7 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα και δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε  | 0 bovary.gr
7 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα και δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε | 0 bovary.gr
ΘΕΑΤΡΟ

7 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα και δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε


Λίγο πριν το τέλος Ιανουαρίου και επτά νέες παραστάσεις ετοιμάζονται για πρεμιέρα. Επτά έργα, σύγχρονα τα περισσότερα, δίνουν ραντεβού με το κοινό στις αίθουσες και αξίζει να τα προσέξουμε.

1) «Φθινοπωρινή σονάτα»

Τη γνωρίσαμε ως σενάριο με την υπογραφή του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τις κορυφαίες Ινγκριντ Μπέργκμαν και Λιβ Ουλμαν στη μεγάλη οθόνη, στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

Τώρα μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Η σχέση μάνας-κόρης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιστορίας που ουσιαστικά καταπιάνεται με το μεγάλο θέμα της ευθύνης και της αγάπης.

Ο Αρης Τρουπάκης σκηνοθετεί την Μπέτυ Αρβανίτη στον ρόλο της μητέρας, την Δέσποινα Κούρτη (κόρη) και τον Δημήτρη Ήμελλο ( Πάστωρ Βίκτωρ) (26/1).

Φθινοπωρινή Σονάτα
Φθινοπωρινή Σονάτα

2) «Το τραμ με το όνομα “Πόθος”»

Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Τενεσί Ουίλιαμς έγραψε το θεατρικό έργο, που δεν άργησε να γίνει ταινία από τον Ελία Καζάν και το δίδυμο Βίβιαν Λι και Μάρλον Μπράντο.

Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ο Μιχαήλ Μαρμαρινός που επέλεξε να αποδώσει τον τίτλο μεταφράζοντας ακριβώς τον πρωτότυπο, δίνει τη δική του σφραγίδα στο κλασικό αριστούργημα.

Μπλανς Ντυμπουά η Μαρία Ναυπλιώτου και Στάνλεϊ Κοβάλσδκι ο Χάρης Φραγκούλης.

Παίζουν επίσης η Θεοδώρα Τζήμου (Στέλλα) και ο Αγγελος Τριανταφύλλου (2/2).

Τραμ με το όνομα «Πόθος»
Τραμ με το όνομα «Πόθος»

3) «Cabaret»

Τα λόγια είναι περιττά για το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Μπομπ Φος με τη Λάιζα Μινέλι (1972) στον ρόλο της Σάλι Μπόουλς.

Στην ελληνική του μεταφορά για το Παλλάς, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, τις χορογραφίες ο έμπειρος Δημήτρης Παπάζογλου και τους πρωτότυπους στίχους η Αφροδίτη Μάνου.

Παίζουν ο Τάκης Ζαχαράτος (Κομπέρ), η Τάμτα (Σάλι Μπόουλς) και οι Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μπισμπίκης κ.ά. (3/2).

4) «Αμφιβολία»

Γνωρίσαμε το έργο (βραβείο Πούλιτζερ 2005) μέσα από την ταινία με τη Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν που σκηνοθέτησε ο συγγραφέας του έργου, Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, το 2008.

Στο θέατρο Ροές, η Ρούλα Πατεράκη θα ερμηνεύσει τον ρόλο της αυστηρής διευθύντριας ενός θρησκευτικού σχολείου που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον χαρισματικό ιερέα αμφιβόλου ηθικής.

Τον πατέρα Φλυν ερμηνεύει ο Νίκος Κουρής.

Σκηνοθεσία: Απόλλων Παπαθεοχάρης.

Παίζουν ακόμα η Λίλα Μπακλέση και η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (7/2).

Αμφιβολία
Αμφιβολία

5) «Φεγγίτης»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί το έργο του βρετανού συγγραφέα Ντέβιντ Χέαρ, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση δύο ανθρώπων που διαφέρουν σε όλα.

Εκείνος είναι πραγματιστής και εκείνη είναι ιδεαλίστρια. Το «Skylight» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1995 και δεν άργησε να περάσει με επιτυχία στο West End και στο Μπρόντγουεϊ.

Ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου συναντώνται στη σκηνή του θεάτρου Εμπορικόν και αναμετρώνται με τον έρωτα, την αγάπη, την ανάγκη του ενός για τον άλλον, ενώ όλα γύρω και κυρίως μέσα τους, τους χωρίζουν. (10/2).

6) «Πενθεσίλεια»

 Το έργο του Κλάιστ, γραμμένο το 1808, εμπνέεται από ένα άγνωστο, σχεδόν, περιστατικό του Τρωικού Πολέμου, ανάμεσα στις Αμαζόνες και τους Ελληνες, ή καλύτερα ανάμεσα στη βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια και τον αρχηγό των Ελλήνων, Αχιλλέα.

Και ο πόλεμος μετατρέπεται σε επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Η παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μεταφέρεται στη σκηνή από τον Παντελή Δεντάκη με τη Βίκυ Βολιώτη στον επώνυμο ρόλο.

Παίζουν: Θάνος Τοκάκης, Αργύρης Ξάφης, Αλκηστις Πουλοπούλου, Ηρώ Μπέζου κ.ά. (14/2).

 

7) «Ψηλά από τη γέφυρα»

Ενα από τα κορυφαία έργα του αμερικανού Αρθουρ Μίλερ φέρνει τον Γιώργο Κιμούλη για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Θα υποδυθεί τον Ιταλό μετανάστη Εντι Καρμπόνε, έναν ώριμο άντρα που θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν έρωτα, που θα τον οδηγήσει σε μια καταστροφική ζήλια.

Πρωτοανέβηκε το 1955 και ξαναδουλεύτηκε, για την παράσταση του Πίτερ Μπρουκ, το 1956.

Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη.

Παίζουν η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Ηλιάνα Μαυρομάτη, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Κώστας Φαλελάκης κ.ά. (15/2)

Ψηλά από τη γέφυρα
Ψηλά από τη γέφυρα