησιακή του οπτική να ξεσηκώσει το κοινό στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη Ready to Wear Spring /Summer 2018 συλλογή του Shayne Oliver για γυναίκες και άντρες φέρει τον τίτλο «Helmut Lang Seen By Shayne Oliver» και παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Σόχο. Το σόου, στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες και άντρες μοντέλα με τατουάζ και piercing, ήταν αναμφίβολα το πιο προκλητικό κι εκκεντρικό που είδαμε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη. Ενα σόου με σαφείς φετιχιστικές αναφορές τόσο στα ρούχα, όσο και στα αξεσουάρ του brand, αλλά και ξεκάθαρο unisex χαρακτήρα.

apimages
apimages

Η αυλαία για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συλλογή άνοιξε με τα δερμάτινα, υπερμεγέθη σουτιέν (bras) με φερμουάρ που θύμιζαν εκείνα που κάποτε φορούσαν οι γιαγιάδες μας, αλλά πλέον συνδυάζονται πάνω από oversized μαύρα μπλέιζερς ή ολοκληρώνουν το look μας ως τσάντες -αν και αυτή η εκδοχή της τσάντας δεν είναι τόσο πρακτική σίγουρα, δημιουργεί όμως ένα εντυπωσιακό statement.

Ακόμη, ο Shayne Oliver μας συστήνει τα πιο τολμηρά και σέξι ασύμμετρα bra tops, αυτά που θα μπορούσαν κάλλιστα να λέγονται και bralettes, μιας και το ύφασμα με το οποίο φτιάχτηκαν έφτανε συχνά σχεδόν για να καλύψει το στήθος των μοντέλων.

apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages

Πρωταγωνιστές της Ready to Wear Spring /Summer 2018 συλλογής του Shayne Oliver για τον οίκο Helmut Lang ήταν όπως θα δείτε παρακάτω τα bondage δερμάτινα λουριά, που παρέπεμπαν σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Ο Shayne Oliver σημείωσε ότι σέβεται και θαυμάζει τον άνθρωπο που ίδρυσε το label, τον Helmut Lang και μέσα από τη συλλογή που σχεδίασε για τη σεζόν Spring /Summer 2018 αποτίει φόρο τιμής σε αυτόν, αλλά παράλληλα βάζει τη δική του πινελιά, τη δική του οπτική γωνία: οι άντρες περπατούν στην πασαρέλα και φορούν ψηλοτάκουνα και οι γυναίκες εκπέμπουν μια σκληρότητα. Καθένας μπορεί να απελευθερώσει την ντίβα που κρύβει μέσα του. Εχει την ευκαιρία να είναι ο εαυτός του, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει για χάρη κανενός.  

apimages
apimages

Περίτεχνα κοψίματα, δέρμα σε όλες τις εκδοχές του, τονισμένοι ώμοι, διαφάνειες, peekaboo ζώνες, δερμάτινα codpieces (καλύμματα καβάλου), τσάντες από λουστρίνι, metallics, top coats, παντελόνια που άφηνα εκτεθειμένα τα εσώρουχα και κορσέδες απέπνεαν έναν διαρκή αφαιρετικό αισθησιασμό που μόνο ντροπή δεν προκαλούσε στους επίτιμους καλεσμένους του οίκου. Οσο για τα χρώματα; Μαύρο, κόκκινο και λευκό ήταν η βασική «παλέτα» στην οποία στηρίχθηκε ο νεαρός σχεδιαστής Shayne Oliver, αν και υπήρχαν και κάποιες άλλες προσθήκες, όπως το baby pink, το έντονο πορτοκαλί και το μπλε. Μια συλλογή που σίγουρα δύσκολα θα μπορούσε να φορεθεί στην καθημερινότητα, αλλά έφερε έναν έντονα καινοτόμο χαρακτήρα.

apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages

Το μακιγιάζ επιμελήθηκε ο Inge Grognard, ο οποίος αποφάσισε να δώσει έμφαση στα χείλη των μοντέλων, που είχαν μια βαθιά αλλά ζωηρή κόκκινη απόχρωση, ενώ τα μαλλιά είχαν 90s αναφορές και είδαμε τόσο wet-look, όσο και γυαλιστερές, σφιχτές μπούκλες. Το logo του οίκου το είδαμε να φιγουράρει στα νύχια των μοντέλων.

apimages
apimages

Η παρουσίαση της Ready to Wear Spring /Summer 2018 συλλογής πραγματοποιήθηκε σε ένα industrial σκηνικό. Στην πασαρέλα ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε μια από τις μούσες του label, την Danielle Zinaich, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ στα 15 και 27 χρόνια αργότερα εμφανίστηκε αποδεικνύοντας ότι τα 1990s είναι ακόμα «ζωντανά», καθώς επίσης και άλλα δύο ονόματα που έχουν συνδεθεί με τον οίκο: Kristen Owen και Missy Rayder. Μάλιστα η Kristen Owen έκλεισε το σόου του σχεδιαστή μαζί με άλλες προσωπικότητες και κορίτσια και αγόρια της Νέας Υόρκης, υπό τους ήχους της techno, αλλά το σόου ολοκληρώθηκε με τη μελωδία του «I Have Nothing» της Whitney Houston.

Το «παρών» έδωσαν σταρ κυρίως της μουσικής σκηνής, αλλά και νέοι άνθρωποι από το χώρο της βιομηχανίας της μόδας. Και παρά το γεγονός, ότι το νεαρό της ηλικίας τους δεν δικαιολογεί την αγάπη τους για το brand, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Shayne Oliver, ο Helmut Lang κατόρθωσε από τη στιγμή της δημιουργίας του label, να ασκήσει τόσο δυνατή επιρροή, ώστε αυτή παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα.

«Εμαθε στους ανθρώπους πως να είναι αισθησιακοί με τον σωστό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages
apimages