Νέες ταινίες: «Αόρατη κλωστή», ο Daniel Day-Lewis στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση | 0 bovary.gr
Νέες ταινίες: «Αόρατη κλωστή», ο Daniel Day-Lewis στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση | 0 bovary.gr
01|02|2018 12:49
SHARE
ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Νέες ταινίες: «Αόρατη κλωστή», ο Daniel Day-Lewis στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση


Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις συναντάει για μια ακόμα -και μάλλον τελευταία φορά- τον Πολ Τόμας Άντερσον, ο Λευτέρης Χαρίτος καταδύεται στα μυστικά του Ζακ Μαγιόλ, ενώ ο Λίαμ Νίσον ενσαρκώνει τον άνθρωπο που έκανε τον Νίξον να παραιτηθεί.

  • Αόρατη Κλωστή (Phantom Thread)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Αντερσον

Παίζουν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λέσλι Μάνβιλ, Βίκι Κριπς

Περίληψη:

Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50, ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ και η αδερφή του, Σίριλ κυριαρχούν στο χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης.

Παράλληλα, πλήθος γυναικών μπαίνουν εφήμερα στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ρέινολντς, ενσαρκώνοντας τις κατά διαστήματα μούσες του για να παραχωρήσουν σταδιακά τη θέση τους στις επόμενες, οι οποίες, όμως, θα έχουν ανάλογη τύχη. Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του Ρέινολντς είναι η Σίριλ μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του.

Από τη στιγμή που ερωτεύεται και παραδίδεται στην Άλμα συνειδητοποιεί ότι διασαλεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη ζωή του, πράγμα που τον τρομοκρατεί.

Η απρόσμενη, αυτή, ερωτική σχέση έρχεται να μεταμορφώσει και τους δύο, αλλά και την ίδια την ερωτική τους σχέση. Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Ντάνιελ Ντέι Λιούις κατά τα λεγόμενά του στο πιο ρομαντικά άρρωστο love story που έχετε δει.

Ο Πολ Τόμας Άντερσον αφηγείται με τον δικό του τρόπο την ερωτική ιστορία ενός διάσημου αλλά εξαιρετικά εκκεντρικού σχεδιαστή ρούχων με μια κατά πολλά χρόνια νεότερη γυναίκα, την Άλμα, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί τέλειας σχέσης και αποσπάει έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Ρέινολντς Γούντκοκ, φανατικά εργένης και ιδιόρρυθμος στα όρια της μονομανίας, εξαιρετικά προσκολλημένος στο φάντασμα της μητέρας του και συνδεδεμένος στενά με την αδερφή του, τη μόνη γυναίκα που φαίνεται πως μπορεί να τον χειριστεί, σχεδιάζει τα πιο όμορφα φορέματα για την υψηλή κοινωνία.

Καμία γυναίκα δεν έχει θέση στη ζωή του. Όταν, όμως, γνωρίσει την κατά πολλά χρόνια νεότερη Άλμα που εργάζεται ως σερβιτόρα, θα ανακαλύψει την άγρια χαρά του πόνου γι' αυτόν που αγαπάς και θα απαρνηθεί την εξουσία που τον γοητεύει. Ο Πολ Τόμας Άντερσον με τον γνωστό αφηγηματικό του ρυθμό στο πρώτο μέρος αφήνει τον χρόνο να κυλάει εισάγοντας τον θεατή στον κόσμο των ηρώων, αποκαλύπτοντας τις μεταξύ τους σχέσεις, χωρίς ποτέ να συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο.

Έτσι, όμως, τον προετοιμάζει για τα καταιγιστικά συμβάντα του δεύτερου μέρους, όπου με ιδιοφυή τρόπο ανατρέπει κάθε νόρμα και τελικά μέσα από μια απίθανη ανατροπή αποκαλύπτει την ομορφιά και το μεγαλείο της αγάπης. Από τον Άντερσον δεν θα περίμενε ποτέ κανείς μια συμβατική ανάγνωση των ανθρωπίνων σχέσεων και στην «Αόρατη Κλωστή» φροντίζει να επιβεβαιώσει τη φήμη του με την πιο ανορθόδοξη ερμηνεία της ευτυχίας. Ο Ντάνιελ Ντει Λιούις , που ελπίζουμε να πάρει πίσω την απόφασή του και να επιστρέψει στα σετ, για ακόμα μια φορά δίνει ένα ρεσιτάλ, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια και φτάνοντας πολύ βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Πολύ καλή και η νεαρή Βίκυ Κριπς που στέκεται επάξια δίπλα σε αυτό το μεγαθήριο, δίνοντας απρόσμενες διαστάσεις στην ηρωίδα της, όπως και η Λέσλι Μάνβιλ που με την ήρεμη δύναμή της συνθέτει έναν από τους πιο μυστηριώδεις χαρακτήρες της χρονιάς.

