Τατουάζ: Υπάρχει κίνδυνος; Πόσο κοστίζει; Ολα όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις | 0 bovary.gr
Τατουάζ: Υπάρχει κίνδυνος; Πόσο κοστίζει; Ολα όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις | 0 bovary.gr
21|10|2016 18:00
SHARE
ΤΑΤΟΥΑΖ

Τατουάζ: Υπάρχει κίνδυνος; Πόσο κοστίζει; Ολα όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις


Το τατουάζ, ή δερματοστιξία στα ελληνικά, έχει πανάρχαια ιστορία και δεν είναι νέα μόδα. Μάλιστα το αρχαιότερο έχει εντοπιστεί στη μούμια του Ότζι, που είναι 5300 χρόνων. Αρχικά, τα τατουάζ συνδέονταν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική θέση των ανθρώπων. Αργότερα ξεκίνησε μια προκατάληψη απέναντί τους, καθώς συνδέθηκαν με αντικοινωνικές ομάδες.

Σήμερα πάντως, το τατουάζ θεωρείται μια μορφή τέχνης, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μετά την απόκτησή του βελτιώνεται σημαντικά η αυτοπεποίθηση του ανθρώπου σε σχέση με την εξωτερική του εμφάνιση. Ένα άλλο κίνητρο εξίσου σημαντικό είναι η αίσθηση της μοναδικότητας, ή η έκφραση μιας προσωπικής ιδέας. Πολλές φορές βέβαια το τατουάζ δηλώνει ένα δυσάρεστο γεγονός, όπως μια απώλεια, ή κρύβει ένα μήνυμα που δίνει δύναμη στον κάτοχό του και τον εμψυχώνει. Επίσης μπορεί να είναι ένδειξη αφοσίωσης ή αγάπης προς ένα πρόσωπο. Σύμφωνα με έρευνες , τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συνδέουν το τατουάζ με τη σεξουαλικότητα κι ελκύονται από όσους έχουν.

  • Πώς διαλέγω το τατουάζ που θέλω να κάνω;

Καταρχάς, σκεφτείτε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τι θέλετε να ζωγραφίσετε στο δέρμα σας (τουλάχιστον για ένα χρόνο)και σιγουρευτείτε ότι έχετε βρει το σχέδιο που σας ταιριάζει. Εάν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θέλετε να χτυπήσετε, κάντε έρευνα, αλλά μην ψάχνετε σε sites για τατουάζ, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε με ένα πολύ κοινό σχέδιο. Βρείτε έναν tattoo artist που σας ταιριάζει και μελετήστε προσεχτικά τη δουλειά του. Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, συζητήστε μαζί του και αποφασίστε από κοινού . Ένα καλό τατουάζ είναι αποτέλεσμα καλής επικοινωνίας. Όταν καταλήξετε σε κάποιο σχέδιο, μην σταθείτε μόνο στη γενική εικόνα, αλλά συγκεντρωθείτε στις λεπτομέρειές του.

  • Το τατουάζ πονάει;

Η διαδικασία είναι η εξής: ο tattoo artist χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή με μία ή περισσότερες μικρές βελόνες, οι οποίες τρυπούν επαναλαμβανόμενα το δέρμα, εκχέοντας σε κάθε τρύπημα μικροσκοπικές σταγόνες χρωστικής ουσίας στην εξωτερική του στοιβάδα. Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς αναισθητικό, προκαλεί σαφώς αιμορραγία και ναι, πονάει. Αν το τατουάζ είναι πολύ μεγάλο, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Μπορείτε όμως να το κάνετε σε συνεδρίες και μην ντραπείτε να ζητήσετε διάλειμμα, αν δεν αντέχετε τον πόνο. Συνήθως μετά τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά, θα αρχίσει να συνηθίζει το σώμα σας.

  • Τι πρέπει να προσέξετε, αφού τελειώσει το τατουάζ σας;

Όταν η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί περίπου δυο μέρες για να στεγνώσει και το δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να ξεφλουδίσει Είναι πολύ πιθανό επίσης να έχετε κάποιες αμυχές: είναι σημαντικό να μην τις πειράξετε. Να τις καθαρίζετε προσεχτικά, να τις ενυδατώνετε και να τις καθαρίζετε με λοσιόν χωρίς οινόπνευμα. Αν κάνετε το τατουάζ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να το προστατεύετε από την ηλιακή ακτινοβολία να το καλύπτετε με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας. Γενικώς πάντως για δυο εβδομάδες, δεν πρέπει να πλύνετε την περιοχή με νερό.

