Lucia di Lammermoor: Συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου σε σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Lucia di Lammermoor: Συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου σε σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΥΨΙΦΩΝΟΣ

Χριστίνα Πουλίτση: Η βραβευμένη σοπράνο με την κρυστάλλινη φωνή που διαπρέπει σε όλο τον κόσμο


Η φωνή της Χριστίνας Πουλίτση ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και λάμπει σαν διαμάντι.

Η βραβευμένη υψίφωνος έχει ένα μοναδικό χάρισμα: κάνει την ψυχή αυτών που την ακούνε να τραγουδά, να ονειρεύεται. 

Η Χριστίνα Πουλίτση γεννήθηκε στην Αθήνα. Ηταν μόλις 5 ετών όταν μυήθηκε στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής.

Η ζωή της δείχνει συνεχώς ότι η απόφασή της να ασχοληθεί με την μουσική ήταν η σωστή.

Η μία διάκριση διαδέχεται την άλλη και η σκηνή κάθε φορά γίνεται δική της. Συγκαταλέγεται στις καλύτερες ερμηνεύτριες της Βασίλισσας της νύχτας (Ο μαγικός αυλός), -σε παγκόσμιο επίπεδο- έναν ρόλο τον οποίο έχει τραγουδήσει στα πιο σπουδαία θέατρα σε όλον τον κόσμο όπως τη Βασιλική Όπερα Λoνδίνου, το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στο Παρίσι, Τόκυο, Αμβούργο, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Σιάτλ, Σανγκάη κτλ. 

 

Είναι στενή συνεργάτιδα του διάσημου μαέστρου Ζούμπιν Μέτα και Τζιαναντρέα Νοζέντα καθώς και του Αυστραλού σκηνοθέτη Μπάρυ Κόσκι.

Το 2013 τιμήθηκε για την ερμηνεία της ως Τζίλντα στην ΕΛΣ με το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Καλλιτέχνιδας από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο Kαλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Τραγουδίστριας.

Η συναυλία

 Στις 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00, ο Μάριος Φραγκούλης, ο βιρτουόζος βιολονίστας Zoltàn Maga, η Χριστίνα Πουλίτση και η Δήμητρα Σελεμίδου θα δώσουν μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση της Λίνας Νικολακοπούλου. Την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός. Στο Ηρώδειο μαζί τους ο σπουδαίος Ισπανός συνθέτης  José-Maria Cano.

Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Ηρώδειο, η Χριστίνα Πουλίτση αφηγείται τη ζωή της στη BOVARY.

"Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι έντονα τον θαυμασμό και την αγάπη με την οποία έβλεπα την μητέρα μου. Θυμάμαι την διαδρομή με το αυτοκίνητο όταν πήγαινα διακοπές με την οικογένειά μου κι εμένα να τραγουδάω στο αυτοκίνητο το «Άσπρες κορδέλες». Αξέχαστες μου έχουν μείνει και οι διακοπές στους τόπους καταγωγής μου, την Χίο και τη Σύρο.

Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια. Μου έχει μάθει ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Μου έδωσε ένα γερό έδαφος για να πατήσω και με άφησε να ανοίξω τα φτερά μου και να πετάξω. Στο σχολείο έμαθα ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος του εαυτού του.

Βρισκόμαστε εμείς στο τιμόνι της ζωής μας και οι επιλογές που κάνουμε ορίζουν την κατεύθυνση που θα πάρουμε. Επίσης, μαθαίνοντας για τους αρχαίους Αθηναίους κάπου στο Γυμνάσιο, διάβαζα ότι καλοδέχονταν τόσο τη χαρά, όσο και τη λύπη και πάντα αναρωτιόμουν πώς γίνεται να καλοδέχεσαι την λύπη… Μέχρι που, πριν από κάποια χρόνια, άρχισα να κατανοώ ότι όταν η ζωή είναι γλυκιά πρέπει να χαμογελάμε και όταν είναι πικρή να μαθαίνουμε και όχι να λυπούμαστε.

Η αρχή για μένα ήταν δύσκολη, καθώς οι πρώτες μου εμπειρίες στην προσπάθεια μου να βρω δάσκαλο στο εξωτερικό κατέληξαν στο… «Καλύτερα κάνε κάτι άλλο στη ζωή σου»

Όσον αφορά τους φίλους, το να μοιράζεσαι, να συμπάσχεις και να ανοίγεις την καρδιά σου για να τους χωρέσεις μέσα, σε μαθαίνει το πραγματικό νόημα της ζωής που είναι η ένωση (ως αντίθεση του διαχωρισμού).

Όταν ήμουν 5 χρονών  θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνω στροφές μόνη μου στο σαλόνι και να λέω θέλω να γίνω τραγουδίστρια και να καταφέρω κάτι σημαντικό στη ζωή μου. Να μπορώ να προσφέρω μέσα από το τραγούδι μου.

Ο λόγος που τραγουδώ μέχρι και σήμερα είναι γιατί θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα μέσα από το τραγούδι μου προς τα έξω,το οποίο μπορεί να αλλάζει κάθε φορά, αλλά η πρόθεση της προσφοράς παραμένει πάντα η ίδια.

Τελικά  κατάφερα να κάνω κάτι που όχι απλά μου αρέσει πολύ, αλλά που αποτελεί βασικό συστατικό της ύπαρξης μου.

Η αρχή για μένα ήταν δύσκολη, καθώς οι πρώτες μου εμπειρίες στην προσπάθεια μου να βρω δάσκαλο στο εξωτερικό κατέληξαν στο… «Καλύτερα κάνε κάτι άλλο στη ζωή σου».

Είχα, όμως, την τύχη να βρω τελικά τη δασκάλα μου στο Βερολίνο, η οποία μου έδωσε πολύ γερές βάσεις στο τραγούδι. Δεν το έβαλα κάτω και τελικά κατάφερα να ξεπεράσω τις προσδοκίες πολλών αλλά κυρίως να αποδείξω στον εαυτό μου, πως όταν πραγματικά θέλεις κάτι, το καταφέρνεις.

Αφού κέρδισα τις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και «Αλεξάνδρα Τριάντη» , παράλληλα με το μάστερ μου στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα μικρό θέατρο στη Δρέσδη.

Πήρα μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό στη Βιέννη, όπου κέρδισα το πρώτο βραβείο. Εκεί στο κοινό βρέθηκε κάποιος που θεώρησε ότι πρέπει να με ακούσει ο διάσημος Μαέστρος Ζούμπιν Μέτα.

Ο μαέστρος ενθουσιάστηκε κι έγραψε μια συστατική επιστολή για μένα στην Κρατική Όπερα της Δρέσδης. Μετά από ακρόαση υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο σε μεγάλο θέατρο κι έτσι ξεκίνησε και η καριέρα μου.

Το ταλέντο είναι ένας σπόρος που με πολύ σκληρή προσωπική δουλειά και αφοσίωση γίνεται λουλούδι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, για να συμβεί αυτή η μεταμόρφωση.

Πέρα από την γνωριμία μου με τον πλέον «μεντορά» μου και θρυλικό μαέστρο Ζούμπιν Μέτα, σταθμός στην καριέρα μου υπήρξε η συναυλία μου μαζί του και την Ορχήστρα του Ισραήλ που έγινε στην Αθήνα στις αρχές του 2016.

Με την ορχήστρα αυτή ερωτευθήκαμε αμοιβαία και κεραυνοβόλα. Μέσα από αυτήν συστήθηκα αργότερα στον διάσημο μαέστρο Τζιαναντρέα Νοζέντα, τραγουδώντας υπό την διεύθυνση του στο Ισραήλ.

Από τότε έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στη Φλωρεντία, την Ισπανία, το Φεστιβάλ Στρέζα κ.α. και με τους δυο μαέστρους και τα συμβόλαια μου μαζί τους φτάνουν ως το 2020 , όπου και θα πραγματοποιήσω την πρώτη μου ηχογράφηση.

Βασίλισσα της Νύχτας: Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μακβίκαρ
Βασίλισσα της Νύχτας: Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μακβίκαρ

Η συνεργασία με τον Μάριο Φραγκούλη

Είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούμε με τον Μάριο. Είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και άνθρωπος. Η συναυλία μας στο Ηρώδειο στις 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των New York Times στα πλαίσια του Athens Democracy Forum, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο «Ολοι μαζί μπορούμε».

Το Ταλέντο

Ταλέντο είναι μια έμφυτη αίσθηση έκφρασης. Από μόνο του όμως δε βοηθά, πάρα μόνο βραχυπρόθεσμα. Είναι ένας σπόρος που με πολύ σκληρή προσωπική δουλειά και αφοσίωση γίνεται λουλούδι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, για να συμβεί αυτή η μεταμόρφωση.

Το Όνειρο 

Το πιο μεγάλο όνειρό μου είναι να υπάρχει παντού υγεία και ομορφιά γύρω μου και μέσα μου. Όπως έλεγε κι ο Ντοστογιέφσκι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» (προφανώς και μιλάμε για την ομορφιά της ψυχής!)".