  • O άνδρας που έριξε τον Λευκό Οίκο (Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House)

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Πίτερ Λάντεσμαν

Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Ντάιαν Λέιν, Μάρτον Κσόκας, Τομ ΣάιζμορΤρέιλερ:

Περίληψη:

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Μαρκ Φελτ, του δευτέρου σε ιεραρχία αξιωματικού του FΒΙ, που χαρακτηρίστηκε ως το «βαθύ Λαρύγγι» ή αλλιώς «καρφί» στο σκάνδαλο του Watergate. Η ταυτότητα του μυστικού πληροφοριοδότη της Washighton Post παρέμεινε για πάνω από τριάντα χρόνια πηγή συνεχούς δημόσιας περιέργειας και εικασιών, μέχρι που το 2005 ο Φελτ αυτοαποκαλύφθηκε μέσω ενός άρθρου στο Vanity Fair.

Ενώ το όνομά του έγινε δημοσίως γνωστό για πάνω από μία δεκαετία, λίγοι γνώριζαν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του εξαιρετικά ιδιοφυούς και ασυμβίβαστου Φελτ, ο οποίος ρίσκαρε και τελικά θυσίασε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, της καριέρας και τελικά της ελευθερίας του, για να φέρει στο φως αυτά που γνώριζε. Έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες γύρω από το σκάνδαλο Watergate, που οδήγησε στην μοναδική παραίτηση Αμερικανού Προέδρου, του Ρίτσαρντ Νίξον. 

Στο «All the President's Men» βλέπουμε την περίπτωση του Μαρκ Φελτ, υποδιευθυντή του FBI, (τότε τον υποδυόταν ο Χαλ Χόλμπρουκ), γνωστός με το ψευδώνυμο «Bαθύ Λαρύγγι», που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην όλη υπόθεση και τώρα ήρθε η σειρά για μια ταινία αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτή τη μυστηριώδη φιγούρα. Ο Πίτερ Λάντεσμαν ξεκινάει την ιστορία από τον θάνατο του Χούβερ, ιδρυτή του FBI που τον αντικαθιστά ο Γκρέι κι όχι ο Φελτ, όπως πολλοί περίμεναν, για να ξεδιπλώσει με στρωτούς αφηγηματικούς ρυθμούς και έξυπνο μοντάζ μια ιστορία διαπλοκής, μέσα από την οποία προκύπτει το πορτρέτο ενός άνδρα που θυσίασε τα πάντα για να φέρει την αλήθεια στο φως. 

Ταυτόχρονα εστιάζει στην οικογενειακή ζωή του Φελτ για να αποδείξει την ευαισθησία και το ακέραιο του χαρακτήρα ενός ανθρώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία.

Χωρίς να αποφεύγει την ηρωοποίηση, ο Λάντεσμαν φτιάχνει μια κατασκοπική ταινία με σασπένς, χαρακτήρες, σχέσεις και ένα σαφές ηθικοπλαστικό μήνυμα, σχετικά με τον ρόλο του πολίτη μέσα στη δημοκρατία. Τελικά ο Φελτ παρουσιάζεται ως ένας σωστός πατριώτης και τίμιος άνθρωπος, χωρίς καμία πολιτική θέση, -πράγμα μάλλον απίθανο- και η ταινία περιορίζεται στα πλαίσια μιας καλογυρισμένης μεν πλην όμως ελλιπούς βιογραφίας. Ο Λίαμ Νίσον επιτέλους σε μια ταινία δεν σκοτώνει τους κακούς, αλλά ερμηνεύει έναν στιβαρό χαρακτήρα που τον υποστηρίζει με λιτότητα, ενώ στο πλευρό του η Ντάιν Λέιν ερμηνεύει τη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική επιδρά στο άτομο.

  • Dolphin Man (Ντοκιμαντέρ)

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος

Περίληψη:

Η συναρπαστική ιστορία του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, ήρωα της ταινίας «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν. Το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Λευτέρη Χαρίτου είναι μια εντυπωσιακή διεθνής συμπαραγωγή με γυρίσματα σε όλο τον κόσμο που φέρνει στο προσκήνιο την αληθινή ιστορία του Ζακ Μαγιόλ του απίθανου δύτη, που ενέπνευσε τον Λικ Μπεσόν για το «Απέραντο Γαλάζιο».