  • Πώς επιλέγω τον σωστό tattoo artist

Πρέπει να κάνετε μια αρκετά μεγάλη έρευνα για να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει. Σε περίπτωση που σας προτείνουν φίλοι σας κάποιο συγκεκριμένο μαγαζί, πρέπει και οι ίδιοι να το επισκεφτείτε. Ελέγξτε ότι τηρεί τους κανόνες υγιεινής . Έχετε δικαίωμα (και κατά τη γνώμη μου πρέπει να το κάνετε) να ζητήσετε να δείτε τα πιστοποιητικά του. Επίσης είναι σημαντικό να έχετε προσωπική επικοινωνία με τον άνθρωπο που θα σας κάνει το τατουάζ. Να θυμάστε όμως ότι οι tattoo artists είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή, καλλιτέχνες. Εδώ δεν ισχύει ο κανόνας ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Μπορεί εύκολα να σας διώξουν, αν θεωρήσουν ότι έχετε κακά vibes.

  • Σε ποια σημεία μπορώ να κάνω τατουάζ;

Παντού, αλλά εάν κάνετε το τατουάζ στις παλάμες ή στις πατούσες να ξέρετε πως γρήγορα θα ξεθωριάσει. Επίσης, το τατουάζ επηρεάζεται από τις αλλαγές του σώματος, οπότε αν, για παράδειγμα, το κάνετε στην περιοχή της κοιλιάς κι αρχίσετε να χάνετε ή να παίρνετε κιλά, θα υποστεί αλλοιώσεις. Το πιο οδυνηρό σημείο για ένα τατουάζ είναι στην περιοχή ανάμεσα στον ώμο και το γοφό. Αν αποφασίσατε να το χτυπήσετε εκεί, θα χρειαστεί να κάνετε πολλά διαλείμματα και να παίρνετε βαθιές αναπνοές για να μην λιποθυμήσετε.

  • Πόσο κοστίζει;

Υπάρχει μεγάλη γκάμα στις τιμές, ανάλογα με το μαγαζί και τον καλλιτέχνη, και φυσικά εξαρτάται από το μέγεθος και τη δυσκολία του σχεδίου που θα επιλέξετε. Πάντως να ξέρετε ότι ένα καλό τατουάζ δεν είναι πολύ φτηνό κι ένα φτηνό τατουάζ δεν είναι πολύ καλό.

  • Υπάρχουν κίνδυνοι από το τατουάζ;

Εάν είστε αλλεργικοί σε κάποια καλλυντικά είναι πιθανό να έχετε αλλεργικές αντιδράσεις και στο τατουάζ. Ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας και κάντε το τεστ που θα σας υποδείξει, προκειμένου να βρει τη χρωστική ουσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής, δεν θα αντιμετωπίσετε πιθανόν άλλα προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση όμως μπορεί να προκληθούν σοβαρές μολύνσεις και να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια. Ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων είναι υπαρκτός, μόνο αν δεν τηρούνται οι κανόνες. Ο tattoo artist πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να φοράει οπωσδήποτε χειρουργικά γάντια, το δέρμα σας να απολυμανθεί πριν και μετά το τατουάζ, και να καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βεβαιωθείτε τέλος ότι η συσκευασία κάθε βελόνας που θα χρησιμοποιηθεί, ανοίγεται μπροστά σας.

Έχουν υπάρξει αναφορές για περιπτώσεις, όπου οι χρωστικές του τατουάζ επηρέασαν την ποιότητα της λαμβανόμενης εικόνας κατά τη μαγνητική τομογραφία. Οπότε αν πρέπει να κάνετε την συγκεκριμένη εξέταση κι έχετε τατουάζ, ενημερώστε το γιατρό σας.

  • Μπορεί να αφαιρεθεί το τατουάζ;

Μπορεί με λέιζερ, αλλά η διαδικασία είναι πιο επώδυνη κι από αυτή του τατουάζ. Εάν το τατουάζ σας πάντως έχει μαύρο χρώμα , γίνεται λίγο πιο απλή. Πάντως εάν αποφασίσετε ότι δεν σας αρέσει το τατουάζ σας, καλύτερα να το καλύψετε με ένα άλλο. Και κυρίως πριν αρχίστε να γεμίζετε με ονόματα αγαπημένων, σιγουρευτείτε για τα συναισθήματά σας.

  • Χρήσιμες οδηγίες

Όταν κλείσετε το ραντεβού για το τατουάζ σας, φροντίστε την προηγούμενη μέρα να μην έχετε ξενυχτήσει, να κοιμηθείτε καλά και να είστε ξεκούραστοι., γιατί θα πρέπει να έχετε αντοχές. Επίσης απαγορεύεται να πιείτε αλκοόλ, για να μην κάνετε μεγάλη αιμορραγία.