AP/Petros Giannakouris
AP/Petros Giannakouris
BLOOD MOON

Ματωμένο Φεγγάρι -Απόψε η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης μαζί με την Πανσέληνο του Ιουλίου


Απόψε το βράδυ θα είναι διαφορετικό από τα άλλα.

Το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουλίου πρόκειται να συμβεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τη NASA.

Μάλιστα, θα συμπέσει φέτος με την πανσέληνο του Ιουλίου.

Το φεγγάρι θα γίνει κόκκινο, γι’ αυτό και ονομάζεται ματωμένο φεγγάρι (blood moon).

Το βαθύ κόκκινο χρώμα που θα πάρει οφείλεται στη σκιά της Γης που μπλοκάρει το φως του Ήλιου.

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και μερικά μέρη της Λατινικής Αμερικής.

ΑΡ
ΑΡ

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η σεληνιακή έκλειψη θα ξεκινήσει στις 21:24 ενώ μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει σταδιακά χρώμα σε ένα πορφυρό χρώμα. 

Το ουράνιο υπερθέαμα θα κρατήσει περίπου δύο ώρες για να το απολαύσουμε.

AP
AP

Πολύ κοντά στη Σελήνη θα βρίσκεται και ο πλανήτης Άρης, αφού απόψε θα βρίσκεται σε αντίθεση και σε απίστευτα κοντινή απόσταση από την Γη, γύρω στα 58 εκατ. χλμ. Έτσι, θα φαίνεται και αυτός λαμπρός και κόκκινος.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου ονομάζεται και Full Buck Moon από το αρσενικό ελάφι, του οποίου τα κέρατα αναπτύσσονται κατά αυτή την περίοδο. 

NASA
NASA

Το Αστεροσκοπείο Πεντέλης θα είναι ανοικτό για το κοινό, με είσοδο ελεύθερη από τις 20.00 για την παρατήρηση του εντυπωσιακού φαινομένου.

Η παρατήρηση δεν είναι επικίνδυνη με γυμνά μάτια όπως συμβαίνει στην έκλειψη ηλίου, ωστόσο, τα κιάλια θα σου δώσουν καλύτερη εικόνα.

AP
AP

Αν ο ουρανός δεν μας κάνει το χατίρι, μπορείτε να δείτε την έκλειψη σελήνης εδώ: