"Camp Europe" της Μαρίλλη Μαστραντώνη | 0 bovary.gr
"Camp Europe" της Μαρίλλη Μαστραντώνη | 0 bovary.gr
CAMP EUROPE

"Camp Europe" της Μαρίλλη Μαστραντώνη


Σκηνοθέτις. Performer.  Δραματουργός. Η Μαρίλη Μαστραντώνη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Εταιρείας Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΕΝΤΡΟΠΙΑ, καθώς και του διεθνούς multidisciplinary «Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής (F.E.S.)» ετοιμάζει μια θεατρική «παρέμβαση» που θα κάνει αίσθηση. Η δημιουργός και το ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble «χτίζουν» μια ακόμη παράσταση, χαρακτηριστικό δείγμα του θεάτρου-ντοκουμέντο. Το καινούριο διεθνές project τους με τίτλο “Camp Europe” είναι μια μελέτη, μια φωνή και ένας καθρέπτης στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

"Θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί μανιωδώς κινηματογράφο σε ηλικία 4-5 ετών. Η αρχή για μένα ήταν όσο δύσκολη είναι για τον καθένα. Εγώ τουλάχιστον είχα την τύχη να μην έχω άμεσο βιοποριστικό πρόβλημα, χάρη στη στήριξη της οικογένειάς μου, οπότε είχα μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών. Είχα τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ και να δουλέψω με κορυφαίους ανθρώπους του Θεάτρου, κυρίως στο εξωτερικό. Αυτοί μου έδωσαν τα «εργαλεία» για τη δουλειά μου και με βοήθησαν να αντιληφθώ τη θέση μου σ’ αυτόν τον χώρο. 

Οι πρώτες μου δουλειές ήρθαν μέσα από ακροάσεις και κάστινγκ. Αυτονομήθηκα γρήγορα ωστόσο, παίρνοντας η ίδια την πρωτοβουλία των επιλογών, αφού μου ήταν ξεκάθαρα τα ενδιαφέροντά μου. Ταλέντο για μένα είναι η φυσική  ευκολία που διαθέτει κάποιος σε σχέση με συγκεκριμένες δεξιότητες. Χωρίς επιμονή, προσήλωση και σκληρή δουλειά όμως δεν φτάνει, αντίθετα μπορεί να σε καθηλώσει στο ίδιο επίπεδο ή ακόμα και να καταστρέψει το δυναμικό σου, αν βασιστείς μόνο σ’ αυτό. Η ζωή μου διαμορφώθηκε μέσα από σπουδές, δουλειά, ταξίδια και κυρίως διάφορες εμπειρίες. Η καθημερινότητά μου ορίζεται από πολλή δουλειά, διάβασμα, συζητήσεις και γεύματα με φίλους. Αγανακτώ πάντα με την ανοησία και την υποκρισία.

Φοβάμαι να μην χάσω τον ενθουσιασμό και τη ζωτικότητά μου απέναντι στα πράγματα, την περιέργεια και τη χαρά της ζωής".

Mαρίλλη Μαστραντώνη

Το "Camp Europe" εξελίσσεται σταδιακά, μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη, Σμύρνη και Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες.

Το αποτέλεσμα του κάθε residency παρουσιάζεται στο κοινό της κάθε πόλης ως μια work-in-progress performance, με κορύφωση το τελευταίο εργαστήρι στην Αθήνα (21 Απριλίου-8 Μαΐου) και την ολοκληρωμένη παράσταση “Camp Europe”, η οποία θα παιχτεί 9-15 Μαΐου στο Χυτήριο.

Η δημιουργός επιχειρεί να διερευνήσει τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, καθώς και τη σχέση τους με την τρέχουσα βιο-πολιτική ατζέντα. 

Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων, το “Camp Europe” επικεντρώνεται σε περιόδους έντονων προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα, καθώς και στις δομές εξουσίες, οι οποίες διαχωρίζουν τα «πολιτικά όντα» (δηλαδή τους πολίτες) από τη «γυμνή ζωή» (τα σώματα).

Ακόμη, εστιάζει στη μετατροπή του πολιτικού σώματος σε εγκληματικό, με την υποβολή του πληθυσμού σε καθεστώς μόνιμης καχυποψίας και επιτήρησης .Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «κατάσταση εξαίρεσης». Το πώς δηλαδή μια κατάσταση – υπαρκτής ή επινοημένης – εκτάκτου ανάγκης μετατρέπεται σε «φυσιολογικό» τρόπο διακυβέρνησης. Άλλωστε, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι ο προφανής και κατεξοχήν χώρος επιβολής της. 

Στο “Camp Europe” η Μαρίλλη Μαστραντώνη και η ομάδα της προσπαθούν ν’ αφυπνίσουν τη συλλογική μνήμη και να τονώσουν την κριτική προβολή της στο παρόν. Έτσι, μεταθέτουν την προσοχή από την παθητικότητα του συναισθήματος της συμπόνοιας προς τους αναξιοπαθούντες «μετακινούμενους» πληθυσμούς, στις πολιτικές και ηθικές ευθύνες μας απέναντί τους.


Πού: Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, τηλ.: 210.3412313
Πότε: Τετάρτη 9 Μαΐου έως και Τρίτη 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης: Τετάρτη 9 Μαΐου και Κυριακή13 Μαΐου στις 19:00,
Πέμπτη 10/5, Παρασκευή 11/5, Σάββατο 12/5, Δευτέρα 14/5, Τρίτη 15/5, στις 21:30
Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα


Εισιτήρια: 12€ (γενική είσοδος), 8€ (ατέλειες/ άνεργοι)
Κρατήσεις: Στο Viva και στο ταμείο του θεάτρου

 

Συντελεστές:
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μαρίλλη Μαστραντώνη
Εικαστικός σχεδιασμός: Ομάδα RTK
Μουσική: Sarp Keskiner
Κίνηση: Χριστίνα Κατσίκη-Σαχτούρη
Σχεδιασμός video: Γρηγόρης Πανόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Παυλόπουλος-Αγιαννίτης
Performer: Bence Benkő, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Şafak Ersözlü, Nίκος Ευσταθιάδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Tσαμπίκα Φεσάκη, Μαριλίζα Χρονέα
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου
Φωτογραφίες: Τάκης Βεκόπουλος
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We will
Παραγωγή: ENTΡOΠIA