Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές: H μαύρη κωμωδία-έκπληξη ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα | 0 bovary.gr
Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές: H μαύρη κωμωδία-έκπληξη ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα | 0 bovary.gr
ΘΕΑΤΡΟ 104

Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές: H μαύρη κωμωδία-έκπληξη ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Η μαύρη κωμωδία του Γκαμπριέλ Καλντερόν "Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές" ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο 104, σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια.

Το έργο γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης από το “Le Théâtre des Quartiers d’Ivry“, Παρίσι – Γαλλία. Τον Σεπτέμβριο του 2012 παρουσιάστηκε στο «Διεθνές Φεστιβάλ του Μανισάλες» (Κολομβία). Επειτα, το έργο ανέβηκε στην Ουρουγουάη τον Νοέμβριο του 2012, ενώ τον Μάρτιο του 2013, ανέβηκε στο Παρίσι.

Οι πρωταγωνιστές μιλούν στη ΒΟVARY και μέσα από τα λόγια τους θα μάθεις γιατί δεν πρέπει να χάσεις αυτή την παράσταση...

Οι άνθρωποι ξεχνούν το παρελθόν, αποκρύπτουν την αλήθεια, και φοβούνται να ομολογήσουν τα λάθη τους

"Πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να πουν τίποτα, μία κοπέλα που δεν ξέρει τίποτα και ένα αγόρι που δεν κερδίζει τίποτα. Μία ιστορία που πάει πίσω και μπροστά χωρίς να αποκαλύπτει τα μυστικά της. Αλήθεια, όμως, πόσοι από μας γνωρίζουμε την ιστορία των γονιών μας; Έμείς οι ίδιοι… Πόσα έχουμε κρύψει από τους γονείς μας;  Όλοι μας έχουμε μυστικά και ιστορίες που δεν τις διηγούμαστε είτε από ενοχές είτε επειδή δεν τις θεωρούμε σημαντικές. Πόσο μάλλον οι ήρωες αυτού του έργου, που καλούνται να μιλήσουν για μία σκοτεινή και οδυνηρή περίοδο. Ο Αντόνιο είναι ο χαρακτήρας που εκφράζει το απόλυτο κακό στο έργο και κάνει τις άσχημες πράξεις των άλλων να φαίνονται σαν επιλογές που ήταν αναγκασμένοι να κάνουν. Ερμηνεύοντας αυτόν τον ρόλο είμαι υποχρεωμένος να τον δικαιολογήσω. Η Χούντα είναι μία ακραία κατάσταση που προκαλεί ακραίες συμπεριφορές. Είσαι αναγκασμένος να επιβιώσεις θα έλεγε ο Αντόνιο.. Είσαι αναγκασμένος να την ανατρέψεις θα έλεγα εγώ".

Αδριανός Γκάτσος

Τι θα συμβεί, όταν τα μέλη μίας οικογένειας, νεκροί και ζωντανοί, συναντηθούν έπειτα από χρόνια σε ένα κοινό τραπέζι και τους ζητηθεί να μιλήσουν ειλικρινά;

"Η παράσταση έχει ως βασικό θέμα τη δικτατορία της Ουρουγουάης. Η Άννα, η κοπέλα που υποδύομαι, με τη βοήθεια του αγοριού της, φέρνει στη ζωή τους πεθαμένους συγγενείς της προκειμένου να πάρει τις απαντήσεις που θέλει, σχετικά με το τι έγινε εκείνη τη περίοδο. Για την Άννα είναι πραγματική ανάγκη να μάθει τι συνέβη προκειμένου να ελευθερωθεί από τις σκιές του παρελθόντος και να αρχίζει να ζει κανονικά τη ζωή της. Είναι ένας χαρακτήρας που δεν το βάζει εύκολα κάτω, μέχρι να περάσει το δικό της, πεισματάρα αλλά με καλές προθέσεις θα τη χαρακτήριζα. Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Άννα αντιπροσωπεύει το λαό που θέλει να πάρει απαντήσεις και όσο δεν του τις δίνουνε, τόσο περισσότερο πεισμώνει. Κατά τη διάρκεια αυτού του οικογενειακού «Reunion» γίνονται διάφορα ευτράπελα, ακριβώς γιατί υπάρχει άρνηση από τους δικούς της να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και να τη μοιραστούν μαζί της. Το έργο παρότι πραγματεύεται κάτι πολύ σοβαρό, είναι δοσμένο με αρκετή δόση χιούμορ από τον σκηνοθέτη της παράστασης, Πάνο Κούγια".