Μέσα από σπάνιο υλικό αλλά και εξομολογήσεις κοντινών ανθρώπων, συνεργατών ακόμα και της κόρης του Μαγιόλ, ο Χαρίτος αποκαλύπτει τη βαθιά φιλοσοφία του δύτη γύρω από το άθλημά του, αλλά και την ανάγκη του να ξεπερνάει τα όρια. 

Ο ίδιος άλλωστε ο Μαγιόλ, αν και έσπασε τα ρεκόρ καταδυόμενος στα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ποτέ δεν είχε βασικό στόχο τη διάκριση, αλλά την εξερεύνηση.

Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, συγγενείς, φίλοι και «κληρονόμοι» του Μαγιόλ, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, ακόμα και Θιβετιανοί μοναχοί που επισκεπτόταν τακτικά μιας κι έκανε φανατικά γιόγκα, προσπαθώντας να επιμηκύνει την αναπνοή του, μοιράζονται το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα, τις μικρές του αδυναμίες, αλλά και τις βαθύτερες αναζητήσεις του.

Έτσι, μέσα από αυτές τις συναρπαστικές αφηγήσεις ο Χαρίτος επιχειρεί να καταλάβει και τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, ως μια πράξη επιλογής, μια έξοδο σε έναν καλύτερο κόσμο, όπως πίστευε μάλλον ο ίδιος. 

Συνδυάζοντας σπάνια αρχειακά φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, αλλά και τη φωνή του Ζαν Μαρκ Μπαρ (πρωταγωνιστή του «Απέραντου Γαλάζιου») που διαβάζει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του, αναδεικνύει την εσωτερική κατάδυση που αναζητούσε ο Μαγιόλ, σε ένα ντοκιμαντέρ που παραδίδει μαθήματα αφήγησης.

  • Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων (Early Man)

Σκηνοθεσία: Νικ Παρκ

Σκηνοθετική επιμέλεια στα ελληνικά: Ηλίας Ζερβός

Ακούγονται οι φωνές των (στα ελληνικά): Νίκος Αξιώτης, Κώστας Δαρλάσης, Δημήτρης Μακαλιάς, Ηλίας Ζερβός, Έβελυν Ασουάντ, Δαυίδ Μαλτέζε

Περίληψη:

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μεταξύ της Παλαιολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού από τον βραβευμένο με τέσσερα Όσκαρ σκηνοθέτη Νικ Παρκ. Τοποθετημένο χρονικά στις απαρχές του κόσμου, όταν προϊστορικά πλάσματα και μαλλιαρά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, «Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων» αφηγείται την ιστορία του Νταγκ, μαζί με τον βοηθό του Χόγκνομπ, και την προσπάθεια να ενώσουν τη φυλή τους απέναντι στην εχθρική απειλή του Λόρδου Νουθ, ώστε να σώσουν το σπίτι τους.

Ενώ ο Νταγκ τρελαίνεται να κυνηγάει μαμούθ και νέες περιπέτειες, ο αρχηγός της φυλής, Μπόμπναρ, προτιμά μια πιο γαλήνια και ατάραχη ζωή για τα αξιαγάπητα μέλη της φυλής του, που περιορίζεται στο κυνήγι κουνελιών. 

Σύντομα όμως, η πολυπόθητη ηρεμία της Παλαιολιθικής Εποχής θα διαταραχθεί, όταν στην κοιλάδα θα εισβάλλει ξαφνικά ένας απειλητικός εχθρός μαζί με τον στρατό του. Ο λόγος για τον αρχηγό της Εποχής του Χαλκού, τον επιβλητικό Λόρδο Νου.

Έχοντας εντοπίσει ίχνη χαλκού στην κοιλάδα, ο φιλοχρήματος τύραννος μαζί με τα τεθωρακισμένα μαμούθ του θα μπουν με το «έτσι θέλω» στην περιοχή, αναγκάζοντας τα μέλη της φυλής να το σκάσουν και να βρουν καταφύγιο στην αφιλόξενη περιοχή Badlands. Πάνω στον πανικό της εισβολής, ο Νταγκ συλλαμβάνεται και οδηγείται στον άγνωστο και τρομακτικό κόσμο της Εποχής του Χαλκού, όπου και γνωρίζει την Γκούνα, μια νεαρή, πνευματώδη κοπέλα που πουλά χάλκινα τηγάνια.

Στο μεταξύ, ο Νταγκ, έχοντας παρασυρθεί από τους ανθρώπους της πόλης, καταλήγει σε ένα τεράστιο στάδιο, γεμάτο θεατές που διψούν για θέαμα – το οποίο, όπως σύντομα θα ανακαλύψει ο Νταγκ, είναι ένα παιχνίδι που ονομάζεται «ποδόσφαιρο».