Δάφνη Μανούσου

Όλοι μας έχουμε μυστικά και ιστορίες που δεν τις διηγούμαστε είτε από ενοχές είτε επειδή δεν τις θεωρούμε σημαντικές

"Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνούν το παρελθόν, αποκρύπτουν την αλήθεια, και φοβούνται να ομολογήσουν τα λάθη τους. Με αποτέλεσμα τι; Μόνο κακές συνέπειες μπορούμε να περιμένουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στην παράστασή μας… Ένα κορίτσι ζητά επίμονα να γνωρίσει την αλήθεια για γεγονότα του παρελθόντος, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στην Ουρουγουάη…αλλά ολόκληρη η οικογένειά της διστάζει… Ο Χοσέ που υποδύομαι, ένας αντάρτης με ιδέες, ιδανικά και αξίες πάλεψε, αγωνίστηκε για τον συνάνθρωπο, βασανίστηκε, προδόθηκε και σκοτώθηκε άδικα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.. Εμφανίζεται στην αρχή σας αγγελιαφόρος, απαγγέλοντας λόγια της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Προειδοποιεί, ότι έρχεται η καταστροφή ! Έρχεται ως τιμωρός, με σκοπό να πάρει εκδίκηση για τα λάθη του παρελθόντος, ζητά την ευτυχία έστω και για μία ώρα, μια ημέρα…Ο άνθρωπος που ενδιαφερόταν για τον συνάνθρωπό του…τώρα δε διστάζει να προκαλέσει κακό στους ήρωες με σκοπό την προσωπική του ευτυχία…"

Ιωάννης Αθανασόπουλος

Το έργο πραγματεύεται κάτι πολύ σοβαρό

 

"Η Γκρασιέλα είναι μια γυναίκα που επιβίωσε της δικτατορίας, κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά και προσπαθεί να προστατεύσει την κόρη της από οποιαδήποτε γνώση. Σκληρή, τρυφερή, ανθρώπινη , πολύπλοκη…"

Αλεξάνδρα Παντελάκη

"Η συμμετοχή μου στο «Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» αποτελεί για εμένα ένα όμορφο, περιπετειώδες ταξίδι! Το κείμενο, το οποίο φωτίστηκε από τη σκηνοθεσία του Πάνου Κούγια, προσπαθεί να αναδείξει και ταυτόχρονα να αμφισβητήσει την αντίληψη που επικρατεί για θεμελιώδεις έννοιες, όπως η αλήθεια, η οικογένεια, ο πατριωτισμός και η αγάπη, με μία γερή δόση συγκίνησης και χιούμορ. Τι θα συμβεί, όταν τα μέλη μίας οικογένειας, νεκροί και ζωντανοί, συναντηθούν έπειτα από χρόνια σε ένα κοινό τραπέζι και τους ζητηθεί να μιλήσουν ειλικρινά; Πως θα δικαιολογήσουν, το ότι επέτρεψαν στις εμφύλιες διαμάχες που ταλάνισαν τη χώρα τους, να διασπάσουν τον οικογενειακό πυρήνα; Είμαι η Χούλια… Γιαγιά της Άννας… Έχω, ή μάλλον είχα, δύο γιους… Είμαι και εγώ καλεσμένη σε αυτό το τραπέζι…. Εσείς;"

Γεωργία Παντέλη

Συντελεστές

Συγγραφέας: Gabriel Calderon
Μετάφραση: Δημήτρης Ε. Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας
Παίζουν: Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αργύρης Γκαγκάνης, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Αδριανός Γκάτσος, Χρήστος Καρανικόλας, Γεωργία Παντέλη
Σκηνικά- Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου- Τζίνα Ηλιοπούλου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Ημέρες παραστάσεων:

Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00

Παραστάσεις έως την 1η Απριλίου.

Διάρκεια: 90′ χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ.
Ειδικές κατηγορίες (φοιτητικά, ΑμεΑ, άνω των 65, κάρτα ανεργίας κλπ.): 10 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Τηλ: 210 3455020